Vali Aktaş: "Kocaeli'de 4 afet tehlikesine öncelik verildi"

Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Toplantısı ile ilgili basın açıklaması gerçekleştiren Kocaeli Valisi İlhami Aktaş "Kocaeli'de afet risk azaltma planı hazırlanmış, 4 afet tehlikesine öncelik verilmiştir. Bunlar deprem, taşkın ve sel, kitlesel kütle hareketleri ve endüstriyel kazalar. Bunlarla ilgili yapılan çalışmalarla da 3 amaç ve 15 hedef belirlenerek 160 eylem tespit edilmiş ve bu eylemler de il afet planı yürürlüğe girdiğinden beri uygulanmaya başlanmıştır' dedi.

Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, İlimizdeki afet risklerinin azaltılması amacıyla, hedef ve eylemlerin görüşülerek, değerlendirmelerin yapıldığı İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Toplantısı ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Toplantıya Vali Aktaş'ın yanı sıra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, AFAD İl Müdürü Mehmet Emin Koçan ve ilgili kurum müdürleri katıldı.

PLANLAR UYGULAMAYA KONMUŞTUR
Vali Aktaş Kocaeli’de uygulanan İRAP planı çalışmaları hakkında bilgi verdi Vali Aktaş açıklamasında şunları söyledi, "Bakanlığımız koordinesinde bugün tüm iller olarak video konferans toplantısı gerçekleştirdik. Daha sonra da Kocaeli olarak değerlendirme toplantısı gerçekleştirdik. İl afet risk azaltma planları afetlerin neden olabileceği riskleri en aza indirmek için yapılan planlardır. Türkiye Afet Risk Azaltma Planı 2022 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak yürürlüğe girmiştir. 81 ilimizde il risk azaltma planları hazırlanmış ve uygulamaya konmuştur.


TÜM KAMU BU PLANLARI 2026 YILINA KADAR TAMAMLAYACAK
Kocaeli'de afet risk azaltma planı hazırlanmış, 4 afet tehlikesine öncelik verilmiştir. Bunlar deprem, taşkın ve sel, kitlesel kütle hareketleri ve endüstriyel kazalar. Bunlarla ilgili yapılan çalışmalarla da 3 amaç ve 15 hedef belirlenerek 160 eylem tespit edilmiş ve bu eylemler de il afet planı yürürlüğe girdiğinden beri uygulanmaya başlanmıştır. Bu eylemler 5 yıllık planlardır. Tüm kamu kurumları bu planları 2026 yılına kadar tamamlayacaktır.

Vali Aktaş: “Kocaeli’de 4 afet tehlikesine öncelik verildi”
OKULLARDA TATBİKAT YAPILACAK
İl afet risk azaltma planı daha önceki deprem yönetmeliğinden farklı olarak deprem, afet olduktan sonra müdahale konuları ile ilgili eğitimler yapılmakta ama özellikle son yıllarda risk azaltma planları daha da öne çekilerek afet gerçekleşmeden önce onun risklerini en aza indirmek hatta mümkünse olmasını önleyecek şekilde mümkün değilse en aza indirgeyecek çalışmalar içermekte. Hem can ve mal kaybı önlenmekte hem de afet sonrası harcamayı en aza indirmektetdir. İlimizde bu çalışmalar doğrultusunda okullarda da tatbikat ve çalışmalar yapılacaktır”