KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu; EYT tazminat yükü ve nitelikli eleman kaybına yol açacak

Kocaeli Sanayi Odası Kasım ayı meclis toplantısında konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu EYT konusuna değinerek "EYT sorununun Aralık ayında Mecliste çözülmesi bekleniyor. Bu çözümün; işletmeler için kıdem tazminatı yükü ve nitelikli eleman kaybı gibi yeni sorunlara yol açabileceğini düşünüyoruz."

Geçtiğimiz ay seçim takvimini tamamlayan Kocaeli Sanayi Odası'nda Kasım Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Burhan Kasım Toplantı Salonunda gerçekleştirilen ve meclis başkanlığını Hasan Tuğrul'un yaptığı toplantıya Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, meclis üyeleri ve konuşmacı olarak KALDER Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar katıldı.Tuğrul’un ilk olarak İstanbul Taksim’de yaşanan bombalı saldırıyı kınayarak başlattığı mecliste 8 gündem maddesi görüşüldü. Gündemin 7’inci maddesi olan Hesapları İnceleme Komisyonu’na; Başkan Fuat Biçici, Meclis üyeleri Emre Açıldı, Mert Pekdemir, Oktay Erişken, Ömer Erdem oy birliğiyle kabul edildi. Meclisteki diğer gündem maddeleri de oy birliğiyle geçti. Meclis Toplantısında konuşan Ayhan Zeytinoğlu şunları söyledi: “Kasım ayı Meclis Toplantımıza hoş geldiniz diyor ve KSO Yönetim Kurulu adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. Geçtiğimiz hafta sonu Taksim’de yaşanan bombalı saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.


EN HIZLI BÜYÜYEN FİRMALAR
TOBB Türkiye 100 Yarışması'nın sonuçları açıklandı. En Hızlı Büyüyen firmalar arasında yer alan odamız üyeleri ARCHİTECHT Bilişim Sistemleri, OLMETSAN Metal, SMART Güneş Enerjisi, PARS Ar-Ge Bilgi Teknolojileri, MEKAS Kablo, SETAKİM Plastik, ICM Makina'yı kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

21 MİLYAR İHRACAT YAPTIK
Ekim ayında İhracatımız 21 milyar 298 milyon dolar, Ekim itibariyle on iki aylık ihracatımız 253,1 milyar dolardır. En fazla ihracat yaptığımız ilk beş ülke; Almanya 1 milyar 679 milyon dolar, Irak 1 milyar 418 milyon dolar, ABD 1 milyar 306 milyon dolar, Rusya 1 milyar 147 milyon dolar, İngiltere 1 milyar 106 milyon dolar oldu. İhracat yaptığımız ülkeler arasında Avrupa Birliği ülkeleri 8 milyar 226 milyon dolar, diğer Avrupa Ülkeleri 3 milyar 653 milyon dolar olarak yer alıyor. Yakın ve Ortadoğu Ülkeleri, 4 milyar 182 milyon dolar, Kuzey Afrika Ülkeleri 1 milyar 9 milyon dolardır.


İHRACAT 31 MİLYAR İTHALAT 59 MİLYAR DOLAR
İthalatımız 29 milyar 303 milyon dolar. Eylül ayında yıllık Cari Açık 39 milyar 164 milyon dolara yükseldi. Turizm gelirlerinde artış olmasına rağmen açıkta ana etken dış ticaret açığındaki artış Hizmet gelirleri 6 milyar 83 milyon dolar, Dış ticaret açığı 8 milyar 97 milyon dolar. Ekim’de de dış ticaret açığındaki yükseliş cari açığı artıracaktır. Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre ekim ayında Kocaeli’den gerçekleşen İhracat 2 milyar 900 milyon dolar, İthalat 5 milyar 523 milyon dolardır. İlk on aylık döneme baktığımızda; ihracat 31 milyar 184 milyon dolar, İthalat 59 milyar 214 milyon dolardır.


"MALİYET ARTIŞLARINI MÜŞTERİLERE YANSITAMIYORUZ"
Maliyet baskısının devam ettiğini görüyoruz. Döviz kurları ve emtia fiyatlarında ani hareketler olmaması durumunda baz etkisiyle aralık itibariyle gerilemeler görebiliriz. Artan enflasyon nedeni ile sanayicilerimiz için enflasyon muhasebesine geçmenin artık zorunlu ihtiyaca dönüştüğüne inanıyoruz. Çünkü firmalar olarak bu ortamda yapamadığımız karların vergilerini ödediğimiz için işletme sermayelerimiz erimeye başladı. Enflasyon nedeniyle fiyatlardaki artış fiktif olarak kar yaratıyor. Oysa satılan ürünü aynı fiyata yerine koyamadığımız için işletme sermayelerimizin hızla erimesine neden oluyor. Enerji ve hammadde fiyatlarındaki artışlar nedeni ile maliyetlerimiz zaten artıyor ve bu artışları hem iç piyasada hem de ihracatta müşterilere yansıtamıyoruz. Bu sebeple de işletme sermayelerimiz zaten en az yüzde 80 azaldı.

"ARTIŞ DİKKAT ÇEKİCİ"
Sanayiciler olarak enflasyon muhasebesi ya da enflasyon düzeltmesi konusunda adımlar atılmasını bekliyoruz. Ekim ayı kapasite kullanım oranı; Türkiye yüzde 76,9, Kocaeli yüzde 72’dir Sektörlere baktığımızda yıllık bazda sermaye malları ve yüksek teknolojili ürünlerdeki artış dikkat çekici. Bununla birlikte imalat sanayi ve orta yüksek teknolojili ürünlerdeki artışlar da genel artışın üzerinde. Aylık bazda tüm sektörlerde gerileme olurken, yüksek teknolojili ürünlerdeki artış olumlu. Sanayi üretimi büyümenin de öncü göstergelerinden olduğundan, Üçüncü çeyrek ekonomik büyüme oranlarında sanayinin katkısının ilk iki çeyreğin altında kalacağını söyleyebiliriz."

"EYT'NİN AÇACAĞI SORUNLARDAN KAYGI DUYUYORUZ "
Bildiğiniz üzere EYT sorununun Aralık ayında Mecliste çözülmesi bekleniyor. Bu çözümün; işletmeler için kıdem tazminatı yükü ve nitelikli eleman kaybı gibi yeni sorunlara yol açabileceğini düşünüyoruz. Tazminat bütçesi ve nitelikli insan kaynağı açığı firmalarımızda ciddi problemlere neden olacak. En yetkin gruptaki kıdemli ve nitelikli işgücü kaybının ortaya çıkaracağı sorunlardan kaygı duyuyoruz. Yüzde 30 iş gücü kaybı öngörülen düzenleme sonrası nitelikli eleman sorunumuzun daha da büyüyeceğini düşünüyoruz. Kıdem tazminatları ise şirketlerimiz üzerine beklenmedik mali yük getirecek. Finansmana erişimin kısıtlı, nakit akışlarının sıkışık olduğu bu dönemde yüklü bir tazminatla karşı karşıya kalmamız bizi daha da zorlayacak. Bu sebeple, EYT düzenlemesinin işverene ek maliyetler getirmeyecek ve her iki tarafı da mağdur etmeyecek şekilde yapılmasını talep ediyoruz.

"SAVUNMA SANAYİSİ İL BULUŞMASI KONGRE MERKEZİNDE "

Zeytinoğlu konuşmasının devamında SANTEK Fuarından bahsetti; “SANTEK Fuarımız artık gelenekselleşti. Geçen yıl online fuarımızda; Katılımcı firma ve stant sayısı 168 Firma görüşmesi 1.176 Toplam ziyaret sayısı 168.700 ve 4 Blok, 17 salon bu yıl yine 29-30 Kasım tarihlerinde fuarımızı yine online olarak sürdüreceğiz. Fuar ile eş zamanlı düzenlediğimiz “Match4industry İkili İş Görüşmeleri” ve “Savunma Sanayi İl Buluşması” Etkinliklerimizi KBB Kongre Merkezi’nde fiziki olarak yapacağız. Savunma Sanayi İl Buluşması Etkinliğimizde; Savunma Sanayi Başkanlığı, Tersaneler Genel Müdürlüğü, ASELSAN, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu, ROKETSAN, HAVELSAN, TUSAŞ, TEİ, STM, TÜBİTAK SAGE, BMC ve FNSS tedarikçi adayı üyelerimiz ile bir araya getirerek ikili iş görüşmeleri yapmalarını ve tedarik süreçleri konusunda bilgi almalarını sağlayacağız” şeklinde konuştu.

"İŞİN SİYASETİNDE DEĞİLİZ"
Meclisin dilek ve temenniler kısmında söz alan Mehmet Özdeşlik, “Başkanımız EYT konusuna değindi ama enflasyon konusu da bizim için önemli. Enflasyon muhasebesi 3 yıl üst üste yüzde 100’ü geçtiği zaman enflasyon muhasebesi olması gerekiyor. Bu konu sermayemizin azalmasına neden oluyor” şeklinde konuştu. Zeytinoğlu ise, “Meclis konuşmamda da bu konuya değinmek istemiştim aslında. Bu konuyu sık sık Hazine Bakanımızla görüşüyoruz. İşin siyasetinde değiliz, yapmadığımız karların vergisini verirsek, çektiğimiz sermaye sıkıntısı daha da artacak. Biz zaten finansal ulaşım konusunda da konuda sıkıntı yaşıyoruz. Odalar birliği olarak bu konuda çalışma yapıyoruz” şeklinde cevap verdi.


"KOCAELİ'DE ŞUBEMİZİN OLMAMASI BİZİM AYIBIMIZ"
Meclis toplantısın ardından konuşan Türkiye Kalite Derneği (KALDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar, 22-23 Kasım’da Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan KALDER’in kongresi ile ilgili Kocaeli Sanayi Odası ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Bayraktar konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Bugün evimde gibi hissediyorum ve çok heyecanlıyım. Sanayinin başkenti Kocaeli’nin Sanayi Odası’nda bulunmak çok keyifli. 22-23 Kasım’da kongremiz olacak. Kocaeli Sanayi Odası’nının bize vermiş olduğu destek ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bizlere Kocaeli Kongre Merkezi’ni vermiş olması bizleri yakınlaştırdı. KALDER, 1990 yılında kuruldu. 2000 yılında Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzaladık. Kocaeli’de şubemizin olmaması açıkçası bizim ayıbımız. Başkanımız yeni binada bir oda verirse temsilciliğimizi de burada açarız.” Bayraktar daha sonra KALDER ve Kocaeli'de gerçekleştirecekleri kongre hakkında bir sunum yaptı