GENÇLERİN MADDE TUZAĞINA DÜŞMESİ HIZLANDI
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün madde kullanımı ve bağımlılığının arttığını ifade eden AK Parti Kocaeli Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, yapmış olduğu açıklamasında şunları söyledi:
“Ülkemizde, özellikle hızlı şehirleşme ve nüfus hareketleri, buna bağlı olarak kentsel nüfusun artışı ile birlikte kültürel ve sosyal bağların zayıflaması, hızla gelişen bilişim imkanları, aile içinde ortaya çıkan problemler gençlerin madde tuzağına düşmesini kolaylaştırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 15-24 yaş grubunda kazalar, intiharlar ve cinayete bağlı ölümlerin dörtte üçüne madde kullanımı sebep olmaktadır.
KÖTÜ ALIŞKANLIKLARLA MÜCADELE HEPİMİZİN GÖREVİ
İnsan yaşamını ve sağlığını olumsuz etkileyen alkol başta olmak üzere tüm kötü alışkanlıklardan uzak durmak ve bunlarla mücadele etmek hepimizin görevi. Özellikle alkol kullanımı, bireysel, toplumsal, ekonomik ve sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Alkol, insan yaşantısını olumsuz yönde etkilediği gibi başkalarının da hayatını söndürmektedir.
1990-2000 tarihleri arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığı’nın yaptığı araştırma ve incelemelerde trafik kazalarının %19,5’ine, adli vakaların %37,4’üne alkolün neden olduğu tespit edilmiştir. Alkol kullanımı ile suç arasında doğru orantının olduğu, alkol bağımlıların da suç işleme oranının %68 olduğu bildirtilmektedir. Bu veriler bize alkol kullanan kişinin her an suç işleme potansiyelinin olduğunu gösteriyor.
ALKOLÜN İLK ERİTTİĞİ İNSANIN KİŞİLİĞİDİR
Türk Karaciğer Vakfı 2'nci Başkanı Doktor Necmi Sınanmış der ki; ‘Alkolün ilk erittiği, insanlığın kişiliğidir.’ Dünyadaki cinayetlerin %85'inin, tecavüzlerin %50'sinin, şiddet olaylarının %50'sinin, ölümcül trafik kazalarının %65'inin, aile içi kavga ve geçimsizliklerin %70'inin, sonradan olan akıl hastalıklarının %60'ının nedeninin alkol olduğunu ifade etmektedir.
Alkol kullanımı, özellikle çocuk ve gençlerde düşünme, planlama, karar alma becerilerinin gelişimini olumsuz etkilemektedir.
ALKOL SORUNLARI ÇÖZMEZ
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2018 yılı Küresel Alkol ve Sağlık Durum Raporu’na göre; 2016 yılında, tüm ölümlerin %5,3'ünün, 69 yaş ve altındakiler arasındaki ölümlerin %7,2’sinin, 20-39 yaş arasındaki ölümlerin yüzde %13,5’nin nedenin alkol olduğunu, başta kalp hastalıkları, felç, karaciğer sirozu ve bazı kanser türleri olmak üzere 200'den fazla sağlık sorununa neden olduğu tespit edilmiş.
2006 TÜİK araştırmasına göre ülkemizde boşanmaların % 12,2’sinin resmi sebebi alkol ve kumardır. Alkol, sorunları çözen değil, sorunların kaynağıdır.
BAĞIMLILIKLA MÜCADELE PROTOKOLÜNÜ ÖNEMSİYORUM
Bakanlıklar ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında imzalanan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Protokolü’nü önemsiyorum. Alkolün ve kötü alışkanlıkların zararlarından korunmak ve bunlarla mücadele noktasında farkındalık oluşturmak için devlet yetkililerine, sivil toplum kuruluşlarına, medya organlarına ve toplumun bireyleri olarak her birimize ayrı ayrı görev düşmekte.
Üzülerek görüyoruz ki; yapılan araştırmalarda alkol kullanımı küçük yaşlara doğru inmektedir. Bu nedenle sigara ve alkol ile mücadele ilköğretimde başlatılmalıdır. Bu amaçla okullarda öğrencilere ve velilere yönelik uzman kişilerce seminerler düzenlenmeli, ilk ve orta öğretim müfredatlarına alkol ve kötü alışkanlıklarla mücadele konuları konulmalıdır. Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi AMATEM’ler ve Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri ÇEMATEM’ler desteklenmelidir. Sağlıklı ve huzurlu bir toplumu oluşturan bireyi dolayısıyla nesli korumak için alkol, kumar, uyuşturucu ve teknoloji bağımlılığı gibi insan hayatını olumsuz etkileyen ve topumun huzurunu bozan bu alışkanlıkların, kullanımının özendirici etkileri ortadan kaldırarak sağlıklı bireylerden oluşan sevgi dolu ortamı inşa etmek zorundayız.
HUZUR BOZANLARIN ORTAK ÖZELLİĞİ İÇKİLİ VE SARHOŞ OLMALARIDIR
Ankara Çayyolu'nda sanatçı Onur Şener cinayetini işleyen canilerin, İzmir Çiğli'de Kur'an-ı Kerim'i yakan ve müslümanlara hakaret eden, insanlıktan nasibini almamış şahısların, daha dün seçim bölgem Kocaeli’de birlikte alkol aldıkları Ufuk Koca’yı silahla vuranların, yine Ankara’da alkollü araç kullanan şahısın sebep olduğu ölümlü kazanın ve buna benzer birçok cinayetlerin, toplumun huzurunu bozanların, sosyal barışı olumsuz etkileyenlerin ortak özellikleri içkili ve sarhoş olmalarıdır. Alkol sadece kişinin kendisine değil, çevresine de büyük zararlar verir.
Peygamber'imiz buyuruyor ki; ‘İçki bütün kötülüklerin anasıdır.’ Kötülükleri doğuran alışkanlıklardan uzak duralım diyor, katılımınız için teşekkür ediyor, hayırlı günler diliyorum.”
YORUMLAR