Kocaeli Sanayi Odası'nın Kasım Ayı Meclis Toplantısı Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın da katılımıyla KSO Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Bakan Bolat'ın yanı sıra Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Kocaeli Milletvekili Sadettin Hülagü ve Veysel Tipioğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve meclis üyeleri katıldı.
İHRACATÇIYA VERİLEN DESTEKLER DAHA FAZLA OLMALI
6 gündem maddesinin görüşüldüğü meclis toplantısında ilk olarak Aylık Faaliyet Raporu sunumu gerçekleştiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Kurun enflasyona geçişkenliğini biliyoruz. Bununla birlikte kurun ihracatı destekliyor olması da önemli. Bu nedenle ihracatçıya verilen desteklerin bütçenin elverdiği ölçüde daha fazla olması gerektiğini düşünüyoruz. Almanya, ABD, Çin, Güney Kore gibi gelişmiş ülkelerin Eximbank’ları, ağırlıklı olarak uzun vadeli yatırım kredilerini ve ihracatçılarının alıcılarına kredi vererek finansman desteği ile ihracat artışı sağlıyor. Almanya ve Çin örneğindeki gibi bizde de Türk Eximbank’ın desteklerinin genişletilmesinin ihracatımıza ivme kazandıracağına inanıyoruz.
KOCAELİ'DE GERÇEKLEŞEN İHRACAT 3 MİLYAR DOLAR
Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre Ekim ayında Kocaeli’den gerçekleşen; İhracat 3 milyar 304 milyon dolar, İthalat 7 milyar 19 milyon dolar. İlk on aylık döneme baktığımızda; İhracat 31 milyar 444 milyon dolar, İthalat 67 milyar 745 milyon dolar. Bu yılı 117 milyar dolar ile kapatacağımızı düşünüyoruz. Kocaeli’yi bir ülke olarak düşünürsek, OECD verilerine göre dış ticarette geçen yıl 37. sıradaydık.
“CARİ AÇIKTA GERİLEME GÖREBİLİRİZ”
Eylül ayında yıllık Cari Açık 51 milyar 709 milyon dolara geriledi. Eylül aylık 1,87 milyar dolar fazla. Fazla verilmesinde ana etken dış ticaret açığındaki gerileme, hizmet gelirleri de geçen yılın üzerinde gerçekleşerek pozitif katkı sağladı. Dış ticaret açığı 3,6 milyar dolar. Hizmet gelirleri 6,3 milyar dolar. Ekim ayında da dış ticaret açığındaki gerileme, cari açığa yansıyacaktır. Turizm gelirlerinin de katkısıyla yıllık cari açıkta gerileme görebiliriz.
“ARKADAŞLARIMIZ FAİZ YÜKSEKLİĞİNDEN DERT YANABİLİR"
Ekim ayı bütçesi 95 milyar 46 milyon TL açık verdi. Gelirler 473,75 milyar TL. Giderler 569,21 milyar TL. Ocak-ekim bütçe açığı 608,06 milyar TL . OVP’de 2023 bütçe açığı 1.633,0 milyar TL olduğunu biliyoruz. Ancak sanayicilerin daha düşük maliyetle daha fazla kredi imkanına ulaşılabilmesi açısından denk bütçenin önemini ifade edebiliriz. Bugün arkadaşlarımız faiz yüksekliğinden dert yanabilirler. Bütçe açıkları olmasa daha düşük maliyetle finansmana erişebileceğimizi biliyoruz.
“İLİMİZ POTANSİYELİNİ TAM YANSITMIYOR”
İhracat rakamları başta olmak üzere kurumlar tarafından açıklanan resmi verilerin, firma merkezleri baz alınarak açıklanması nedeni ile ilimiz potansiyelini tam olarak yansıtmadığını sürekli dile getiriyorduk. Açıklanan resmi verilerin sağlıklı olmaması halinde devletin vereceği teşvikler ve yönlendirmelerin de birebir örtüşmeyeceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda Bakanlık olarak 1 Ocak’tan itibaren ihracat istatistiğini, firmaların üretim yerlerine göre açıklayacak olmanız memnuniyet verici. Bu çalışma için önce sizlere sonra da Ticaret Eski Bakanımız Sayın Mehmet Muş’a teşekkür ederiz.
"VİZE SORUNUNUN BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMESİNİ TALEP EDİYORUZ"
Türkiye Vize serbestliği sürecinde 6 kriter kaldı.Terörle mücadele yasasının revizyonu, yolsuzlukla mücadele strateji, kişisel verilerin korunması yasasının güncellenmesi, europol ile operasyonel işbirliği anlaşması, Türkiye-AB geri kabul anlaşmasının uygulanması, AB ülkeleri ile adli konularda işbirliği. Türkiye 2016 sonrasında bu konuda kriterleri tamamlayamadı. Süreç içinde AB’nin vize uygulamaları da daha sertleşti. 2022 yılında tüm Schengen alanında red oranı ortalaması yüzde 17,9 iken bu oran 2023 yılında yüzde 50’lere ulaştı. Türkiye Vize serbestliği sürecindeki 6 kriterin de bir an önce tamamlanması için somut adımların atılması ve vize sorununun bir an önce çözülmesini talep ediyoruz.
“SİCİL KAYITLARI TİCARET ODALARINDA”
Malumunuz; ülkemizde 12 adet Sanayi Odası var.Sicil Kayıtlarının Ticaret Odalarında bulunmalarından dolayı firmalar Ticaret Odalarına da zorunluymuş gibi kayıt yapılıyor. Kanunda Sanayi Odasına üye iseniz Ticaret Odasına üye olmanız gerekmiyor. Bunun neticesinde Sanayi Odaları hem munzam aidat hem de yıllık aidat geliri yönünden büyük kayba uğruyor.Oda olarak; 16 firma hariç tüm üyelerin aidatlarını paylaşıyoruz. Örneğin; Hyundai, Anadolu Isuzu, Çolakoğlu gibi büyük firmaların üretim yerleri sadece Kocaeli olmasına rağmen herhangi bir katkı alamıyoruz. Bu firmalara ana üretim yerleri Kocaeli’de olan Tüpraş ve Ford’u da dahil edebiliriz.Bu sebeple Sanayi Odası bünyesinde de Sicillerinin oluşturulmasını talep ediyoruz
YORUMLAR