KOÜ araştırma üssü haline gelecek!

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk düzenlediği basın toplantısında, 'Bugün Kocaeli Üniversitesi, sizlerin de çok iyi bildiği gibi Aday Araştırma Üniversitesi unvanına sahiptir. Geçen yıl almış olduğumuz bu unvan aslında Kocaeli Üniversitesi'nin ne kadar önemli bir konumda bulunduğunun göstergesidir' dedi.

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, geride bıraktığı 2 yılın değerlendirmesine bulundu. Kartepe Park Otel’de gerçekleştirilen programa; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, Prof. Dr. Elif Öğüt, Prof. Dr. Ömer Faruk Çelik, Hastane Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Mutlu, Genel Sekreter Doç. Dr Mustafa Eren, rektör danışmanları ve daire başkanları katıldı.

ÖNEMLİ KONUMDA BULUNDUĞUNUN GÖSTERGESİ
Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, “Kocaeli Üniversitesi, bilim dünyasında öncü bir konumda yer almayı hedef edinmiş, bilimin sınırlarını zorlayarak, yenilikçi araştırmalara imza atarak önemli başarılara imza atmış bir üniversitedir. Bugün Kocaeli Üniversitesi, sizlerin de çok iyi bildiği gibi Aday Araştırıma Üniversitesi unvanına sahiptir. Geçen yıl almış olduğumuz bu unvan aslında Kocaeli Üniversitesi’nin ne kadar önemli bir konumda bulunduğunun göstergesidir. 


 2 YILLIK İZLEME SÜRECİ
Yükseköğretim Kurulunun 2021’te başlattığı “Araştırma Üniversiteleri” uygulaması kapsamında Türkiye’de toplam 23 Araştırma Üniversitesi bulunuyor. Araştırma üniversiteleri; araştırma kapasitesi, araştırma kalitesi, etkileşim ve iş birliği konularında toplam 32 performans göstergesine göre değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Aday İzleme Programı’na dahil edilen Kocaeli Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu Akdeniz, Gaziantep, 19 Mayıs, Sakarya ve Selçuk üniversiteleri 2 yıllık izleme sürecine alındılar. 2 yılın sonunda kriterleri karşılayanlar “araştırma üniversitesi” olarak kabul edilecek. Bu sürecin bir yılı geride kaldı. Bu yılın sonunda izleme süreci ile ilgili veriler YÖK tarafından açıklanacak. Ancak Kocaeli Üniversitesi olarak Araştırma Üniversitesi olma vizyonumuz yanında “araştıran üniversite” kültürünü üniversitemizde oluşturmaya gayret gösteriyoruz. Bu kapsamda da pek çok girişimde bulunduk. 

BİLİMPARK ARAŞTIRMA ÜSSÜ OLACAK
Bu girişimler kapsamında inşaatında sona geldiğimiz Bilimpark bulunuyor. Adeta Kocaeli’nin yeni araştırma üssü olacak Bilimpark, hem üniversitemizin araştırma kapasitesini artıracak hem de sanayi ile bağlarımızı daha da güçlendirecek. Modern altyapısı ve yenilikçi birimleriyle bilim ve teknoloji odaklı bir ekosistemin merkezi olacak Bilimpark; Kocaeli’de sanayicilerin ihtiyaç duyduğu İhtisas Laboratuvarları, araştırmacıların kolay kullanacağı ve sık kullanılan aletlerin bulunduğu Merkez Laboratuvarı, Ar-Ge Koordinatörlüğü, TTO, BAP, Proje Ofisi, Veri ve dijitalleşme ofisleri, ortaöğretim öğrencilerinin kullanacağı Deneyap Laboratuvarı ile hizmet verecek.  Bilimpark, araştırma ve inovasyon odaklı bir gelecek inşa etmek için hem üniversitemizin hem de bölgemizin bilimsel ve teknolojik potansiyelini bir araya getiren bir platform olacak. Bu projenin tamamlanmasıyla, Kocaeli Üniversitesi yalnızca bir eğitim kurumu değil, aynı zamanda küresel çapta etkili bir araştırma üssü haline gelecek.

 

ÖNCÜ BİR ÜNİVERSİTE 
Kocaeli Üniversitesi’nin en önemli kurumlarından bir tanesi olan Teknopark ise, yüksek katma değerli teknolojinin geliştirilmesi amacıyla nitelikli istihdama, ithal ikamesini esas alan teknolojik ürünlere ve geleceğin üzerinde şekilleneceği inovasyona katkı sağlamayı hedefliyor. Ayrıca Kocaeli Üniversitesi Araştırma Merkezleri ve Araştırma Birimleri ile de bilimde öncü üniversite yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Bu noktada geçtiğimiz yıl Kocaeli Üniversitesi’nin yakalamış olduğu bazı başarılara değinmek isterim. Dünyanın saygın kuruluşlarından bir tanesi olan THE’ya göre Kocaeli Üniversitesi Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı kategorisinde dünyada ilk 300’de Türkiye’de ise 17. sırada bulunmaktadır. Bu başarı Kocaeli Üniversitesi’nin ne kadar öncü bir üniversite olduğunun bir göstergesidir. 
 

151 PROJEYLE 2. SIRADA YER ALDI
YÖK’ün 2024 yılında yayınladığı Üniversite izleme ve Değerlendirme Raporu’nda da 64 farklı gösterge arasında 10 farklı göstergede yer alma başarısı gösterdi. Bu rapordda Kocaeli Üniversitesi, yurt dışındaki üniversite ve kuruluşlarla ortak yürütülen Ar-Ge projeleri sıralamasında 151 projeyle 2. sırada yer aldı. Uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenen proje sayısında ise 133 projeyle 3. sırada yer alarak küresel iş birliklerinde önemli bir aktör olduğunu bir kez daha kanıtladı. URAP tarafından açıklanan dünya sıralamaları listesinde de yer aldı. 11 dünya sıralamasını yer aldığı listede 8 sıralamada kendini gösterdi. Bu yıl daha henüz açıklanmadı ancak geçtiğimiz yıl Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin 140 projesi, 2209-A ve 2209-B TÜBİTAK projeleri kapsamında destek almaya hak kazandı. Bu yıl bu sayının daha da artacağına inanıyoruz. TÜBİTAK 1001, 3501, 1505, 2544 destek programları yanı sıra Avrupa Birliği başta olmak üzere 2024 yılı içerisinde toplamda 528 proje yürütülmektedir. Bu sayı geçen yıla göre neredesye %100’lük bir artışa denk gelmektedir. Ayrıca 2024 yılı içerisinde akademisyenlerimiz tarafından başvurulan ve tescillenen patent sayısında da büyük bir artış görülmektedir. 


44 ÖDÜL BULUNMAKTA
2024 yılında 3.500’ün üzerinde bilimsel yayın ve bu yayınlara yapılan 12 binin üzerinde atıf yapılmıştır. 4’ü tescillenmiş 64 patent başvurusu, 3 faydalı model ve 17 uluslararası patent başvurusu bulunmaktadır. Ayrıca ulusal ve uluslararası etkinliklerde 44 ödülü bulunmaktadır.  Tüm bu veriler ışığında Kocaeli Üniversitesi’nin aday araştırma üniversitesi sürecinde araştıran üniversite kültürünü benimsediğini ve bilimde öncü bir üniversite yolunda ilerlediğini rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.kocaeligazetesi