Kocaelililer dikkat! Ciddi riskler taşıyor

Kocaelililer dikkat! Ciddi riskler taşıyor

Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi havuz kullanımı ile ilgili yaptığı açıklamada, " Yetkilendirilmiş mühendisler sayesinde, doğru bir mühendislik hizmeti alınmadan inşa edilen ve kullanılan havuzlar, insan sağlığı açısından yeterince temizlenmediğinde ve gereken bakım yapılmadığında ciddi riskler taşımaktadır" dedi.

Editor: Haber Editörü
26 Temmuz 2024 - 14:24

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi yaz mevsimin gelmesiyle birlikte sık kullanılmaya başlanan havuzların insan sağlığı açısından bakımının nasıl yapılması gerektiğine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

YETKİLİ KİŞİLER TARAFINDAN YAPILMALI
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Yaz mevsiminin ortasına geldiğimiz, sıcakların iyice arttığı günlerde halkımız serinlemek için denizin yanında havuzları da tercih etmektedir. Turistik tesislerle birlikte; birçok sitede artık yüzme havuzu bulunmaktadır. Dolayısı ile havuzların kullanımı her geçen gün daha da artış göstermektedir. Bu doğrultuda, havuzlarda yaşanan sağlık sorunları da yaz mevsiminin başlaması ile kendini göstermektedir. Yetkilendirilmiş mühendisler sayesinde, doğru bir mühendislik hizmeti alınmadan inşa edilen ve kullanılan havuzlar, insan sağlığı açısından yeterince temizlenmediğinde ve gereken bakım yapılmadığında ciddi riskler taşımaktadır.


İLGİLİ KURUMLAR TARAFINDAN DENETLENMELİ
Yüzme havuzlarının yapım aşamasından, kullanımına kadar dikkat edilmesi gereken çok sayıda ayrıntı vardır. Havuzlar; yapımından başlanarak işletildiği süre boyunca ilgili kurumlarca (İl Sağlık Müdürlüğü ve yerel yönetimler)denetlenmelidir. Bu konuda kurumlara büyük sorumluluklar düşmektedir. Havuz tesisatı proje üretecek mühendisler mutlaka Makina Mühendisleri Odası tarafından açılan yetkilendirme eğitimlerine katılmış ve bu eğitimler sonunda bu alanda tesisat projesi üretmek üzere yetki almış olmalıdır. Yetkisiz kişilerce projelendirilmiş havuz tesisatlarının standart e yönetmeliklere uygunluğu kabul edilemez.

KİMYASAL KONUSUNA DİKKAT ÇEKTİLER
Havuzların standartlara uygun yapılmaması ve işletilmemesinin yanında; sektörün en büyük sorunlarından biri de havuz kimyasallarında denetimin yapılmamasıdır. Kimyasallar uluslararası standartlara uygun olmalıdır. Yüzme havuzlarındaki su, içme suyu niteliğinde olmalıdır. Salgın hastalıklara sebep olmamalı, yani mikroplardan arındırılmış olması gerekmektedir. Yüzme havuzlarında kullanılan sular gerek yüzen insanlardan, gerekse çevre nedeniyle kirlenmektedir. Havuza giren her kişi havuz suyunu fiziksel ve kimyasal artıklar bırakarak hızlı bir şekilde kirletir. Yağ, ter, salya, idrar, kozmetik ürünler, saç, kepek, toz, çim, kum-toprak, çam iğneleri vb. nedeniyle havuz sürekli kirlenmektedir. Bu kirlilik kimyasal ve mekanik yöntemlerle yok edilmeli veya insan sağlığına zarar vermeyecek seviyeye düşürülmelidir.

GÜVENLİ VE HİJYENİK OLMASI SAĞLANMALI
Yüzme havuzlarının işletme sorumluları, yüzenlerin kullanımına sundukları suyun "güvenli ve hijyenik" olmasını sağlamakla yükümlüdürler. Temiz ve kaliteli su temini sürekliliği için otomatik dozlama sisteminin ve elektronik kontrol kumanda ünitesinin havuzlarda bulundurulması zorunlu hale gelmiştir. Bu noktada havuz görevlisine büyük görevler düşmektedir. Çünkü herhangi bir ihmal ya da hata yapmaları, havuzda yüzen çok sayıda insanın sağlığını tehdit edici sonuçlar yaratabilir. Diğer yandan herhangi bir işleme tabi tutulmayan park ve bahçelerde bulunan süs havuzları, serinlemek amaçlı yüzme havuzu olarak kullanılmamalıdır.

ELEKTRİK KAÇAĞINA KARŞI TOPRAKLANMA YAPILMALI
Havuzun taban ve yan duvarları kaliteli malzeme ile kaplanmalı ve kolay temizlenen, kaygan bir satha sahip olmalıdır. Dolgu malzemesi havuzlar için üretilen malzemeden kullanılmalı mikrop barındırmamalıdır. Havuzun betonarmesi yapılırken, inşaat demirleri duvarların dört köşesinden elektrik kaçağına karşı topraklanmalıdır. Tüm elektrikli aletler, pompalar, su altı lambaları, trafolar topraklanmalıdır. Elektrik tesisatı için de yine yetkili Elektrik Mühendislerinden hizmet alınmalıdır. Havuzun içerisinde dışa dönük keskin köşeler bulunmamalıdır. Çarpma halinde tehlike yaratabilecek nesnelere yer verilmemelidir. Havuzun yakınında duş yeri ve mantar önleyici ayak yıkama havuzu yapılmalıdır. Havuzlarda gece emniyeti için yeterli sayıda lamba yakılı vaziyette tutulmalıdır.

TEKNİK ELEMAN ÇALIŞTIRILMALI
Havuzun insan sağlığı açısından uygun olabilmesi için bilinçli ve eğitimli kişilerce işletilmesi gerekmektedir. Özellikle site havuzlarında, havuz sorumlusu olarak güvenlik veya hizmet personelleri görevlendirilmektedir. Havuz kullanma eğitimine sahip olmayan bu kimselerin işlettiği havuzlarda çok ciddi hatalar yapılmaktadır. Havuzlarda mutlaka konuya ilişkin eğitim almış teknik elemanlar çalıştırılmalıdır. Havuz güvenliği için teknik işletme bilgisi yanında personellerin ilk ardım ve cankurtaran eğitimi almış olması da ayrı bir önem arz etmektedir. Havuz kullanım koşullarının kullanıcılar tarafından bilinir olması sağlanmalıdır.Bu anlamda, idari yetkilileri insan sağlığını tehdit edici uygulamalar adına denetimleri sıkılaştırmaya, Tesis ve site yöneticilerini daha bilinçli hareket ederek kullanıcılara sağlıklı havuz şartlarında hizmet vermeye davet ediyoruz

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x