Kantinci esnafı isyanda " Artık dayanacak gücümüz...

Kantinci esnafı isyanda " Artık dayanacak gücümüz kalmadı"

Pandemi sebebiyle yaklaşık bir yıldır işletmelerini açamayan kantinci esnafı,” Artık dayanacak gücümüz kalmadı” diyerek, kantin işletmecileri gelirlerinin açlık sınırının altını düştüğünü söyledi.

Editor: Haber Editörü
22 Şubat 2021 - 12:10

Kocaeli Sağlıklı Yaşamı Destekleyen Kantin işletmecileri Esnaf Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Sunar, Kocaeli’de ki 4 bin kantinci esnafının sorunlarını ilgilendiren konuları açıkladı. Sunar açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Kantincilerden Cumhurbaşkanına çağrı. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Kantin işletmecilerinin gelirleri açlık sınırının altını düştü. Tüm ülkeleri etkisi altına alan ve 2020 Mart ayı ile birlikte ülkemizi de etkileyen covid-19 salgını, meslek olarak en çok  kantin işletmecilerini etkilemiştir. Yaklaşık bir yıldır süren ve devam etmekte olan  bu salgında  kantin işletmecileri maalesef yeterli desteği alamamıştır.

BİZLERİN GİDECEK BAŞKA ÜLKESİ YOK 

Kısıtlamalar makul seviyelerde olmalı, saygın kuruluşların bilimsel araştırmaları neticesi kontrollü ve katı tedbirler ile tüm iş yerleri açılmalı, hayat kontrollü olarak yasaklarla değil, devletin ilgili kurumlarının katı ve taviz vermeden yaptıkları kontrol ile  yavaş yavaş normale dönmelidir.  Bizlerin, başkaları gibi gidecek ülkemiz yok. Ülkemizi seviyoruz ve bir an önce bu küresel çetelerin etkisinden devletimizin desteği ile kurtulup, hep birlikte eski günlerimize dönmek istiyoruz. Sayın cumhurbaşkanımız  devletimizin başındaki en yetkili makam olarak  sizin nezdinizde ilgili kurumlara ve devletimize şu soruları sormak isteriz. Yaklaşık bir yıldır öğrenciler okula neden gitmiyor?

BU TAKSİTLERİ NASIL ÖDEYECEĞİZ 

Sadece Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde görülen bu kadar uzun süreli kapanmanın şu anda 18 milyon öğrencimizi her yönden olumsuz etkilediği bilimsel olarak  kanıtlanmış olup daha fazla kayıp yaşamamak için öğrencilerimizin bir an önce ait olduğu yere yani okullara dönmesi ve okular da sıkı tedbirler haricinde başta öğretmenlerimiz ve okulla ilgili hizmetli, kantinci ve servis şoförleri de öncelikli aşılama programına dahil edilmesi gerekmektedir. Esnaf vergi ve sigorta taksitlerini nasıl yatıracak? Bilindiği üzere torba yasa ile çıkan yapılandırma ile esnaf devlete olan ödeyemediği borçları için taksitlendirmeye gitti. Şimdi ilk taksitler bu ay başlıyor. Kendi  üyelerimiz  adına soruyorum. Hala okullarımız kapalı ve hiçbir gelirimiz yok. Bu sürecin ne kadar süreceği belli değil. Bu taksitleri nasıl ve ne ile ödeyeceğiz? İlk taksitleri ödeyemeyen ve yapılandırması bozulacak olan kantin işletmecileri ne yapacak? Bu süreçte evlerini arabalarını satan meslektaşlarımız oldu. Artık satacak bir varlığımız da yok.  Acilen bu taksitlerin en az 6 ay faizsiz ötelenmesi lazım

YAPILAN YARDIMLAR YOK DENECEK KADAR AZ 

Yapılandırma 31 ekim 2020 ye kadar olan kısmı karşılıyor neden? torba yasada çıkan yapılandırma 31 ekim 2020 ye kadar olan kısmı kapsıyor ama kantin işletmecileri devletin kiracısı ve hala okullar kapalı olduğu için bu dönem sonrasındaki borçlarını da ödeyemedi. Açılsa da kısmi açılma ile ciddi gelir kaybı olacağından 31 ekim 2020  tarihinden sonraki  BAĞKUR sigorta ve vergisinin de okullar kapalı olduğu ve geliri olmadığı için normal hayata dönene yani pandemi sonuna kadar olan sürecin de dahil edilmesi gerekmektedir. Yapılan yardımlar niye yok denecek kadar az? Pandemiden nerede ise 9 ay geciktikten sonra yapılan 3 aylık bin TL ve 750 TL kira yardımı kantin işletmecilerinin BAĞKUR ve vergilerine bile yetmemektedir.

ETKİLENEN MESLEK GURUPLARI BELLİ 

Bu yardım paralarının arttırılması ve süresinin pandemi sonuna kadar uzatılması gerekir. Ciro desteği niye  sadece küçük esnafa değil? Cumhurbaşkanımızın açıkladığı cirosu azalan esnafa yapılacak 2 bin ile 40 bin TL arasındaki desteğin gözden kaçan ve bizi en çok üzen kısmı niye yıllık geliri  3 milyon TL ve altı işletmeler. Yıllık geliri 3 milyon TL olan kişiler zaten daha önce devletin verdiği KGF kredilerinin hepsini kullandılar. Bunlara yapılacak yardım ne kadar doğru? Pandemiden etkilenen meslek dalları  belli. Kapanış  sürelerine göre bu ciro kaybı desteği yapılabilirdi. Böylece gerçek mağdurlar  yararlanırdı.” dedi

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x