Tarihi konakta Yerel Kültür Müzesi açıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentin kültürel mirasını yaşatmak ve geleceğe taşımak için Portakal Hafız Konağında Manav kültürü temalı ilk yerel kültür müzesi açıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, toplumu toplum yapan kültürel değerlerin geleceğe taşınmasına hizmet etmeye devam edeceklerini söyledi.

KÜLTÜREL MİRAS İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi unutulmaya yüz tutmuş yöresel değerlerin yeniden gün yüzüne çıkarmak için Portakal Hafız Konağında hazırladığı Kocaeli Yerel Kültür Müzesi açıldı. Yeni nesil bir müze olan Yerel Kültür Müzesi, manav kültürünün Kocaeli’de gelişimi, yarattığı kültürel miras hem dijital ortamda ve somut kültürel miras ile sergilenmeye başlandı. Kültürel miras acısından büyük öneme sahip olan müzenin açılışına Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, protokol üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.


TEMATİK BİR MÜZE
Portakal Hafız Konağının bahçesinde gerçekleştirilen açılışta müzenin kreatörü Müze Bilimcisi Yeşim Kartaller, müzeyi nasıl oluşturduklarını anlattı. Tematik bir müze yaptıklarını belirten Kartaller, “Çok paydaşlık bir çalışma yapıldı. Özel bir koleksiyona sahip olan müze manav Türklerinin geçim kaynakları, geleneksel giyimleri ve eşyalarından oluşuyor. Aynı zamanda sözlün tarih ile belgelemeler yaptık” dedi.


HAYALLERİ GERÇEKLEŞTİ
Yerel Kültürler Platformu Genel Sekreteri Arif Özkan ise Kocaeli’de bir hayallerini gerçekleştirdiklerini belirterek Büyükşehir’e teşekkür etti.


KÜLTÜRE SAHİP ÇIKMAZSAK BİZ OLMAYIZ
Kocaeli’de ilk kez değil, uzun yıllardır yeni müzeler açtıklarını belirten Tahir Büyükakın, şöyle konuştu:
“Portakal Hafız Konağı tarihi bir miras ve biz bu mirası kentin kültürü işe buluşturduk. Tarihe ve kültüre tapılan katkılar geçmişle bağ kurulmasını sağlıyor. Bu kültürün yaşaması çok kıymetli. Kültürümüzle yaşamaya devam etmezsek biz olmayacağız. Manavların kültürünün devam etmesi o yaşam biçiminin aynı haliyle geleceğe taşıması anlamına gelir. Eğer siz kültürünüzü devam ettirmezseniz gelecek nesil bizden uzaklaşacak ve biz olmayacak. Yeme içme, giyinme ve günlük yaşamımızı kayıt altına alırsak bizi biz yapan şeyleri geleceğe aktarmış olacağız. Sizler bu emeği ortaya koymasaydınız bizim işlerimiz kolay oluyor. Sizlerle birlikte daha hızlı yağıyoruz ve sahipleniliyor”


KÜLTÜRÜMÜZ BİZİM MARKAMIZ
Kültürün bir toplumu toplum yapan değerlerin tamamı olduğunu ifade eden Vali Seddar Yavuz, “Kültür bizim markamızdan ve bu bizi diğerlerden ayıran özeliktir. Son yollarda popüler batı kültürünün dayatması ile karşı karşıyayız. Bu dayatmaya karşı bu çakışmalar çok önemli. Belediyecilik aşısından büyük hizmetler tapan Büyükşehir gönülden teşekkür ediyorum. Biz farklıyız ve farklı olmak bizim için bir nitelik. Bunu önemsiyoruz. Popüler kültürden uzak olmak için geçmişimizle bağlarımızı korumalıyız. Buradan iki konuya değinmek istiyorum. Filistin’de soykırım var. Bu soykırıma sessiz kalanlar insanlık vicdanında yargılanacaktır. Dini motivasyonlardan uzak bu duruşu sergilemek lazım. Ulu önderimizin vefatını seneyi devriyesinde yad edeceğiz” diye konuştu