Zeytinoğlu: Kocaeli ihracatta 2. sırada!

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, odanın Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda, 'Ağustos verilerine baktığımızda; İstanbul 4 milyar 781 milyon dolar, Kocaeli 2 milyar 833 milyon dolar ile ikinci sırada.' dedi

Ayhan Zeytinoğlu, “Harcamalarda yavaşlama, sanayide daralma, ihracat ve yatırımlarda ivme kaybı olduğunu görüyoruz.İnşaat, deprem bölgesindeki yenilenme çalışmaları nedeniyle büyümesini sürdüren sektör. 2022’nin son çeyreğinden bu yana ilk kez yüzde 0,5 artan yatırımlarda; inşaat yatırımları yüzde 8 büyürken, makine teçhizat yatırımları yüzde 5,6 daraldı.İhracatın yatay kaldığı ve ithalatta da yavaşlamayla net dış ticaret,ekonomiye pozitif katkı sağladı. Önümüzdeki dönemde arzumuz ihracatın büyümeye katkısının artması yönünde.

Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre ağustos ayında Kocaeli’den gerçekleşen; İhracat 3 milyar 268 milyon dolar, İthalat 6 milyar 340 milyon dolar Ticaret Bakanlığı’nın, firmaların üretim yerleri esas alınarak hesaplanan ihracat istatistiklerinin Ağustos verilerine baktığımızda; İstanbul 4 milyar 781 milyon dolar, Kocaeli 2 milyar 833 milyon dolar ile ikinci sırada.

İHRACATTA İSTİKRARLI ARTIŞ
İlimiz, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre, ihracatta yüzde 20,26’lık artış oranı ile en fazla artış gerçekleştiren il oldu. Geçen yılın aynı ayına göre ihracatını 477 milyon dolar arttırdı. İlimizin bu başarısına katkı sağlayan tüm ihracatçılarımızı kutluyoruz.

Zeytinoğlu: Kocaeli ihracatta 2. sırada!
YAVAŞLAMA BEKLENEBİLİR 
Aylık değişimlerden ziyade yıllık değişimlere baktığımızda; Madencilik ve taş ocakçılığı, elektrik, gaz, buhar ve enerji sektörü dışındaki sektörlerde gerilemeler var. Sermaye malları ve yüksek teknolojili ürünlerdeki gerilemeleri, katma değerli üretim ve geleceğe yönelik yatırım ve büyüme açısından önemsiyoruz. Önümüzdeki aylarda üretimde toparlanmalar görebilmeyi temenni ediyoruz. Ancak sıkılaşma tedbirleri kapsamında yavaşlamalar beklenebileceğini söyleyebiliriz” açıklamalarında bulundu.