KOTO Başkanı Bulut: “Kocaeli’ye büyük fabrikalar gelmemeli”

KOTO Başkanı Bulut: “Kocaeli’ye büyük fabrikalar gelmemeli”

Kocaeli Ticaret Odası Mart ayı toplantısında konuşan Oda başkanı Necmi Bulut, “Kocaeli artık büyük sanayiye doydu. Büyük fabrikaların Kocaeli’ye gelmemesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Editor: Haber Editörü
30 Mart 2022 - 12:05

Kocaeli Ticaret Odası Mart ayı meclis toplantısı bugün oda binası Burhan Kasım Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis toplantısında 5 madde görüşülerek karara bağlandı. KDV oranının düşürülmesi ve aylık faaliyetler hakkında konuşan KOTO Başkanı Necmi Bulut, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “ Gelecek Ramazan ayınızı şimdiden kutluyorum. Pandemiyle birlikte maalesef çok şey yaşadık ve gördük. Ukrayna ve Rusya savaşının ekonomiye etkisi olacaktır.

KDV ORANININ DÜŞÜRÜLMESİNİ UYGUN BULUYORUZ
Düşük faizli krediler kullanılması, iş insanları için kurtarıcı olacak. KDV oranının düşürülmesi, yükün kaldırılması adına taleplerimizi ve önerilerimizi ilgili makamlara ve kurumlara aktarmıştık. Deterjan, peçete ve bebek bezi gibi ürünlerin KDV oranlarının düşürülmesini uygun buluyoruz. Birçok kalemde KDV düzenlenmesi yapıldı, bu düzenleme için sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin sınıflandırılması hakkında parasal sınıflandırmalar yeniden belirlendi. Hasılat ve mali bilanço sınıflandırılması çıkarıldı.


 


KOCAELİ FUARCILIK ALANINDA HAKKINI ALAMADI
Bildiğiniz üzere küreselleşme ile birlikte turizm, ticaret gibi alanlarda şehirler ön plana çıktı ve çıkmaya devam ediyor. Kocaeli’mizin Master Planı geçtiğimiz günlerde tanıtıldı. 74 strateji ve 282 eylem planı tanımlandı. Kocaeli fuarcılık anlamında bu zamana kadar hakkını alamadı. Bu İstanbul’a yakın olmanın bedeliydi. Verimli fuar dönemi çoğunlukla yaşamadık. Gerçi şu an fuar alanımız da yıkıldı, yenisi yapılacak. Kocaeli Master Planı ile şirket tarafından yürütülmesine karar verildi. Bu karar için Kocaeli Büyükşehir Başkanı Tahir Büyükakın’a da teşekkür ediyorum.

BÜYÜK FABRİKALAR KOCAELİ’YE GELMEMELİ
Kocaeli’nin doğru tanıtılması için Master Planı çerçevesinde bütün odaların söz hakkı olacağını belirtmek isterim. Bu projede olmak Kocaeli Ticaret Odası adına oldukça memnun edici. Kocaeli artık büyük sanayiye doydu. Sanayi ile ilgili bir plan yapılacaksa iş insanlarının büyümesi açısından planlar yapılabilir. Büyük fabrikaların Kocaeli’ye gelmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Biraz da ekonomik verilerle ilgili bilgi vermek istiyorum.

KARTEPE ZİRVESİ
En fazla ihracat yapan iller arasında, İstanbul’dan sonra ikinci sıradayız. 2022 yılı şubat ayında Kocaeli’de 249 firma kuruluşu gerçekleştirildi. Kartepe Zirvesi’nde de gerekli çalışmalara katıldık. Bunların da Kocaeli’ye katkı sağlayacak çalışmalar olduğunu düşünüyoruz. İnşallah devamının da geleceğini temenni ediyoruz.”


ŞEKERDE TEDARİK SORUNU
KOTO üyesi ve işletmeci Yaşar Can, pişmaniye üretiminde tedarik ettikleri şekeri Türk Şeker Fabrikaları’ndan alamadıklarını belirterek, “ 700 liraya toptancının sattığı şekeri tedarik etmek için Türk Şeker Fabrikaları’yla görüştüğümüzde vatandaş değil imalatçısınız ben size veremem diyor. Halkına daha az şeker yedirme politikası. Biz Türk Şeker Fabrikası’ndan şeker alamayıp toptancının kucağına düşersek toptancı bize istediği fiyattan şekeri satmak istiyor. Şekeri Türk Şeker Fabrikaları verirse bizi toptancıların ve tüccarların kucağından kurtaracaktır. Şeker kapasite oranlarını belirlerse biz fiyatların artmaması yönünde bir plan uygularız. Biz toptancılardan şekeri tedarik edersek o zaman sizin aldığınız pişmaniyeye de pastaya da yansıyacak.” İfadelerine yer verdi.

AKARYAKIT FİYATLARI VE EMLAK VERGİLERİ
Sözü alan meclis üyeleri gündemde yer alan akaryakıt fiyatları ve emlak vergileriyle ilgili yaşanan sorunları dile getirdi. Meclis üyeleri; “Fırıncılara ve minibüsçülere biz mazota gelen zammı üretime yansıtmazsak biz yaşayabilir miyiz? Ayakta kalabilir miyiz?” ve “Kira stopaj vergilerinde ciddi sıkıntılar olmaya başladı. Emlak vergilerinin sağlıklı olabilmesi için gerçek bedellerin konuşulması ve kira kontratlarına yazılması gerekiyor.” dedi.


TURİZM İŞLETMECİLERİNDE KDV İNDİRİMİ
Sözü alan KOTO meclis üyesi ve işletmeci Eray Bodur, hammadde KDV oranlarının yüzde 1’e kadar düşürülmesi gerektiğini vurguladı ve şu ifadelere yer verdi; “Bugün bir teşekkür için sözü almak istedim. Biz tam yılbaşı öncesi meslek komitesi üyelerimizle birlikte bir toplantı gerçekleştirdik. Ocak ayı meclisimizde de önemli gördüğümüz sorunları dile getirdik. Kafe ve restoranlarda yeme içme zaten yüzde 8. Birinci sınıf turizm belgeli işletmecilerimize yüzde 18 KDV oranı vardı. Bununla alakalı alkol haricinde, gıda noktasında yüzde 8’e düşürülmesini talep ediyoruz. Bakanlıklarımızdan konuyla alakalı geri bildirim almıştık.


HAMMADDE KDV’Sİ YÜZDE 1’E DÜŞÜRÜLSÜN

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Seçimlerde bile böyle çalışmayan Hüseyin Kurt'a tepki geldi!
Seçimlerde bile böyle çalışmayan Hüseyin Kurt'a tepki geldi!
Büyükşehir ihtiyaç sahiplerinin yüzü gülüyor
Büyükşehir ihtiyaç sahiplerinin yüzü gülüyor