Mahmut Avcı ile Teknolojinin Kalbinde: Gebze'den Küresel Yazılım Dünyasına Rot3'ün Yolculuğu!
Akademiden Yazılım Dünyasına Rot3 Yazılım Teknolojileri ve Geliştirme Firması'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Avcı, gazetemize verdiği özel röportajda hem şirketinin kuruluş hikayesini hem de teknoloji ve yazılım dünyasına nasıl adım attığını anlattı.
Sektöre Giriş Süreci
Avcı, üniversitede akademik çalışmaları sırasında bir yazılım programına ihtiyaç duymasıyla bu alana giriş yaptığını söyledi. Yazılım dünyasına adım atış sürecini şu sözlerle dile getirdi: “Üniversitede akademisyenlik yaparken, bir araştırma sırasında özel bir yazılım programına ihtiyaç duyduk. O dönemde otomasyon sistemleri üzerine çalışıyordum ve bu alanda yazılım geliştirmenin faydasını gördüm. Yüksek lisans tezim için gerekli olan yazılımı geliştirirken bir yandan da yazılım dünyasına dair önemli bilgiler edindim. 2013 yılı civarında bu alandaki yetkinliklerimi artırarak bir teknoloji firması kurma fikri oluşmaya başladı. Hem akademik çalışmalarımı sürdürdüm, hem de yazılım geliştirmenin teknik detaylarına hakim oldum. Üniversite ile olan bağlantım devam ederken bir teknoloji firması kurmayı hedefledim ve sonunda bu hayalimi gerçekleştirdim.”
Büyük Katkı Gördü
Avcı, üniversite yıllarında başlayan bu sürecin, hem teorik hem de pratik anlamda ona büyük katkılar sağladığını belirtti. Özellikle finans dünyası ve otomasyon sistemlerine dair edindiği bilgiler, yazılım dünyasında geniş bir perspektif kazanmasına olanak tanıdı.
Gebze’de Teknoloji ve Sanayi
Rot3’ün Doğuşu; Gebze, Türkiye’nin önemli sanayi merkezlerinden biri olmasına rağmen, teknoloji firmalarının bu bölgedeki varlığının sınırlı olduğunu vurgulayan Avcı, Rot3’ün neden Gebze’de konumlandığını şu şekilde açıkladı: “Gebze, Türkiye’de sanayi firmalarının yoğunlukta olduğu bir bölge. Sanayi firmalarının %30’u ile %40’ı bu bölgede yer alıyor. Ancak, bu firmaların büyük bir kısmı mekanik ağırlıklı çalışıyor. Teknoloji firmalarının sayısı ise oldukça az. Bizim burada olmamızın en önemli sebeplerinden biri, bu firmalara teknolojik hizmetler sunma hedefimizdi. Bir diğer sebep ise Gebze bizim doğup büyüdüğümüz bir yer. Dolayısıyla burada yer almak bizim için bir tercih değil, bir sorumluluktu.”
Hedefler Büyük
Gebze’de teknoloji altyapısının yeterince gelişmediğini belirten Avcı, Rot3’ ün bu açığı kapatma hedefinde olduğunu ifade etti. “Biz, altyapı gibi çalışıyoruz. Gebze’de yetişen gençlerimizi alıp yazılım dünyasına yönlendirmek istiyoruz. Gençlerin bu alanda okumalarını, kendilerini geliştirmelerini sağlıyoruz. Aslında Gebze’ye direkt olarak bir katkımız yok diyebilirim çünkü burada pek müşterimiz yok. Ama Türkiye’nin birçok bölgesinde ve yurtdışında önemli müşterilerimiz bulunuyor. Bizim yaptığımız iş çok niş ve ileri teknoloji gerektiriyor. Bu da bizi sektörde farklı kılıyor,” diyor.
Sektördeki Gelişimler Yakın Takip Ediliyor
Avcı, Rot3’ün kripto para borsası yazılımları, tokenizasyon ve NFT (Non-Fungible Token) cüzdan sistemleri üzerine yoğunlaştığını belirtiyor. “Türkiye’de bu alanda yazılım geliştiren az sayıda firmadan biriyiz. Kendi bünyemizdeki yazılımcı ekip arkadaşlarımızla DyorEX Kripto Para Borsası’nı kurduk ve ayrıca bu yazılımı diğer firmalara da hizmet olarak sunuyoruz. Bu, bizi sektördeki rekabetin önüne geçiren en önemli özelliklerimizden biri.” Finans Dünyasında Teknoloji ve Kripto Para Avcı, finans sektörüne yönelik hizmetlerinin sadece yazılım geliştirme ile sınırlı olmadığını, aynı zamanda sektördeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade ediyor.
ROT3 Önemli Çalışmalara İmza Atıyor
Özellikle bankacılık teknolojilerinin önemine değinen Avcı, “Türkiye, bankacılık sektöründe mobil uygulamalar anlamında dünyanın en ileri teknolojilerine sahip. Bugün, Türkiye’deki bankaların mobil uygulamaları, dünya genelindeki birçok önde gelen bankanın teknolojilerini geride bırakıyor. Ancak ne yazık ki bu teknolojilerin kullanım alanı hala sınırlı,” diyor. Rot3, bankacılık sistemleri ve mobil uyumluluğa büyük önem veriyor. “Bizim hedefimiz, bankacılık sistemlerinin mobil cihazlarla daha entegre hale gelmesi. Özellikle kredi kartı ve mobil ödeme sistemlerinin, Apple Pay ve Google Pay gibi dünya çapında kullanılan sistemlerle uyumlu hale getirilmesi üzerine çalışmalar yapıyoruz,” diye açıklıyor.
Kripto Para Teknolojisi İçin Büyük Hazırlık
Avcı, kripto para teknolojisinin henüz Türkiye’de yasal olmadığını, ancak bu alana yönelik büyük bir hazırlık içinde olduklarını belirtiyor. “Kripto para ödemeleri şu anda Türkiye’de yasal değil, ancak bir gün yasallaşacağını öngörerek bu alana yatırım yapıyoruz. Kişilerin günlük hayatlarında, alışverişlerinde kripto para kullanabilmesi için teknolojiler geliştiriyoruz. Yatırımlarımızın büyük kısmını bu alanda gerçekleştiriyoruz. Az önce de söylediğim gibi DyorEX Kripto Para Borsası’nı bu doğrultuda kurduk. Bu borsayı kurmamızdaki tek amacımız insanların sadece kripto para alim satımı gerceklestirmeleri değil aynı zamanda DyorEX Academy ile ürettiğimiz özgün içerikler sayesinde bilinçli bir şekilde yatırım yapmalarını sağlamak.” diye ekliyor.
Gebze İçin Büyük Fayda
Otonom Sistemler ve Geleceğin Teknolojisi Rot3, sadece finans ve kripto teknolojileriyle değil, aynı zamanda otonom sistemlerle de ilgileniyor. Avcı, yakın zamanda Amerika’ya yaptığı bir ziyarette insansız taksilerin kullanımını gözlemlediğini ve bu teknolojilerin Türkiye’ye entegrasyonunun kaçınılmaz olduğunu belirtti. “Gelecekte, otonom sistemler hayatımızın her alanında olacak. Biz de bu alanda yatırım yapıyoruz. Gebze, sanayi ve lojistik açısından çok önemli bir yer, bu teknolojilerin burada kullanılması büyük fayda sağlayacak,” diyor.
Tüm Süreci Ele Alıyorlar
Avcı, özellikle Amazon’un büyük depolarında kullanılan otomasyon sistemlerinin insan faktörünü büyük ölçüde devre dışı bıraktığını belirterek, “Gelecekte robotlar, iş hayatının büyük bir kısmını devralacak. Bizim amacımız, bu teknolojiyi Türkiye’ye getirmek ve bu alanda lider olmak,” diye ekliyor.Yazılım Sektöründeki Zorluklar ve Rot3’ün Çözüm Stratejileri Mahmut Avcı, yazılım sektöründeki firmaların genellikle sadece bir alanda uzmanlaştıklarını, ancak Rot3 olarak tüm süreci ele aldıklarını belirtti. “Birçok firma sadece yazılım geliştiriyor, tasarım veya pazarlama için farklı pbütüncül bir hizmet sunuyoruz. Müşterilerimize, ihtiyaç duydukları her şeyi tek bir yerden sağlayabiliyoruz,” diyor.
Bu bütüncül yaklaşımın hem müşteri memnuniyetini artırdığını hem de ortaya daha başarılı projeler çıkmasını sağladığını vurgulayan Avcı, “Yaptığımız işin her aşamasını kontrol ettiğimiz için sonuç daha iyi oluyor. Müşterilerimiz de bu nedenle bizi tercih ediyor,” diye açıklıyor.
Yapay Zeka Alanına Önem Veriliyor
Rot3’ün gelecekteki hedeflerine dair de bilgi veren Mahmut Avcı, “Gelecekte, Türkiye’nin teknoloji altyapısına daha fazla katkıda bulunmak istiyoruz. Özellikle yapay zeka ve otonom sistemler alanında daha fazla yatırım yapmayı planlıyoruz. Türkiye’de bu alanda atılan adımların sayısı artırılmalı, biz de bu konuda öncü olmayı hedefliyoruz,” diyor.