Kocaelili müteahhitleri sevindiren hammadde kararı!

Ticaret Bakanlığı tarafından sunta, mdf ve yonga levha gibi ahşap hammaddeler ihracı kayda bağlı mallar listesine dahil edildi. Bu kararla ilgili açıklamalarda bulunan Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, hammadde ihracatına getirilen sınırlamanın sektör ve ülke ekonomisi adına olumlu bir karar olduğunu söyledi.

Ticaret Bakanlığı, tarafından İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine bazı malzemeler eklendi. Ticaret Bakanlığı, yonga levha, lif levha ve kalınlığı 6 mm’yi geçen ağaçları, ‘İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine dahil etti. Bu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu karar inşaat sektöründeki kontrolsüz fiyat artışlarının önüne geçecek. Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Keleş, hammadde ihracatına getirilen sınırlamanın sektör ve ülke ekonomisi adına olumlu bir karar olduğunu belirtti.

SEKTÖRÜMÜZ İÇİN OLUMLU BİR KARAR

Hammade ihracatına getirilen sınırlama hakkında konuşan Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş," İnşaat sektörü ekonomideki dalgalanmalardan en fazla etkilenen sektörlerin başında gelmektedir. Bu nedenle en fazla desteğe ihtiyacı olan sektördür. İnşaat sektörü 200’ün üzerinde alt sektörle direkt ya da dolaylı olarak temas halindedir. Bu da ülke ekonomimizin %30’una tekabül etmektedir. Doların fiyatının yükselmesi de hammadde temininde sıkıntı yaşanmasına neden oldu. Nitekim son dönemde yapılan ihracat rakamı açıklamaları bunun bir ispatıdır. Bu ihracat rakamlarının sektörümüzde kullanılan ürünlere yansıması da iç pazarda üretim yapan inşaat firmalarımızı olumsuz yönde etkilemiştir. Ticaret Bakanlığı'nın hammadde ihracatına getirdiği kota kararı hem sektörümüz hem ekonomimiz için olumlu bir karar oldu. Bu kararla hammadde üreticileri, üretim kapasitelerini artıracak ya da ürünlerini iç piyasada değerlendirme fırsatı bulacak" dedi.

ÇİMENTO VE DEMİRE DE KOTA GETİRİLMELİ

Demir fiyat artışlarının bir an önce kontrol altına alınması gerektiğini belirten Keleş, "İnşaat sektörünün temel üretim malzemeleri olan demir, beton ve çimentodaki fahiş fiyat artışları  bir an önce kontrol altına alınmalı. İnşaat demiri fiyatlarındaki kontrolsüz yükseliş sektörde faaliyet gösteren, kent ekonomisine, mimarisine ve gelişimine katkı sunan firmalarımızın devam eden projelerinde zorlanmasına ve yeni yatırımları ile ilgili çekimser kalmalarına sebebiyet veriyor. Ülkemizde inşaat sektörümüzün demir tedariği ve fiyatlamasıyla alakalı mağduriyet yaşaması kabul edilebilir bir durum değildir. Kendi öz sermayesiyle bu sıkıntılarla mücadele eden firmalarımız için çimento ve demirde üretim kapasite artırımı yapılmasını ve ihracat kotası getirilmesini bir an evvel yapılmasını talep ediyoruz." ifadelerine yer verdi.