Necmi Bulut; Yılın ilk 7 ayı için bütçe açığı 435 milyar TL...

Necmi Bulut; Yılın ilk 7 ayı için bütçe açığı 435 milyar TL oldu

Kocaeli Ticaret Odası Meclisinde konuşma yapan KOTO Başkanı Necmi Bulut, “Bütçe, Temmuz ayında 48,6 milyar TL fazla verdi. Böylece yılın ilk 7 ayı için bütçe açığı 435 milyar TL oldu” dedi

Editor: Haber Editörü
23 Ağustos 2023 - 12:39

Kocaeli Ticaret Odası Ağustos ayı meclis toplantısı bugün oda binasında bulunan Burhan Kasım Meclis salonunda gerçekleştirildi. Mecliste konuşma yapan KOTO başkanı Necmi Bulut şu ifadeleri kullandı; “2018 yılından beri düzenlemiş olduğumuz, bu yıl 24 Ağustos tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştireceğimiz Co-Matching (ko meçing) İkili İş Görüşmeleri etkinliğimizin hazırlık çalışmalarına devam ediyoruz.

468 FİRMA ETKİNLİĞE KATILIYOR
Bu kapsamda Co-Matching’e (ko meçinge) davet etmek ve ülkelerinde duyurulması amacıyla hedef ülkelerin başkonsoloslukları, Ticaret Müşavirlikleri, Türkiye’de yerleşik Ticaret ve Sanayi Odaları, yatırım ajansları ve Yurt dışındaki Türk Misyonları ile temasa geçerek bilgilendirmelerde bulunduk. Şuanda 32 ülkeden sisteme kayıt yaptıran 468 firma bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl ise 362 katılımcı etkinliğimize dahil olmuştu. Katılımcı sayısında geçen yıla kıyasla %25 artış gerçekleşmiştir. Türk firmalarımız yabancı firma temsilcileri ile online görüşmelerde bulunarak, olası işbirliği fırsatlarını değerlendirecekler.


İŞLETME VE YATIRIM FİNANSMANININ ZORLAŞMASINA YOL AÇACAKTIR
Merkez Bankası, yılsonu enflasyon beklentisini, %58 düzeyine yükseltirken tek haneli enflasyon için 2 yıllık bir projeksiyon ortaya koydu. Nitekim Temmuz ayında TÜFE aylık %9,49, yıllık %47,83; Yurtiçi-ÜFE ise, aylık %8,23 ve yıllık %44,5 arttı. Geçen ay ifade ettiğimiz beklenti doğrultusunda, kur ve ücret artışları, vergilerde ve akaryakıt fiyatlarında düzenlemeler ile enflasyon beklentileri, fiyatları artıran temel nedenler arasında yer aldı. Para politikasında sadeleşme ve sıkılaşma tercihi doğrultusunda bankaların KKM’den TL mevduata geçişe yönlendirilmesi, kredi faizlerinin yükselmesine; dolayısıyla ticaret erbabı için satışların baskılanmasına, işletme ve yatırım finansmanının zorlaşmasına yol açacaktır. Cari denge Haziran’da 674 milyon dolar fazla verirken yıllık bazda 56,5 milyar dolar düzeyinde bir cari açık söz konusu. Seçim sonrasında kaydedilen düzenli artışla rezervler 116 milyar doları aştı. Hisse senedi piyasasına yabancı girişleri yanında Körfez ülkeleriyle yapılan anlaşmalar çerçevesinde başlayan döviz girişleri ile rezerv artışı devam edecektir. Yeni ekonomi yönetimi ve politika duruşunun döviz girişlerini özendirdiği gözlenmektedir.

BÜTÇE 48,6 MİLYAR TL FAZLA VERDİ
Bütçe, Temmuz ayında 48,6 milyar TL fazla verdi. Böylece yılın ilk 7 ayı için bütçe açığı 435 milyar TL oldu. Haziran verilerine göre işsizlik oranı %9,6, genç işsizlik oranı %18,6 ve atıl işgücü oranı %24,2 oldu. Aynı dönemde sanayi üretimi aylık %1,6 ve yıllık %0,6 arttı. Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi de Haziran ayında yıllık %53,4; aylık %5,9 arttı. Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; aylık sanayi sektörü ciro endeksi %10,7, inşaat ciro endeksi %3,0, ticaret ciro endeksi %4,2, hizmet ciro endeksi %3,3 arttı.


KONUT SATIŞLARI
Türkiye'de konut satışları Temmuz'da bir önceki yılın aynı dönemine göre %16,7 artış gösterdi. Haziran ayında konut satışları yıllık %44,4 düşüşle iki yılın en sert yıllık düşüşünü kaydetmiş ve konut satışlarında Haziran itibariyle 5 aydır yıllık bazda düşüş izlenmişti. Temmuz ayındaki yıllık artışla birlikte satışlardaki düşüş serisi de sonlanmış oldu. İpotekli konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %24,1; Yabancılara yapılan konut satışları ise %28,9 azaldı.

DIŞ TİCARET VERİLERİ DEĞERLENDİRİLDİ
Dış Ticaret Verilerine baktığımızda ise Doğu Marmara Gümrük Ve Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre İlimizin Temmuz ayı ihracat rakamı 3 milyar 364 milyon dolar, ithalatımız ise 7 milyar 729 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. İlk 7 aylık döneme baktığımızda ihracat 22 milyar 24 milyon dolar, ithalat 47 milyar 238 milyon dolar olarak gerçekleşti.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Meşhur Özel Kalem Müdürüne 2 ayrı araç mı tahsis edildi?
Meşhur Özel Kalem Müdürüne 2 ayrı araç mı tahsis edildi?
"Bir şey olmaz dediler" Gebze'de Doğalgaz patlaması ihmali!