KOTO Başkanı Necmi Bulut: “İlk binde 137 firma ilimizde üretim...

KOTO Başkanı Necmi Bulut: “İlk binde 137 firma ilimizde üretim yapıyor”

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Necmi Bulut mecliste gerçekleştirdiği konuşmada, “İkinci 500 şirket listesinde, Kocaelili firma sayısı 35 olarak görünmektedir. Merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firma sayısı 57’dir. Türkiye’deki ilk 1000 büyük işletmeye baktığımızda, 137 tanesinin ilimizde üretim yaptığını görüyoruz.” dedi.

Editor: Haber Editörü
31 Temmuz 2024 - 15:12

TEMMUZ AYI MECLİSİ GERÇEKLEŞTİ
Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Temmuz ayı meclisi Burhan Kasım Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Beş gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıya Hüseyin Gezer’in annesinin hastalığı sebebiyle katılmaması sebebiyle vekaleten İbrahim İkiz başkanlık ederken KOTO Başkanı Necmi Bulut, yönetim kurulu ve meclis üyeleri katıldı. KOTO Başkanı Necmi Bulut aylık faaliyet raporu ve yaşanan ekonomik gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

 

İLK 1000’DE 137 FİRMA İLİMİZDE ÜRETİM YAPIYOR
KOTO Başkanı Necmi Bulut konuşmasında şunları söyledi: “Dün İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan ikinci 500 şirket listesinde, firma merkezlerinin başka illerde olmasından dolayı Kocaelili firma sayısı 35 olarak görünmektedir. Fakat merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firma sayısı 57’dir. Türkiye’deki ilk 1000 büyük işletmeye baktığımızda, 137 tanesinin ilimizde üretim yaptığını görüyoruz. Türkiye’nin en büyük firmaları listesine giren firmalarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.


SIKI DURUŞ KARARLILIĞI TEKRARLANDI
Merkez Bankası politika faizini yüzde elli düzeyinde sabit bırakırken sıkı duruş kararlılığını tekrarladı. Yabancı finans çevreleri buna referans yaparak TL varlıklar lehine yorum paylaşırken uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe yükseltti. Yeni not artışlarının olabileceği anlamında görünümü pozitif olarak açıkladı.

Türkiye, mali eylem görev gücü tarafından kara para ve terörle mücadele zafiyeti gerekçesiyle 2021 yılında alındığı gri listeden çıkarıldı. Bu karar, yabancı sermaye girişini destekleyici etkisini ilk haftadan itibaren göstermeye başladı.

 

HAZİRAN AYINDA 2.2 MİLYAR İHRACAT YAPTIK
2024 yılı Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre faaliyet illeri bazında ihracatta; İstanbul yüzde 17,7 azalış ve 4 milyar dolarla ilk sırada ve Kocaeli yüzde 8,8 azalış ve 2,2 milyar dolarla ikinci sırada yer almaktadır. Kocaeli'yi İzmir, Bursa ve Ankara takip etmektedir. Enflasyonist olmayacak ama vergi adaletini ve kamu gelirlerini artıracak vergi düzenlemeleri ekonomi yönetimi tarafından gündemde tutulmaktadır. Nitekim bu kapsamdaki ilk düzenleme TBMM tarafından kabul edildi. Kayıt dışılıkla mücadele kayıtlı çalışan ticaret erbabının maruz kaldığı haksız rekabeti azaltacaktır.

 


OTOMOTİV VE KONUT SATIŞLARI GERİLEDİ
Mayıs verilerine göre işsizlik oranı 2012’den bu yana en düşük değerde gerçekleşti: Yüzde 8,4; genç işsizlik oranı yüzde 15; atıl işsizlik oranı yüzde 25,2 oldu. Haziran otomotiv satışlarında yüzde 5,3 gerileme yaşandı. Aynı dönemde konut satışları yüzde 5,2 ve ipotekli satışlar yüzde 49,4 oranında azaldı. Otomotivde 6 ay ve 6 bin kilometre düzenlemesi yılsonuna kadar uzatıldı. Sektörde normalleşmeye katkı sağlamasını umuyoruz. Temmuz başından geçerli olmak üzere elektriğe yapılan yüzde 38 zam, iş dünyasının maliyet yönetimini ve dezenflasyon sürecini zorlayacaktır.

 

CO MATCHİNG 27 AĞUSTOS’TA YAPILACAK
Co-matching ikili iş görüşmeleri etkinliği bu yıl 27 Ağustos 2024 Salı günü düzenlenecek.. Üyelerimizin ufkunu ve yeni pazarlara girişlerinin önünü açmak adına çok önemsediğimiz ikili iş görüşmeleri etkinliği ihracatçı ve potansiyel ihracatçı firmalarımız için çok büyük bir fırsat yaratmaktadır. İhracata dayalı büyüme hedefinden ve bu hedefte gerçekleştirdiğimiz çalışmalardan hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz.  Şimdiye kadar 41 farklı ülkeden 255 firmanın kayıt yaptırdığı etkinliğimize üyelerimizin azami oranda katılım sağlamasını bekliyoruz. (Türk firma sayısı: 99. Diğer ülkeler: 156) Kayıtlar 25 Ağustos tarihine kadar devam edecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x