Doğum öncesinde beslenme nasıl olmalıdır?

Doğum öncesinde beslenme nasıl olmalıdır?

Vega Özel Sağlıkve Danışma Merkezi Diyetisyen Beyül Beyza Özdemir bu haftaki köşe yazında doğum öncesi beklenme konusuna değindi.

Editor: Haber Editörü
25 Mart 2020 - 14:03

Gebelik sürecinde beslenme annenin ve bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Bu dönemde annenin artmış fizyolojik gereksinimlerini karşılamak, vitamin ve mineral depolarını bebek için ve kendisi için yeterli düzeyde tutmak, bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlamak ,doğumdan sonraki dönemde bebeği emzirmek için yeterli enerji ve besin ögesini karşılayacak depoyu sağlamak için yeterli ve dengeli beslenme büyük önem taşımaktadır.

GEBELİKTE KİLO ARTIŞI NASIL OLMALIDIR

Gebelik sürecinde annenin  artmış enerji ve besin ögesi gereksinimini yeterli düzeyde karşılayarak annenin vücut ağırlığına göre dengeli ve yeterli beslenmesi gerekmektedir.

Gebelikde uygun ağırlık kazanımı önemlidir çünkü bebeğin doğum ağırlığıyla gebelik sırasında kazanılan vücut ağırlığı arasında önemli bir ilişki vardır.

Gebelik sürecinde yetersiz ağırlık kazanımı (<6kg ) düşük doğum ağırlıklı bebek riskini arttırırken fazla ağırlık kazanımı veya obezitefetalmorbitide ve mortalitede artışa neden olmaktadır.

Sağlıklı bir gebelik için ağırlık kazanımı önemli olduğu kadar süreçde oldukça önemlidir ilk üç ay beklenen ağırlık kazanımı 1-3 kg arasındadır , daha sonraki dönemlerde ağırlık kazanımı 0,3-0,5kg civarında beklenmektedir.

Gebelik sürecinde  annenin ne kadar ağırlık kazanacağı gebeliğin başındaki vücut ağırlığıyla doğrudan ilişkilidir.

Beden kitle indeksi 29,99 kg/m2 üstende anne adayının gebelik sürecinde ( 6-8) kg vücut ağırlığı kazanmasını beklerken  24,99kg/m2 üstünde bir BKİ ne sahip annen adayının( 8-10 )kg ,nomal BKİ ye sahip anne adayının( 10-12 )kg , zayıf BKI ye sahip anne adayının ise (12-15) kg  gebelik sürecinde ağırlık kazanımı beklenmektedir.

GEBELİĞİN 1TRİMESTERINDA BESLENME  (İLK 13 HAFTA)

Artmış enerji ve besin ögeleri gereksinimleri için ;

Mide bullantıınız varsa; kıtır ekmek, galeta, leblebi, ekmek gibi besinleri tüketebilirsiniz.

Beslenmenizde her gün mutlaka 1 yumurta ve 1 porsiyon et , tavuk veya  haftada iki defa balık tüketmeye özen gösterin.

Doktorunuzun bilgisiyle Folik asit kullanmaya başlayın veya devam edin.

Abur cubur tüketimi  ve sigara , alkol gibi zararlı alışkanlıklarınız varsa uzaklaşın .

Tam tahıl, kurubaklagil, meyve  ve sebze tüketimine özen gösterin günde(6 porsiyon).

Bebeğin sağlıklı kemik gelişimi için Süt , yoğurt , peynir , pekmez , koyu yeşil yapraklı sebzeler , kurubaklagiller kalsiyumun iyi kaynaklarıdır, günde 4 porsiyon tüketiniz.

 Kafein tüketiminizi sınırlandırınız ,günde 2-4 bardak açık çay ,haftada 1-2 kez 1 fincan sütlü kahve içebilirsiniz.

Gün içerisinde yaklaşık 2lt su tüketmeye özen gösteriniz. Sıvı ihtiyacınızın bir kısmı ayran, şekersiz komposto, çorba gibi içeceklerle karşılayabilirsiniz.

Bitki çayı tüketmeyin  rahatlamak için tüketilen bitki çayları bu dönemde düşük yapma riskine neden olabiliyor.

GEBELİĞİN 2. TRİMESTERINDA BESLNEME ;

Hamileleğin bu döneminde demir eksikliği  görülebir. Kan yapımına destek olan en iyi demir kaynakları  (kırmızı et, yumurta, üzüm ve dut pekmezi , kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler ,kuru baklagiller ve yağlı tohumlardır. Demir emilimini arttırmak için C vitaminiyle alınması önerilir.

Bu dönemde magnezyum ve potasyum mineralinin yetersizliğinden dolayı kramp sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz potasyum ve magnezyum mineralinden yüksek kurubaklagiller (günde 1 porsiyon) , tam buğday ekmeği (günde ortalama 4 dilim) ve kuruyemiş (hergün 1 avuç), süt ,yoğurt veya ayran (günde 4-5 porsiyon) kadar tüketmeye özen gösterin.

Hemorait  veya kabızlık sorununuz varsa posa içeriği yüksek olan tam tahıllı ekmek (3-4 porsiyon) meyve sebze (4-5 porsiyon) tüketimi  bol su tüketimi ile beraber bağırsak hareketliliğini sağlayarak kabızlığı engeller.

Günlük 10 – 15 adet badem, 2-3 adet ceviz tüketmek, bebeğin beyin ve kemik gelişimi için yardımcı olacaktır. Az az , sık sık beslenmeye özen gösterin.

Yiyeceklerinde tuz oranını azaltmalı ve özellikle iyotlu tuz kullanmalıdır.

GEBELİĞİN 3. TRİMESTERINDA BESLENME ;

Sebze ve meyveler , günlük 7 porsiyon civarında bu 2 besin grubunda tüketilmesi önerilir.  (örneğin 3 porsiyon meyve ve 4 porsiyon sebze gibi) Sebze ve meyveler lif  ,vitamin ve mineral depolarıdır. C vitamininden zengin olup bebeğinizin ve sizin diş ve diğer dokularınınızın daha sağlıklı olmasına destek olur. 

Tahıl grubu , hamilelerin bu gruptan günlük 6-9 porsiyon yemeleri önerilir. Bu grupta bulunan tam buğday ekmeği, bulgur, musliler, yulaf gevrekleri, esmer pirinç,  B vitaminlerinden, folik asitten ,minerallerden ve lif açısından çok zengindir.

Süt ve süt ürünleri grubu , günlük 4  porsiyon kadar bu gruptan tüketmek gerekir. Bu gruba süt,yoğurt,,peynir ve diğer sütten yapılmış ürünler dahil edilebilir.

Protein , et grubu günlük ortalama 10-12 porsiyon et grubundan tüketim önerilir. Protein büyümeyi desteklediği için bu dönemdeki protein ihtiyacI normalde daha fazladır.

DOĞUMU KOLAYLAŞTIRACAK BESİNLER

Yavaş yavaş doğuma yaklaşılan gebeliğin son haftalarında HURMA tüketimi  (İçeriğindeki oksitosin sayesinde rahim kasılmasına yardımcı olur , KURUTULMUŞ MEYVELER (doğum esnasında enerji verirler).Özellikle kuru kayısı ve kızılcık , YOĞURT (Doğum esnasında enerji verir.) ELMA (Doğum esnasında enerji verir), Su tüketimi  (Doğum sancılarını daha hafif geçirilmesine yardımcı olur).

 

     VEGA ÖZEL SAĞLIK VE DANIŞMA MERKEZİ

      DİYETİSYEN BETÜL BEYZA ÖZDEMİR

      İletişim için; [email protected]

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Farabi'de açığa alınan müdür görevine iade edildi!
Farabi'de açığa alınan müdür görevine iade edildi!
Katırcıoğlu, Başkan Vekili seçildi
Katırcıoğlu, Başkan Vekili seçildi