Zeytinoğlu Bakan’dan bakın ne talep etti!

Zeytinoğlu Bakan'dan bakın ne talep etti!

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın da katıldığı İş Dünyası Buluşması’nda konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Bakan Elvan’a ilimizde üretim yapan ancak İstanbul’a vergi ödeyen yerlerin çok sayıda olduğunu belirterek verilerin üretim yaptıkları Kocaeli’ye yapmalarını istedi.

Editor: Haber Editörü
20 Ağustos 2021 - 12:15

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan bugün İş Dünyası Buluşması için Uluslararası Kongre Merkezi’ne geldi. Toplantıya Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Tahir Büyükakın, AKP Kocaeli Milletvekilleri Fikri Işık, Mehmet Akif Yılmaz, Radiye Sezer Katırcıoğlu, İlyas Şeker, Sami Çakır, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, KOTO Meclis Başkanı Akın Doğan, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Kocaeli Sanayi Odası Ayhan Zeytinoğlu, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, Deniz Ticaret Odası Vedat Doğusel ve iş insanları katıldı.

TÜRKİYE SANAYİSİNE KATKISI YÜZDE 13
Programda açılış konuşmasını yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu şu sözleri kaydetti: “Kocaeli yüzölçümü bakımından küçük, ancak katma değeri bakımından önemli bir ildir. Son 10 yıllık istatistikî verilere göre ilin Türkiye imalat sanayine sağladığı katkı yüzde 13’tür. Odamıza kayıtlı 3 bin 323 adet firmanın
315’i yabancı sermayeli yüzde 10 civarında,
Otomotiv yüzde 36,4, kimya yüzde 27, metal yüzde 19. 35 liman iskele elleçlenen yük miktarı 76,5 milyon ton Türkiye’nin yüzde 15’i.


ÖNEMLİ FIRSATLAR SUNUYOR

Sanayi ve liman kenti, Avrupa’nın 7’inci limanı konum olarak çok şanslı bir il Avrupa ile Asya bağlantı yolları üzerinde ve Avrupa pazarına çok yakın. Sanayi kuruluşlarının doğal bir liman olan İzmit Körfezi etrafında konuşlanması firmalarımıza lojistik anlamda önemli fırsatlar sunuyor. Pandemi sürecinde demiryolu bağlantılarına ve limanlara yakınlığımızın önemini bir kez daha anlamış olduk. Bu süreçte çok fazla kesinti yaşamadan ihracatımızı sürdürdük. AB ile hızlı demiryolu ağları ile bağlanmamız çok önemli. Zira daha da büyümesini beklediğimiz ticaretimizin tırlarla yapılması sürdürülebilir değil.


AVANTAJLI DURUMDAYIZ

Bu arada ilimizde Köseköy demiryolu lojistik merkezinde önemli bir yatırım başladı. Liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetlerdeki KDV muafiyetinin bu kuru yük limanları olan demiryolu lojistik merkezlerinde de uygulanmasını talep ediyoruz. Ayrıca; ilimizde 14 organize sanayi bölgesi, Türkiye’nin tek bilimsel araştırma merkezi olan TÜBİTAK-MAM, ilk etabı tamamlanan Bilişim Vadisi ile 5 Teknopark, Ulusal Test Merkezi - TSE, 2 Teknoloji Transfer Ofisi ve 2 üniversiteyi ilimizde barındırıyoruz. 1 tane de vakıf üniversitemiz oldu. Dolayısıyla ihtiyaç duyulan bilgiye kolayca erişim ve sanayinin ihtiyaç duyduğu kalifiye insan kaynağını sağlayacak alt yapı konularında da oldukça avantajlı durumdayız.


KOCAELİ GÜMRÜKLERİNDEN YAPILAN İHRACAT 11,7 MİLYAR DOLAR


İlk 500’de 75 işletme Ama İSO’nun açıkladığı listede Kocaelili firma sayısı 36 görünüyor. Mesela Ford İstanbul’da görünüyor. Merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firmaları dikkate aldığımızda bu sayı 75 oluyor. Benzer durum dış ticaret rakamlarında da var.
Oda olarak ilimizde üretim yapan firmaların dış ticareti ile ilgili yaptığımız çalışma sonucunda 2020 yılında; İlimizde üretim yapan firmaların; İhracatlarının toplamının 26,6 milyar dolar olduğunu tespit ettik. TİM 12,3 milyar dolar Kocaeli Gümrüklerinden yaptıkları ihracat 11,7 milyar dolar. Kocaeli Gümrükleri dışından yaptıkları ihracat 14,9 milyar dolar. Türkiye ihracatından aldığımız pay yüzde 15,6. İthalatlarının toplamının ise 49,1 milyar dolar olduğunu tespit ettik. Kocaeli Gümrüklerinden yaptıkları ithalat 22 milyar dolar. Kocaeli Gümrükleri dışından yaptıkları ithalat 27,1 milyar dolar. Türkiye ithalatından aldığımız pay yüzde 22,3. Dolayısıyla; Kocaeli dış ticaret hacminin 75,7 milyar dolar olduğunu gördük. Türkiye dış ticaretindeki payımız yüzde 19,4.


90 MİLYAR 446 MİLYON TL VERGİ

İlk 7 aylık döneme baktığımızda ise ocak-temmuz. İhracat 19 milyar 662 milyon dolar 2020 14 milyar 61 milyon dolar.
TİM 9,2 milyar dolar. İthalat 35 milyar 535 milyon dolar 2020 27 milyar 417 milyon dolar. Kurumlar tarafından açıklanan resmi veriler, firma merkezleri baz alınarak açıklandığı için ilimizin potansiyelini tam olarak yansıtmıyor. Aynı sorunu vergi rakamlarında da görüyoruz. Kocaeli İstanbul ve İzmir’den sonra toplanan vergilerin yüzde 9,66’sını karşılayan üçüncü il 2020 yılı İlimiz, pandemiye rağmen 2020 yılında 90 milyar 447 milyon TL vergi ödemiştir.
70 ilin toplamı kadar vergi ödüyoruz. Geçen yıl 69 idi. Kişi başına ödediğimiz vergi geliri 45 bin 286 TL Türkiye ortalaması 9 bin 963 TL.

RESMÎ VERİLER ÜRETİM YAPILAN FİRMALARA YAZILSIN

İlimizde üretim yapıp da, vergilerini İstanbul’da veren 600’e yakın firmamızın karı, İlimiz merkezli 2500 firmanın karının neredeyse iki katı. Halbuki, gelir vergilerinin firmaların bulundukları ilde ödenmesi ile ilgili bir kanun maddesi var. Fakat firmalarımız illerde öne çıkmamak için vergilerini daha büyük illerde ödemeyi tercih ediyorlar. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyemizin burada ciddi kaybı oluşuyor. İhracat rakamları başta olmak üzere resmi verilerin firmaların üretim yaptıkları illere yazılmasının ve vergilerin üretim yaptıkları ilde verilmesinin çok değerli olduğunu düşünüyoruz.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Seçimlerde bile böyle çalışmayan Hüseyin Kurt'a tepki geldi!
Seçimlerde bile böyle çalışmayan Hüseyin Kurt'a tepki geldi!
Ünlü Profesör büyük Marmara Depremi ile ilgili tarih verdi!
Ünlü Profesör büyük Marmara Depremi ile ilgili tarih verdi!