Tahsin Tarhan: "İktidar giderayak BOTAŞ'ı parçalıyor"
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan TBMM'ye verdiği önergede "İktidar yanlış enerji politikalarıyla pahalı doğalgaz ithalatında ısrar ederek vatandaşımızın omuzlarına her gün ağırlaşan bir yük bindirdi. BOTAŞ'ı sübvanse adı altında zarar üstüne zarara soktu. Adına ne denirse denilsin, yüksek enerji maliyetleri yine vatandaşın cebinden çıkıyor. " ifadelerini kullandı
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan TBMM’ye sunulan “Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile BOTAŞ’ın özelleştirilmesine dair adımların atıldığına dikkat çekti.
Tarhan, “BOTAŞ yıllık 37.4 milyar TL'lik cirosu ile Türkiye'nin en büyük kuruluşları arasındayken, 2017’de 3.3 milyar lira kar etmişken, aynı yıl Varlık Fonuna devredildi. Bu döneme kadar her yıl kâr eden BOTAŞ, Varlık Fonuna devredildikten sonra 2018’ de 2.4 milyar lira zarar etti, 2019’da ise zararı 5.6 milyar lira oldu, 2020’de de durum farklı olmadı ve 4,4 milyar lira zarar etti. Seçime 2 ay kala getirilen bu teklifle BOTAŞ’ın şirketlere bölünmesi konusunda tek yetkili Cumhurbaşkanı olacak. Yani tek adamın imzasıyla BOTAŞ bölünecek. Bu da BOTAŞ’ın özelleştirilmesinin önünü açacak.”dedi.
"BÖL, PARÇALA,YÖNET"
“İktidarın BOTAŞ üzerindeki özelleştirme planlarının daha önce tüm doğalgaz alımları ve BOTAŞ’ın tüm ihaleleri de kamu denetiminin dışına çıkarılmasıyla başladığını hepimiz hatırlıyoruz. İktidar yanlış enerji politikalarıyla pahalı doğalgaz ithalatında ısrar ederek vatandaşımızın omuzlarına her gün ağırlaşan bir yük bindirdi. BOTAŞ’ı sübvanse adı altında zarar üstüne zarara soktu. Adına ne denirse denilsin, yüksek enerji maliyetleri yine vatandaşın cebinden çıkıyor. Bu teklifle ‘2009 yılına kadar yapılamayan BOTAŞ’ın yeniden yapılandırılmasını düzenliyoruz’ diyerek, BOTAŞ'ın yürüttüğü faaliyetler ayrıştırılarak yatay bütünleşmiş tüzel kişi şeklinde yeniden yapılandırılacak. Ama burada temel sorun şu; BOTAŞ’ın faaliyetlerinin ayrıştırılması ve yeniden yapılandırılması amacıyla kurulacak şirketlerin işletme konusu, ticaret unvanı, sermayesi ve ortaklık yapısı ve bu kapsamda gerçekleştirilecek devir ve benzeri işlemlere ilişkin konuların tamamının Cumhurbaşkanı Kararı ile düzenlenmesi öngörülüyor. Böylece BOTAŞ’ı böl parçala yönet taktiği ile özelleştirmenin adımlarını atacakalr. Bu kabul edilemezdir”. diyen Tarhan teklifte yer alan düzenlemenin geri çekilmesi yönünde önerge vereceklerini açıkladı.