30 Ekim 2024 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’ne tepki olarak aile hekimleri 5-7 Kasım 2024 tarihleri arasında 3 gün, 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında 5 gün iş bırakmıştı. Aile Hekimleri gerçekleştirdikleri bu eylemlerden sonuç alınamaması üzerine 6-10 Ocak 2025 tarihleri arasında iş bırakma kararı aldı.
YÖNETMELİĞİN İPTALİNİ BİR KEZ DAHA DİLE GETİRDİLER
Aile hekimlerinin iş bırakma kararının ardından 1., 2. ve 3. basamak da çalışan hekimler ve sağlık çalışanları bugün iş bıraktı. Kocaeli Şehir Hastanesi Başhekimlik binası önünde basın açıklaması düzenleyen hekim ve sağlık çalışanları bir kez daha yönetmeliğin iptal olmasını ve taleplerinin yerine getirilmesini istedi.
YOĞUN KATILIM
Kocaeli’deki hekimler ve sağlık çalışanlarının bugün gerçekleştirdiği basın açıklamasına basın açıklamasına, Türk Tabipleri Birliği, AHASEN, Hekim Birliği Sendikası, Hemşireler ve Tüm Sağlık Çalışanları Sendikası, Türk Sağlık Sen, Bağımsız Sağlık Sen, Hekim Sen, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası üyeleri katıldı.
BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜYÜZ KAZANACAĞIZ
Basın açıklamasında ilk sözü alan Kocaeli Aile Hekimleri Derneği Başkanı Funda Atmaca konuşmasında şu ifadeleri kullandı, “Tüm kamuoyunun bildiği üzere, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırılan 1 kasım 2024 ‘de yürürlüğe giren yönetmeliğin geri çekilmesi, Özlük haklarımız, sağlık da şiddetin sona ermesi, hekimlik onurumuz, mesleki haklarımızı savunmak ve mesleğimizin geleceğini korumak için önce 5-6-7 Kasım’da 3 gün ,2-6 Aralık’ta da 5 gün iş bırakma eylemi yaptık. Ama Sağlık bakanlığı sesimizi duymadı, daha doğrusu duymak istemedi. Bakanlık bizi dinleyene kadar eylemlerimize devam edeceğiz demiştik ve devam ediyoruz. Bugün de 2. ve 3. basamaktaki hekimlerimiz ve sağlık emekçilerimizle beraber iş bırakıyoruz, birlikte daha da güçlüyüz, kazanacağız.
HEMŞİRELERİMİZ BİR BİR İSTİFA EDİYOR
Bizler halkın sağlığı öncelikli olmalı,bilimsel veriler ışığında düzenlemeler yapılmalı dedikçe “paranız artacak” dediler! Kaliteli sağlık hizmeti dedikçe, sağlığı sadece bakılan “hasta sayısı” olarak gördüklerini bir kez daha hatırlattılar! Sadece eylemlerimizi kırmak için kendi çıkardıkları yönetmeliğe uymayarak aralık maaş hesaplamasında hiçbir kesintiyi uygulamadılar. Ama anayasal hakkımızı kullanarak iş bıraktığımız için savunma hakkı bile tanımadan usulsüzce 3 günlük hakedişimizi kestiler. A ve B grubu olan 180 aile hekimliği biriminin grubunu yine savunma bile istemeden hukuksuz bir şekilde düşürdüler . Grup personeli olarak çalışan birçok yardımcı sağlık personelini işsiz bıraktılar. Düşük maaşlardan dolayı ebe ve hemşirelerimiz artık ASM’ler de çalışmak istemiyor bir bir istifa ediyorlar. Bu hafta da yine eylemimizi kırmak için bizleri sözleşme feshi yaparız diyerek tehdit ediyorlar. Biz anayasal hakkımızı kullanarak kararlılıkla eylemimize devam ediyoruz.
BİZLERİ KANDIRAMAZSINIZ
Yaptığınız algı ile kamuoyunu yanıltıyorsunuz ama bizleri kandıramayacaksınız. Harika sonuçları olduğunu iddia ettiğiniz eziyet yönetmeliğini kabul etmiyoruz. Halkın sağlığını korumak adına çıkarttığınızı iddia ettiğiniz bu yönetmelikte; vatandaşın sağlık kurumlarına erişimini, vatandaşın tedavisinde kullanılacak ilaçlara ulaşmasını, aile hekimlerinin kalemlerine, kaşelerine, tıbbi birikim ve tedavi yöntemlerine sınırlama koyarak, kota koyarak daha açık söyleyelim engelleyerek yapmaya çalıştığınızı görüyoruz ve asla kabul etmiyoruz. Sorunları çözmek yerine yeni ve daha büyük sorunlara yol açtığınızı, halkın sağlığa ulaşım hakkını kısıtladığınızı ve bunu biz aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları üzerinden yapmaya çalıştığınızı görüyoruz ve asla kabul etmiyoruz.
HALKIN SAĞLIĞI İÇİN SAVAŞACAĞIZ
İş güvencemizi elimizden alan ve bizleri tehdit eden, reçete ve tedavi özerkliğimize müdahale ederek baskı kuran, bizlere başvurmayan hastalar için bizleri cezalandıran, hastaneye yılda 7’den fazla gitti diye bizlerin ücretlerinden kesen, hasta verilerini paylaşmıyoruz diye hem ücretlerimizi kesen hem de işten atmakla tehdit eden, bizleri ve hastalarımızı birer katsayı olarak gören, hastanelerde randevu krizini çözmüş görüntüsü vermek için hastaları oyalayan bizleri birer sevk memuruna dönüştürmek isteyen, dünyanın hiçbir yerinde olmayan uygulamalar ile iyice tıkanmış olan sağlık sistemini daha da kaosa sürükleyecek olan bu yönetmeliği kabul etmiyoruz. Bizler sonu ne olursa olsun, meslek onurumuza sahip çıkacağız ve halkımızın sağlığı icin savaşacağız!”
SAĞLIK EMEKÇİLERİYİZ
Atmaca’nın ardından konuşan Kocaeli Tabip Odası Başkanı Ayşe Engin Arısoy ise konuşmasında şunları söyledi, “Bizler, emek ve meslek örgütlerimizin çağrısıyla, sağlık sisteminde yaşanan çöküşü protesto etmek, sesimizi hep birlikte yükseltmek, taleplerimizi haykırmak adına bugün ülkenin her bir köşesinde, meydanlarda bir araya gelmiş hekim, diş hekimi, hemşire, ebe, acil tıp teknisyeni, paramedik, teknisyen; yani sağlık emekçileriyiz.
BİTMEYECEK SORUNLARLA BOĞUŞUYORUZ
Her gün yüzbinlerce kişiyi sağlığına kavuşturmak, hastalanmalarını önlemek için çalışırken; şiddet, mobbing, performans dayatması, güvencesiz gelir, liyakatsiz yöneticiler, sağlıkta çeteleşme gibi say say bitmeyecek sorunlarla boğuşuyoruz.
Tüm bu sorunların çözümü için görev alması gereken kamu otoritesini ise yanımızda değil her seferinde karşımızda buluyoruz. Sağlık Bakanlığı, toplumun ve sağlık emekçilerinin sorunlarına çözüm üretmek için bizlerin görüş ve önerilerini dikkate almak yerine; yeni yönetmeliklerle, otoriter emek rejimini tam anlamıyla yerleşik hale getirerek bizleri yok saymaya, itirazlarımızı sindirmeye, iş bırakma eylemlerimizin etkisini görünmez kılmaya çalışıyor.
SESİMİZİ DUYAN VAR MI?
Bakanlığın bu olumsuz tavrına karşı bugün tüm sağlık kurumlarında üretimden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakıyoruz!Ayrıca birinci basamakta çalışan hekimlerin, ebelerin, hemşirelerin ve tüm sağlık emekçilerin uzun süredir sürdürdüğü mücadeleyi de selamlıyor, iş bırakma eylemlerini tüm sağlık emek gücü olarak sahiplendiğimizi ifade ediyoruz. Sesimizi duyan var mı? Sağlık Bakanlığı’na sesleniyoruz: Halkın sağlığını korumak ve geliştirmek istiyor musunuz? Hekimlerin, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerinin sorunlarını çözmek istiyor musunuz?
TOPLUM SAĞLIĞINI TEHTİD EDER BOYUTLARA ULAŞMIŞTIR
Bu çığlık tüm basamaklarda sağlık hizmeti üreten yüzbinlerce hastayı sağlığına kavuşturmak ve hasta olmalarını engellemek için çalışan sağlık emekçilerinin sesidir.
Bunu duymak zorundasınız! Uzun yıllardır, çalışma şartlarımızın saydığımız gerekçelerle bilinçli ve programlı olarak kötüleştirilmesi meslek onurumuzu, toplum sağlığını ve hepimizin geleceğini tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Tüm uyarılarımıza rağmen sözlerimiz görmezden gelinmeye devam edilmektedir.
HALKIMIZIN SAĞLIK HAKKINI SAVUNUYORUZ
Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen deprem bölgesinde insanca çalışma ve yaşama koşulları hâlâ sağlanamamış, sağlık emekçilerinin sorunları giderilmemiştir.
Genç meslektaşlarımızın etik değerleri temel alan, donanımlı ve nitelikli bir eğitim alabilmelerinin engellenmesi ve düzeltilmemesi eğitim haklarının engellenmesidir.
Mobbing kabul edilemez! Gerçekçi yasal düzenlemeler çıkarılmalı, etkili şikayet ve ceza mekanizmaları geliştirilerek işler hale getirilmelidir. Bizler bu eylemlerle meslek onurumuza sahip çıkarken sağlıkta çeteleşmeye imkan vermeyecek, adil, şeffaf, toplumcu bir sağlık sistemini ve halkımızın sağlık hakkını savunuyoruz.
TALEPLER SIRALANDI
Sağlık emek-meslek örgütleri olarak; sağlıklı bir toplum ve iyi çalışan bir sağlık sistemi için birinci basamağa yönelik “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”nin geri çekilmesini de içeren altı maddelik talebimizi kamuoyu ile paylaşmıştık. İkinci ve üçüncü basamağın sorunlarının çözümünü biliyoruz ve taleplerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz:
1. Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil, şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkartılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.
2. Tüm sağlık mesleklerine yönelik tanımlar net olarak yapılmalı, angarya çalıştırma yasaklanmalı, üniversite hastaneleri başta olmak üzere çalışanların tayin hakları, özlük ve sosyal hakları garanti altına alınmalıdır.
3. Hekimleri, diş hekimlerini ve hastaları mağdur eden, hekimlere karşı şiddet kaynağı olan, halkın sağlığını tehlikeye atan, hastalara yeterli tedavi yapma süresi sağlamayan 5 dakikada muayene dayatmasından vazgeçilmeli, nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmek için hasta randevuları her hastaya en az 15 dakika ayrılacak şekilde düzenlenmelidir.
4. Diş hekimlerine de saat 00.00’dan sonra mevzuata aykırı şekilde nöbet yazılmasından ve vardiya çalışma sisteminden vazgeçilmelidir.
5. Hekim, ebe, hemşire ve tüm sağlık emekçilerine performans ve ciro odaklı sistemin yerine, emekliliğe yansıyacak insanca ücret ödenmelidir. Sabit ödemeler genel bütçeden karşılanmalı, ek zamlar temel ücretlere ve emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmelidir. Bu talebimiz gerçekleşinceye kadar acil olarak ilave ek zam emekliliğe yansıtılacak şekilde düzenlenmeli ve mevcut memur emeklilerine de yansıtılmalıdır.
6. Kamu emekçilerin vergi dilimi %15’te sabitlenmelidir.
SESİMİZE SES VERMEYE DAVET EDİYORUZ
Taleplerimizin karşılanmasının sadece bizlerin çalışma ve yaşama koşullarımızı iyileştirmekle kalmayacağını, tüm toplumun nitelikli ve erişilebilir bir sağlık hizmetine kavuşacağının bilinmesini istiyoruz. Her kademede çalışan her meslekten hekim, diş hekimi, ebe, hemşire ve tüm sağlık emekçileri ile tüm toplumu bizlere katılmaya, sesimize ses vermeye davet ediyoruz”
kocaeligazetesi
YORUMLAR