Geçtiğimiz yıl Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ın müjdesini verdiği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Yerel Kültür Platformu işbirliği ile Çukurbağ Portakal Hafız Konağı’nda hayata geçirilecek olan Manav Kültürü Müzesi'nin tanıtımı gerçekleştirildi. Programa Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, Kocaeli Yerel Kültür Platformu kadın kolları başkanı Melek Portakal Çeliköz ve kültür dernekleri temsilcileri katıldı.
"KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ KORUMAK BİZİM GÖREVİMİZ"
Programda ilk olarak konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu "Bu güzel şehirde farklı coğrafyadan gelen kardeşler ile birlik ve beraberlik içinde yaşıyoruz." diyerek şunları söyledi : "Kocaeli bizim yaşayıp büyüdüğümüz topraklar. Çeşitli coğrafyalardan gelip burayı yurt edinen vatandaşlar burada özgürce yaşıyor. Bu kültürel zenginlikleri korumak bizim görevimiz. Kafkas ve Balkan müzeleri çalışmaları var. Fuar ve sempozyumlar düzenliyoruz. Kocaeli tarihinde büyük izleri olan Manav türkleri nin kültürünü yaşatmak için çabalıyoruz. Bu bağlamda mutfak geleneğini yaşatmak adına yemek kitabı çıkardık. Kocaeli’ye ait halk müziklerinin tespiti için çalışmalar yaptık. Bu çalışmalara ilave olarak bugün Manav Kültürü projesini başlatıyoruz.
"2023 YILININ İLK AYLARINDA"
Bu konak araştırma ve belgeleme çalışmalarını 2023 yılının ilk aylarında hizmete açacağız. Bundan sonrası için de Yerel Kültür Platformu ndan destek bekliyoruz. Bu değerleri hep beraber yaşatmak istiyoruz. İnsani anlamda da destek bekliyoruz. Bu müzede atölye çalışmaları da planlıyoruz. Bu çalışmalarda özellikle gençlerin katkıları çok önemli. Osman Gazi hanın bir sözü var "Şehri aç Gülizar eyle"vasiyetini rehber kabul ediyor ve Kocaeli’yi hep beraber bir gül bahçesine dönüştürelim istiyoruz."
"KONAĞA HİÇBİR ZARAR VERİLMEDEN YAPILACAK"
Ardından konuşan Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Tülin Çoruhlu da
"Ben de bu bölgenin insanıyım. Yerel Kültür dernekleri ile bir yola girdik. Geçmişi oluşturan ögeleri geleceğe aktarırken bugünün ihtiyaçlarına göre bir şeyler üretebilmek. İçinde bulunduğumuz konağı şimdilik Manav evi projesi. Hiçbir zarar verilmeden gelenlerin de konağı görebileceği şekilde olacak. Güzel bir yolda olduğumuza inanıyoruz." dedi
" MANAV KÜLTÜRÜNÜ ANLATMAK İÇİN YETERSİZ "
Daha sonra konuşan Müze bilimci Yeşim Kartaler de" Kocaeli'nin yerel gruplarından biri Manavlar. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi buna önderlik ediyor. Bu vizyon için teşekkür ediyorum. Bütün projeyi bilimsel veriler ışığında gerçekleştirmek istiyoruz. Portakal Hafız Konağı bütün Manav kültürünü anlatmak için yetersiz tabii ki. Ama bu bir başlangıç. Atölyelerdeki amaç somut olmayan bu kültürü gelecek nesillere aktarmak. Bir kültürü taklit etmeyeceğiz. Daha rafine daha sade anlaşılır bir dille bunu yapacağız. Elimizdeki koleksiyonun sadece maddi bir değeri yok. Bunun ekonomik girdiye dönmesi için de çalışmalar yapılabilir." şeklinde konuştu.
" SERGİLEME ALANIMIZ YOKTU ŞİMDİ BURADA OLACAK "
Programda son olarak konuşan Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz Kentimiz zengin bir kent diyerek şu sözleri kullandı
" Kentleri ruhları ile yaşatan tarihleri ve kültürleri. Bu çalışma bizi çok mutlu etmiştir. Kocaeli Yerel Kültürü ile çok güzel çalışmalar yapıldı. Müthiş bir ilgi gördük. Daha düne kadar Kocaelinin türküsü var mı bilmiyorduk ama şu an 80 e yakın türkü repertuvara katıldı. Ama bir sergileme alanımız yoktu. Şimdi bunun ilk basamağını burada tanıtarak sergileyeceğiz. Bizim yerel kültürümüz sadece Kandıra bezi ve manda yoğurduna sığdıralamayacak kadar zengin bir kültür. Bir başlangıç olarak dert edinen Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. "
YORUMLAR