Okullarda maske yasağı kaldırıldı mı?
"Maske nerelerde zorunlu, okullarda maske zorunluluğu kalkacak mı?' sorularının cevabı vatandaşlar tarafından araştırılıyor. İşte, 26 Nisan Bilim Kurulu Toplantısı kararları ve maske zorunluluğuna dair yapılan açıklama...
Koronavirüs vaka sayıları son zamanlarda pandemiden itibaren en düşük rakamlarda seyrediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 26 nisan pazartesi günü bilim kurulu sonrası yaptığı açıklamalarla maske kararını duyurdu. Peki, 'Toplu taşımada, okullarda maske zorunluluğu kaldırıldı mı, devam edecek mi? İşte maske yasağı ve zorunluluğuna dair açıklamalar...
OKULLARDA MASKE YASAĞI KALDIRILDI MI?
Bilim Kurulu tarafından yapılan açıklamalara göre pek çok yerde maske zorunluluğu kaldırıldı. Açıklama detayları şu şekilde; "Bilim Kurulumuz olağan üstü bir durum olmadıkça düzenli bir toplantı yapmasına ihtiyaç kalmadığı kanısına varmıştır. Koronavirüs tedbirleri kapsamında kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğu tümüyle kaldırılmıştır. Maske zorunluluğu toplu taşıma araçları ve sağlık kuruluşlarında vakalar 1000'in altına düşene kadar devam edecektir. Bilim Kurulumuz kronik hastalığı olanlar ve yaşlılar başta olmak üzere tüm aşıların, özellikle hatırlatma dozlarının eksiksiz uygulanmasını tavsiye etmiştir."
MİLLİ EĞİTİM BAKANI: OKULLARDA YARINDAN (27 NİSAN) İTİBAREN MASKE TAKILMAYACAK
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de yarından itibaren öğretmen ve öğrencilerin maske takmayacağını duyurdu. Sağlık Bilim Kurulu'nun aldığı maske zorunluluğunun kaldırıldığı kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını hatırlatan Bakan Özer, yüz yüze eğitimin önemine de dikkat çekti. Bakan Özer, " Milli Eğitim Bakanlığı olarak yarından itibaren okul öncesinden ilkokula, ilkokuldan orta okula, ortaokuldan liseye kadar 18 milyon öğrencimizin eğitim aldığı tüm okullarda artık kapalı mekanlarda maske kullanımını hem öğrencilerimizden hem de öğretmenlerimizden kaldırmış bulunuyoruz. Bu süreç gerçekten çok zorlu bir süreç oldu. Özellikle yüz yüze eğitime bir buçuk yıl ara verdikten sonra kararlı bir şekilde yüz yüze eğitime başlayabilmek çok ciddi bir irade gerektiriyordu. Milli Eğitim Bakanlığı olarak özellikle iki nokta üzerinde ısrarla durduk. Birincisi okulların tüm toplumlarda olduğu gibi okulların ilk açılması ve son kapatılması gerektiği yerler olduğu gerçeği ikincisi de artık bir buçuk yıl aradan sonra yüz yüze eğitime verilen aradan sonra okulların açık kalmasının artık bir eğitim meselesi olmaktan çıkıp milli güvenlik meselesine dönüştüğüne ısrarla vurgulamamızdı.
TÜRKİYE'NİN NORMALLEŞMESİ
Gelinen noktada ne kadar isabetli bir karar verdiğimizi tüm toplum gördü. Bu gün Cumhurbaşkanımızın açıklamaları da bunu teyit etti. Elbette bu kolay bir süreç değildi. Türkiye'de eğitim sistemi yaklaşık 18 milyon öğrencinin, 1,2 milyon öğretmenin yer aldığı devasa bir sistem. Dolayısıyla bu süreçte Türkiye'nin normalleşmesi, okulların yüz yüze açık kalmasından geçiyordu. Bizim bu kararlı duruşumuz Türkiye'nin normalleşmesini hem kolaylaştırdı hem de hızlandırdı. Bu kolay bir süreç olmadı. Bakanlığımızın tüm bürokrasisine teşekkür ediyorum. Gece gündüz demeden illerdeki gelişmeleri beraber takip ettiler. Sınıflardaki vaka durumlarını temaslı durumlarını birebir takip ettiler. Sağlık Bilim Kurulu'na çok teşekkür ederim. Bize bu süreç içerisinde rehberlik yaptılar. Yine bu sürecin en büyük kahramanları eğitimin kahramanları olan sevgili öğretmenlerimiz. 1,2 öğretmenimize Bartın'dan şükranlarımı sunmak istiyorum" dedi.