TBMM’de kabul edilen 7343 sayılı ‘İcra ve İflas Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’la, ‘Çocuk Teslimi ve Çocukla Kişisel İlişki Kurulması’na ilişkin de yeni düzenleme yapılmıştı. Kanunun yürürlüğe girmesiyle Adalet Bakanlığı’nca çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam veya tedbir kararlarının yerine getirilmesine ilişkin işlemlerin yapılabilmesi için valilikler ve belediyelerin desteği ile ‘özel teslim merkezleri’ oluşturuldu.
HANGİ İLLERDE BAŞLIYOR?
Bu kapsamda hazırlık çalışmaları tamamlanan Adıyaman, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Kırıkkale, Kırşehir, Mardin, Muğla, Sivas, Tekirdağ, Uşak illerinde çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair işlemler Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri’nce bugünden itibaren yerine getirilecek. 2022 yılı sonuna kadar bütün il ve ilçelerde bu merkezlerin kurulması planlanıyor.
BAKANLIK BÜTÇESİNDEN
Çocuk teslimine ilişkin işlemler artık polis değil uzmanlar eşliğinde, çocuklar yararına dizayn edilen ve hazırlanan ‘çocuk teslim merkezlerinde’ yapılacak. Bu işlemler için vatandaşlar bir harç ve masraf yatırmak, ücret ödemek zorunda kalmayacak. Bütün giderler Adalet Bakanlığı’nın bütçesinden karşılanacak.
POLİS DEĞİL UZMAN EŞLİĞİNDE
Çocukların yaş ve gelişim düzeyleri gözetilerek hazırlanan teslim merkezlerinde bu işlemler uzmanlar tarafından zorla değil, çocukla ve taraflarla iletişim kurularak ve bu süreçte nasıl davranmaları gerektiği konusunda rehberlik edilerek rızaya dayalı olarak yerine getirilmeye çalışılacak.
90 YILLIK UYGULAMA
Boşandıktan sonra çocuğu göremeyen anne ya da baba 90 yıllık uygulamaya göre ‘icra yoluyla’ bu hakkını elde edebiliyordu. Çocuk teslimine ilişkin işlemler icra müdürlükleri aracılığıyla yapılıyordu. Çocuğunu görmek isteyen anne ya da baba çocuk teslimi işlemi için icra müdürlüğüne giderek belirli bir harcı ve gider ücretini yatırıyordu. İşlemlerin ardından genellikle tarafların ikamet ettikleri yerlere gidilerek icra memurları ve kolluk kuvvetleri tarafınd
YORUMLAR