EYT yasası 2 aşama sonra yasalaşarak yürürlüğe girecek. Asrın en yıkıcı deprem felaketi nedeniyle Meclis çalışmalarına 28 Şubat Salı gününe kadar ara verdi. Kahramanmaraş merkezli depremler öncesi Meclis'in ana gündemi emeklilikte yaşa takılanlar için yapılan EYT kanun teklifi ve yapılandırma yasasıydı.
MECLİS NE ZAMAN AÇILACAK?
Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler nedeniyle çalışmalarına ara veren TBMM, 28 Şubat Salı günü yoğun gündemle açılışını yapacak. Peki Meclis'in gündeminde neler olacak?
1. DEPREM
Meclis'in öncelikli gündem maddesi deprem felaketi olacak. Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler nedeniyle çalışmalarına 3 hafta ara veren TBMM'nin birinci gündem maddesi depremlerle ilgili araştırma komisyonu kurulması olacak.
2. EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?
Meclis'in bir diğer öncelikli gündemi depremler olmasaydı 7 Şubat tarihinde Meclis Genel Kurulu'nda oylanacak EYT kanun teklifi.
4 maddelik EYT düzenlemesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti. Sırada EYT'nin Meclis Genel Kurulu'nda oylanarak yasalaşması var. Ardından yasalaşan kanun teklifi Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Resmi Gazete'de yayımlanacak. Kamuoyunda EYT yasası olarak da bilinen kanunun yürürlüğe girmesi sonrası 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış bütün vatandaşlara yaş sınırı aranmadan prim günü ve sigortalılık süresini tamamlamak şartı ile emeklilik hakkı verilecek.
3. YAPILANDIRMA YASASI
Meclis'in önemli bir gündem maddesi de yapılandırma yasası olacak. Bu yasa depremzede vatandaşlarını da ilgilendiryor. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasını içeren yasa ile milyonlarca vatandaşın kamuya olan borçları yapılandırılacak.
Vergi ve primler
Trafik cezaları ve köprü geçiş parası,
KYK ve GSS borçları,
İdari ve adli para cezaları,
Belediyelere olan emlak vergisi,
Su ve çevre temizlik vergisi.
NOT: 2.000 TL ve altında olan borçlar herhangi bir başvuruya gerek olmadan tamamen silinecek.
YAPILANDIRMA YASASI EYT'LİLERİ DE YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR
Yapılandırma yasası EYT'lileri de çok yakından ilgilendiriyor. Prim borcu olduğu için emekli olamayan EYT'liler yapılandırmaya başvurarak borçlarının faizlerini sildirebilecek. Bunun yanında ödemelerine taksit yaparak borçtan kurtulup EYT yasasından faydalanarak emeklilik hakkı elde edebilecek.
EYT'LİLER DEPREMZEDELER İÇİN KAMPANYA BAŞLATTI
Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen vatandaşlar için EYT'lilerde harekete geçti. Sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulunan birçok EYT'li ilk maaşlarını bölgedeki depremzedelere göndermeye hazırlanıyor.
EYT'LİLERİN 2 TANE TALEBİ VAR
EYT kanun teklifi bilindiği üzere mevcut yasa üzerinden yaş şartı kaldırılarak 4 madde üzerinden taslak haline getirildi. Burada 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan EYT'liler 75'er gün şeklinde ardan 5000 ila 5975 gün primle emeklilik hakkı elde edecek. Sigortalılık süresi kadınlarda 20 erkeklerde ise 25 yıl.
EYT'liler burada 5000-5975 gün prim sisteminin herkes için 5000 gün olmasını talep ediyor. İkinci olarak ise EYT'liler kamuoyunda 3600-5400 prim günü ile emeklilik olarak bilinen kısmi emeklilikte yaş şartının 1999 öncesinde olduğu gibi erkeklerde 55 kadınlarda 50 olarak belirlenmesini talep ediyor.
TALEPLER EYT YASASI ÇIKTINDAN SONRA EK DÜZENLEME İLE GÜNDEME GELEBİLİR
Bu taleplerin yerine gelmesi için Meclis Genel Kurul'un milletvekilleri tarafından önerge haline getirilip sunulması ve kanun teklifinde değişiklik yapılması gerekiyor. Bunun yanında EYT yasalaştıktan sonra da bu talepler ile ilgili yeni düzenlemeler söz konusu olabilir.
4 MADDELİK EYT TASLAĞINA GÖRE ŞARTLAR
8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsıyor
EYT yaş sınırı yok
EYT yasası 4,7 milyon vatandaşı kapsıyor
İlk anda 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak
Prim günü ve sigortalılık süresini tamamlayan istediği zaman emekli olabilecek
SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığı ayrımı olmayacak
Emekli olup çalışanlar için prim teşviki verilecek
Emekli olup yeni sözleşme ile beraber EYT'liler çalışabilecek
EYT'li bir vatandaşın hemen emekli olma gibi zorunluluğu yok
İlk maaş Mart ve Nisan ayında alınacak
NOT: SGK mevzuatına göre emeklilik başvuru yapılan ayı takip eden aydan itibaren maaş bağlanması yapılıyor. EYT yasası Mart ayında yasalaşırsa Nisan ayında ilk maaşlar hesaplanacak. Ancak burada bir düzenleme ile ilk maaş bağlanması Mart ayında yapılabilir.
EYT NE ZAMAN RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANACAK?
EYT yasasının 28 Şubat tarihinde gündeme gelmesi ve Genel Kurul'da oylandıktan sonra Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Tüm bu sürecin 1 hafta içinde tamamlanması öngörülüyor.
YORUMLAR