Büyükakın; Yaptığımız proje 120 milyon dolar tutarında

Büyükakın; Yaptığımız proje 120 milyon dolar tutarında

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Değirmendere Sahilinde kıyı ve deniz dibi temizleme etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlikte Kocaeli'deki projeler hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın "Körfezin bittiği noktada 11. 5 milyon metreküp çamur var. Siyah çamur balçık. Denizin içinden bunu çekiyoruz. Yaptığımız şey çok önemli. 120 milyon dolar tutarında bir proje. Dünyanın sayılı, Türkiye'nin en büyük çevre projesi belki de."dedi

Editor: Haber Editörü
08 Haziran 2023 - 14:09

İzmit Körfezi ve Marmara Denizi'nin temizlenmesi için birçok proje hayata geçiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bugün Gölcük Değirmendere'de, Marmara Bölgesine kıyısı olan şehirlerle birlikte aynı aynda hayalet ağları temizleme, deniz dibi atıkları temizleme ve sahil kıyı temizliği etkinliği gerçekleştirdi. Etkinliğe Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Vali Yardımcısı Ali Ada, Gölcük Belediyesi Başkanı Ali Yıldırım Sezer, AK Parti Gölcük İlçe Başkanı Çetin Seymen, Kocaeli Tarım ve Orman İl Müdürü Levent Küçük, İl Kültür Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürü Caferi Tayyar Mert öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.


"İZMİT KÖRFEZİ VE DEĞİRMENDERE EKOSİSTEM AÇISINDAN SON DERECE ÖNEMLİ"
Bölgede bir süredir çalışmalarda bulunan su altı fotoğrafçısı Tahsin Ceyhan şunları söyledi; "Yaklaşık 9 gündür buradayız. Değirmendere bölgesinde su altında bu ağları çıkardık. Çok trajik sahnelere de tanık olduk. Misinanın kullanılmasının yasak olmasına rağmen kullanıldığını gördük. Değirmendere Gölcük Kocaeli bir deniz şehri. Deniz kestanesi göreceksiniz. Deniz varsa su kalitesi iyidir. Bu bölgede gerçektende iyidir. Yine yeşil alg göreceksiniz. O da çok yoğun. İzmit Körfezi Değirmendere kıyıları ekosistem açısından son derece önemli. Suyun altından bakmak gerekiyor yaşama. Kıyı şeridi su altında ciddi olarak kirli ve bu kirlilik insan kaynaklı. Dilerim ki bu farkındalık insanlara bilinç olarak döner. "


"6800 METREKARE AĞ VE TROL KAPISI TEMİZLENDİ"
Daha sonra konuşan İl tarım ve orman müdürü Levent Küçük ise "Bizlerin misyonu yaşadığımız çevreyi korumak ve gelecek nesillere miras bırakmaktır. Bakanlık ve Kocaeli büyükşehir belediyesi dip çamuru faaliyetleri ve diğer faaliyetler devam etmektedir. 6800 metrekare ağ ve trol kapılarını denizin dibinden temizlemiştik. Bundan sonra çıkarılan hayalet ağlar da geri dönüşüme kazandırılacak. "dedi.


"YAPILAN ÇALIŞMA ÇOK ANLAMLI "
Ardından bir konuşma yapan Ali Yıldırım Sezer ise "Buranın temiz olması Marmara'nın temiz olması ile bağlantılı. Bugün aslında yapılan çalışma çok anlamlı. Sadece bu çalışmalar değil dip çamuru temizlenmesi çok önemli bir çalışma. Denizin balıklandırılması denizi kirleten malzemelerin çıkarılması çok önemlidir. Bunun gerçekleşmesi önemli ama buna zaman ve değer verilmesi önemlidir. "şeklinde konuştu.


"İLLA BİR GÖREV SAHİBİ OLMAK GEREKMİYOR MARMARAY'I KORUMAK İÇİN"
Etkinlikte son olarak söz alan Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Büyükakın ise çalışmalar hakkında bilgiler verirken şunları söyledi; "Ne yaptığımızı hatırlatmak isterim. Şu anda Marmara'nın tamamında yapılıyor. 8 Haziranı Marmara denizi günü ilan etti çevre bakanlığı. Aslında azot ve fosforla beslenen mikroorganizmalar var. Siz temizlemezseniz daha fazla ürüyorlar. Daha fazla üreyince müsilaj ortaya çıkıyor. Denizlerin içindeki su ürünlerinin korunması gibi çalışmalar çevre bakanlığında. Denizde kirliliğe sebep olan konular birkaç başlık altında toplanıyor. Zaten illla bir görev sahibi olmak gerekmiyor Marmara denizini korumak için.

"KOCAELİ'DE BİR METREKÜP SU DENİZE ARINDIRMA YAPILMADAN BIRAKILMIYOR"
Doğaya sahip çıkmak boynumuzun borcu. Marmara denizine bir günde 4.5 milyon metreküp evsel atık deşarjı yapılıyor. Kocaeli'de bir metreküp su denize arındırma yapılmadan bırakılmıyor. Ergene havzasında sanayi kirliliği var. Susurluk havzasında tarımsal faaliyetler yüzünden kirlilik var. Müsilaj aslında ishal demek. İnsan ishal olduğunda sistem dışına gidiyor değil mi. Müsilaja sebep olan canlılar ölmeden önce denizin rengini değiştirirken oksijen seviyesini düşürüyor. Bir süre sonra burada yaşaması gereken türler yaşayamaz hale gelir ve balıkçılık azalır.


"YAPTIĞIMIZ PROJE 120 MİLYON DOLAR TUTARINDA"
Çevre Bakanlığı liderliğinde 8 Haziran'da Marmara denizi günü yapıyoruz. Bu faaliyetlerden biri de hayalet ağları çıkarmak. Tabi bu büyük bir maliyet. Bunu engellemenin yolu denizden çıkarmak değil. Çok enteresan atıklar var denizin içinde. Sizden çevre bilinci konusunda azami hassasiyet istiyorum. Körfezin bittiği noktada 11. 5 milyon metreküp çamur var. Siyah çamur balçık. Denizin içinden bunu çekiyoruz. Yaptığımız şey çok önemli. 120 milyon dolar tutarında bir proje. Dünyanın sayılı, Türkiye'nin en büyük çevre projesi belki de. İnsanın içinden şu geçiyor. Keşke bu hale getirilmemiş olsaydı.


"GELECEĞİNİZE SAHİP ÇIKIN"
İklimler değişti. Bahar yaşamadık neredeyse. Marmara bölgesi küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgelerden biri. Bu daha az su kaynağı demek. Denizin tehdit altında kalması demek. Yarının dünyasında daha büyük sorunlarla yaşamak belki de burayı terk etmek demek. Sizi dünyanın geleceği hakkında ümitsizliğe düşürmek istemem. Buzulların yarıya yakını eridi. Su seviyelerinde yükselme gibi afetlerle karşı karşıya kalacağız. Çevre bilinci konusunda sosyal sorumluluk projelerine imza atmanızı sizlerden özellikle rica ediyorum. Eğer sizler sahip çıkarsanız dünyanın geleceğini tehditten kurtarma fırsatı var. İnsanca yaşamak için geleceğinize sahip çıkmanızı tavsiye ediyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
O belediye 90 MİLYON'luk bakın ne aldı?
O belediye 90 MİLYON'luk bakın ne aldı?
Ömeroğlu Batı'ya gitti!
Ömeroğlu Batı'ya gitti!