Vali Yavuz: "Bir tane hasarlı bina bırakmayacağım"
İl Afet ve Acil Durum Risk Azaltma Planı (İRAP) 1.Yıl İzleme ve Değerlendirme Komisyon Toplantısı gerçekleştirildi. Kocaeli Valiliği'ndeki toplantıda konuşan Vali Seddar Yavuz, kentteki riskli yapı sayısının açıklanması üzerine, konunun kent gündeminden çıkması gerektiğini ve görevde olduğu süre zarfında Kocaeli'de bir tane hasarlı bina kalmayacağını söyledi.
İlk yılı geride kalan İl Afet Risk Azaltma Planı için izleme ve değerlendirme komisyonu bir araya geldi. Kocaeli Valiliği Akçakoca Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıda bir araya gelen plan paydaşları temsilcilerine Vali Seddar Yavuz ev sahipliği yaptı. Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir'in, AFAD Başkanı Mehmet Emin Koçan'ın, Kocaeli İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ahmet Kırılmaz'ın, İzmit Belediyesi Başkanı Yardımcısı Emirşah Torun'un, belediye başkanı yardımcılarının, kurum ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı toplantıda sunumlar yapıldı. Plan kapsamında kurum ve kuruluşların yaptıkları çalışmaları anlattığı sunumlar sırasında kentteki riskli yapı sayısını gören Vali Yavuz'un sözleri dikkat çekti ve riskli yapı meselesinin gerekli çalışmalar yapılarak kent gündeminden çıkarılması gerektiğini vurguladı.
YAKIN, ORTA VE UZUN VADE PLANLAR HAZIRLANDI
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Ülkemiz bulunduğu konum nedeniyle doğal afetlerle sık sık karşı karşıya gelmektedir. Bu afetlere alınacak olan önlemlerle göreceğimiz zararın ve can kayıplarının önüne geçebiliriz. Kentlerin yapılaması afetlerle mücadele noktasında oldukça önemlidir ve bunlara yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Ulusal anlamda belirlenen afet risk azaltma çalışmalarının yerelde de ulusalda olduğu gibi uygulanması gerekmektedir. Ülkemizde alınan tedbirlerin ortaya çıkması çok önemlidir, afet gerçekleşmeden yapılacak olan çalışmaların ve çalışmaları yapacak olan kesimlerin belirlenmesi çok önemlidir. Bölgemizde yapılan toplantılar ve istişareler sonucuna ilimizde 5 yıl geçerli olmak üzere yakın, orta ve uzun vade planlar hazırlanmıştır.
SONUNDA BEN GİDİP BOŞALTACAĞIM
Kentimizde deprem, taşkın ve sel, kütle hareketleri ve endüstriyel riskler olarak belirlenmiş durumda. Bu risklere karşı bir sistem oluşturduk ve 116 kişiyi sisteme dahil ettik. Bugün burada planımızın 1 yıllık sürecini masaya yatıracağız, bugüne kadar yapılan çalışmalarda hazırlanan planın yüzde 31,1'ni hayata geçirdik. Bu sürece katkı veren herkese teşekkür ederken, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'müz tarafından kentteki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet verdiği binaların risk analizini talep ettik. Herkes kendi binalarına konsantre olsun ve çalışmalara hız versin, sonuçları bekliyoruz. Türkiye' de önder bir şehir olan Kocaeli'nin risk analizleri noktasında da öncü olmasını bekliyoruz. Görevden ayrılana kadar burada bir tane hasarlı bina bırakmayacağım, sonunda ben gidip binaları boşaltacağım. Riskli yapılar konusunu kent gündeminden çıkaralım.”
11 EYLEM PLANINI GERÇEKLEŞTİRDİK
Toplantıda AFAD İl Müdürü Mehmet Emin Koçan ise şunları söyledi: “Afet Risk Yönetimi içerisinde tehlike haritalarının çıkarılması, tahliye ve tahkikatlarının yapılması, alarm sistemlerinin çalışılırlığı gibi durumlar vardır. Eylem planımız oluşturuldu. Ulusal ve yerel müdahale birimleri kuruldu. Bakanlıklar ve üst kuruluşlar tarafından yapılan çalışmalar Cumhurbaşkanımızın imzası ile resmi gazetede yayımlandı. Türkiye Afet Risk Azaltma Planı'nda maden kazalarından, kütlesel hareketlere kadar 11 başlıkta çalışma yapıldı. Kocaeli' de paydaşlarımızla biz de kentin planını hazırladık. İlimizdeki tehlikeler belirlenmiş ve üzerine çalışmalar yapılmıştır. Biz yapılan çalışmalar neticesinde kent olarak 11 eylem planını gerçekleştirdik, gerçekleşmeyen planlarımız var onları da en kısa sürede tamamlayacağız.”
1793 TATBİKAT YAPILDI, 563 BİN 497 KİŞİ KATILDI
İRAP kapsamında eylemlerin gerçekleşmesi için kurumlarla istişareler yapıldı. Heyelan risk analizim hazırlandı, 1793 tatbikat yapıldı ve 563 bin 497 kişi bu tatbikatlara katıldı. Kentsel Arama ve Kurtarma'da Akreditasyon uygulamasına geçtik ve bu kapsamda 6 ekip kurduk, ayrıca 1 akreditasyonlu beslenme ekibi de kurduk. Yerel arama ekipleri kurulmasında belediyelerimizden destek bekliyoruz. Buradan dün bir müjde aldığımızı da belirtmek isterim, 38 bin 429, 08 metrekare alana sahip olacak olan Afet Yönetim Merkezi için onay çıktı. Merkezimiz 2023 yılı yatırım programına dahil edildi. Risk azaltmak için atılan her bir adım hayat kurtarır diyor ve 16 bin 200 afet gönüllümüz olduğunu belirmek isterim.”
KOCAELİ’DE AĞIR HASARLI 25 BİNA VAR
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Ahmet Kırılmaz, toplantıdaki konuşmasında “Kamu kurumlarının yapılarındaki risklerle ilgili çalışmalarını yapmasını bekliyoruz, burada 1999 depreminden önceki yapıların risk analizini talep ediyoruz. Endüstriyel kuruluşlarının risklerini azaltılması için de çalışmalarımız yapılmaktadır. Kentte ağır hasarlı 27 bina vardı, 2 bina ağır hasarlı olmaktan çıkarıldı, bu gelişme sonrası toplam 25 hasarlı binamız vardı. Valimiz Seddar Yavuz’un talimatlarıyla 18’i yıkıldı.. Kentimizde bugün ki ağır hasarlı bina sayısı toplam 7 olarak belirlenmiş durunda. Yapılardan 2’si Başiskele, 1’i Derince, 3’ü izmit, 1’i de Körfez ilçemizde. Kütle hareketlerinin önüne geçebilmek için zemin etüt çalışmaları yapacağız ve yapılan bu çalışmaların takipçisi de olacağız.” ifadelerini kullandı.