Borçlu şirketlerin mali durumunu düzeltip iflastan kurtulmasını amaçlayan bir süreç olan konkordato ilan eden şirketlerin sayısı her yıl bir önceki yıla oranla artış göstermekte. Kapanan şirketlerin sayısı giderek artarken borç ödeme sorunu yaşayan birçok şirket konkordato yoluna gitmeye başladı. Açıklanan verilere göre Kocaeli, konkordato kesin mühlet kararı verilen 132 şirket ile birlikte Türkiye geneline 5. sırada yer alıyor. Kocaeli Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Kadir Durmuş, rakamları değerlendirdi.
SANAYİNİN BAŞKENTİ OLDUĞU İÇİN
Kapatılan şirketler ile ilgili değerlendirme yapan Başkan Durmuş, “Kocaeli tabii ki beşin sırada olur, sanayinin başkenti olduğu için. Kaptanlar neden kapatıyor? O işe adapte olamıyorlar veya birden emekli olmuşsa ben şurada bir şey açacağım diyerek bilmediği bir işe kalkışıyor, sonrasında da bilmediği için işi yürütemiyor. Kimisi işçi bulamıyor, ara eleman sıkıntısı var. Konkordato da ilan etmiş bir sürü şirket görüyoruz. Oradan vatandaş maaşını alamamış, alışveriş yaptığı şirketlere borcunu ödememiş. Zaten bilinen bir şey” ifadelerini kullandı.
AÇILAN KAPANANDAN FAZLA
Açılan iş yerlerinin kapananlardan daha fazla olduğunu anlatan Durmuş, “Kendi odamdan baz alayım, ayda 35 esnaf iş yeri kapatıyorsa 40 esnaf yeni iş yeri açıyor. Yani bu döngü böyle gidiyor esnaflarla. Yani kapatan el değiştiriyor. Kapatmaktan ziyade, olan iş yerleri el değiştiriyor. İş yeri kapatandan daha fazla iş yeri açan var” dedi.
YORUMLAR