İYİ Parti Kartepe; FSM Kapalı Pazar Alanı Yerel Esnafa verilmeli

İYİ Parti Kartepe; FSM Kapalı Pazar Alanı Yerel Esnafa verilmeli

Geçtiğimiz hafta yaptığı açıklama ile dikkatleri FSM Kapalı Pazar alanına çeken İYİ Parti Kartepe İlçe Başkanı Haluk Tamyüksel, Kapalı Pazar ve kullanım hakkı ile ilgili bugünde kamuoyuna ve kenti yönetenlere çeşitli sorular sordu.

Editor: Haber Editörü
14 Haziran 2021 - 12:27

ocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kartepe Belediyesinin ortak projesi olarak Fatih Sultan Mehmet Mahallesinde 2018 yılında temeli atılıp, 2019 yılı sonunda teslim alınan, lakin yapılan milyonlarca liralık harcamaya rağmen uzun süre boş kalan Kapalı Pazar alanı ile ilgili, İstanbullu Kooperatife kullanım hakkının verildiği söylentilerinden sonra büyütme çalışmalarının da başlaması ile İYİ Partililer; Kartepe'de Kartepelilerin imkanları ile hayata geçen bir alanın, neden yerel esnaf yerine İstanbullu esnafa verildiğini sorgulamaya başladılar.

"BÜTÇE ÇARÇUR EDİLİYOR"

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İlçe Başkanı Tamyüksel, "Bu pazar alanı yerel idare tarafından Kartepe'li vatandaşlarımız daha nezih ve korunaklı bir ortamda hizmet alabilsinler diye projelendirildi. Buna zaten itirazımız yok. Lakin geçen hafta da söylediğimiz gibi, konunun muhattapları ile görüşmeden istişare etmeden ben yaptım oldu mantığı ile yapılan bu projede olduğu gibi yine bir çok projede vatandaşın üç kuruş vergisi ile bütçesi oluşan belediyelerimizin kaynakları çarçur edilmektedir. En nihayetinde hepimizin gözü önünde bu alan 2 sene atıl durdu. Kartepeli; para yok borç çok denilerek hizmetten mahrum kalırken. Milyonlarca liramız aylarca burada yattı. Bu ve bunun gibi diğer yatırımları da sizlerle paylaşacağız. Gelelim asıl konumuza; değerli Kartepeli hemşehrilerim, biz İstanbullu esnafın buraya gelmesine de, sizlerin ucuz hizmet almasına da karşı falan değiliz. Lakin, Kartepe'de, Kartepe'linin kaynakları ile yapılmış bir pazar alanının yönetim ve işletme organizasyonunun topyekün olarak , şehir dışından gelen, resmi bir esnaf odası vasfı dahi taşımayan kişilere verilmiş olmasına karşıyız."

"NEDEN YEREL ESNAFI KORUMAYI TERCİH ETMİYORLAR"

"Haydi bizde burada bir Kooperatif kuralım gidelim bakalım İstanbul'da veya başka bir şehirde bir pazarın yerinin kontrolünü alabiliyor muyuz? Ha keza Belediyemizin yetkilileri, geçtiğimiz aylarda, ilgili birimlerinde bir kaç mimarın adının vatandaşa veriliyor olmasının ortaya çıkmasından sonra, Kartepeli yani yerel mimarları kollamaya çalıştıklarını bizzat bana ifade etmişlerdi. Peki dün Kartepeli mimarları kollayan belediyemiz, bugün neden yerel esnafını korumayı tercih etmemektedir?" şeklinde konuştu.

Tamyüksel şu sorularla açıklamasını sonlandırdı; 

"1) Kocaelili pazarcıların küçük dediği ve büyütülürse taşınırız dediği Bu pazar alanı, İstanbullu pazarcılara verildikten sonra başlayan büyütme çalışması, iki yıl boyunca neden yapılmamış? Vatandaşın parası ile yapılan bu alan neden atıl bırakılmıştır?

2) Bu büyütme çalışması hangi bütçe ile yapılmaktadır? Büyütme çalışması ve imalatlar için Ruhsatlandırma yapılmış mıdır?

3) Başiskele'de kurulan Moda Pazarında daha temel atılırken oluşturulduğunu bildiğimiz ve Pazarın açılıp işletilmesi adına ruhsatlandırılıp, faaliyete geçebilmesi için gereken ve içerisinde bir çok kamu kurumunun temsilcisinin bulunmasının da gerektiği "komisyon" toplanmış ve gerekli izinler ile onaylar bu komisyondan alınmış mıdır? Yoksa pazarcıların kendi deyimi ile bir kere açılan tezgah bir daha toplanmaz diyerek, bu pazar açılacak ve daha sonrasında vatandaş istiyor ne yapalım mı denecektir?

4) Peki bildiğimiz kadarı ile; Ortada bir komisyon veya ruhsat henüz yok ise ve pazarın resmi olarak kurulup kurulmayacağı henüz net değil ise; pazar alanında ki wc, büfe, çay ocağı gibi yüksek potansiyel sahibi alanlara işletmeci aranması hatta kimilerine göre astronomik rakamlarla işletmeci bulunmuş olması etik midir?

5) Halihazırda mevcut pazar yerinde hissesi ve yeri olmasına rağmen, bu alana taşınmak için dahi pazarcılardan para istendiği, bu paranın totalde astronomik rakamlara ulaştığı doğru mudur?

6) Bahsi geçen tezgah, büfe yeri , wc, çay ocağı gibi yerlerden iddia edildiği şekli ile bir gelir sağlanıyor ise, bu gelir kimin kasasına girmektedir? Kartepenin ve Kartepelinin bu işten karı nedir?  5) Bir pazar alanında hisselerin sadece oda faaliyet belgesi alabilen gerçek pazarcılara satılması  gerekmez mi? Tüccarlara veya aracılara hisse satıldığı, bu hisse sahiplerinin buralardan kira geliri elde ettiği doğru mudur?

7) Kartepe bürokrasisi veya siyaseti içerisinde etkin konum sahibi olanların bu pazarlarda hissesi var mıdır? Eğer var ise bunca sorudan sonra size de etik gelmekte midir? Biz bu soruları İYİ Parti adına değil Kartepeli vatandaş ve esnaflarımız adına soruyoruz. Muhattaplarından cevap gelmedikçe biz sormaya devam edeceğiz. " dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Farabi'de açığa alınan müdür görevine iade edildi!
Farabi'de açığa alınan müdür görevine iade edildi!
Katırcıoğlu, Başkan Vekili seçildi
Katırcıoğlu, Başkan Vekili seçildi