Kocaelili kitapçılar isyan etti: İflasın eşiğindeyiz!

Kocaeli Yayıncılar ve Kitapçılar Derneği, pandemi sürecinde büyük sıkıntı yaşadıklarını, buna rağmen hem belediyelerin, hem de kamu kuruluşlarının kendilerine hiçbir destekte bulunmadığını duyurdu.

Başkanlığını Mustafa Anayurtlu’nun yaptığı Kocaeli Yayıncılar ve Kitapçılar Derneği, bir basın açıklaması yaparak pandemi sürecinde büyük sıkıntı yaşadıklarını, buna rağmen hem belediyelerin, hem de kentteki diğer kamu kuruluşlarının kendilerine hiçbir destekte bulunmadığını duyurdu. Yapılan açıklama şöyle: ‘’Korona virüs salgını tüm sektörleri olumsuz etkilediği gibi yayıncıları ve kitapçıları da etkiledi. Yayınevleri, matbaalar, kitabevleri, dağıtım ağları bu süreçten büyük zarar gördü. Kitapçılar ve kırtasiyeciler kendi imkânlarıyla ayakta kalmaya çalışıyorlar veya teker teker kapanıyorlar. Bu süreçte online alış-veriş sektörü 10 senede alacağı yolu 6 ayda almıştır. Online satış yapan sitelerin önde gelenlerinin yabancı menşeili olması ve toptancı iskontosunun da üstünde iskontolarla perakende satış yapması başlı başına kanunsuzluktur.  Pandemi nedeniyle kapalı olan okulların yakınlarında bulunan kırtasiyelerin birçoğu iş yapamamaktadır. Kitapta KDV'yi %0 yapan ve stopajı %10'a indiren bakanlık yetkililerimize destekleri için teşekkür ediyoruz ve desteklerinin devamlarını bekliyoruz.

MARKA YAPMA SÖZÜ VERENLER KOCAELİ’NİN MARKALARINA SAHİP ÇIKMIYOR

Kocaeli Türkiye'nin en çok okuyan beşinci ilidir. Bu ile yakışan markaları mevcuttur. Bunlardan bazı büyük markalar şunlardır; Presstij Yayınları, Kaşıbeyaz, Altınkarma Yayınları, Kitapkeyfim.com, Anayurt Yayınları, Olmypia Yayınları, Nokta Kitap, Kalipso Yayınları, Mitoloji tarihi Yayınları, Kriminal Kitaplar, Sezgenç Yayıncılık, Melekler Yayıncılık, kitapsihirbazı.com, Optimum Kitaplar. Kocaeli'de faaliyet gösteren kitapçılar ve yayıncılar diğer illerdeki özellikle İstanbul, Ankara ve Konya’daki meslektaşlarıyla rekabet edecek durumdadır. Bağrından çıktığı Kocaeli’nin kitap ihtiyacını aynı fiyata veya daha düşük fiyata temin edecek durumdadır.

Ama üzülerek görüyoruz ki; Büyükşehirden, ilçe belediyesine, kaymakamlıklardan, sosyal yardım vakfına ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ne kadar varsa Ankara’dan İstanbul’dan Konya’dan  almaktadır. Bu alımlar kurumlara daha pahalıya mal olmaktadır. 97 bin TL altı alımlarda; yazarları ve kitapları literatüre girememiş olsa bile doğrudan temin yoluyla ve ikili ilişkiler kullanılarak kamu, öğrenci, veli düşünülmeden temin edilmeye hızla devam edilmektedir.

BELEDİYELER DUYARSIZ

Büyükşehir Belediyesi kitapları Konya'dan ve diğer illerden, İzmit Belediyesi Ankara’dan. İstanbul’dan, Kaymakamlıklar ve Milli Eğitim Müdürlükleri Ankara ve İstanbul’dan  kitap temininde bulunmaktadırlar.  Kocaeli'nde üretilen kitapları ve ilimizdeki kitapçıları tercih etmemektedirler. İhale süreci olmaması Kocaeli’deki yayıncıların devre dışı kalmasını sağlamaktadır. Kamu ve vatandaş zarar görmektir. Bunun en çarpıcı örneği İzmit Milli Eğitim Müdürlüğünün yarışmasında seçilen kitaplarda ve yayınevinde görülmektedir. ‘Kamunun bir kuruşunu heba ettirmeyeceğim’ diye söz verenlere ve ‘yetki verin İzmit esnafını destekleyeceğim’ diyenlere bu sözlerini hatırlatmak isteriz. İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün yaptığı alımları ve düzenlediği okuma yarışmaları için seçtikleri yazarları, yayınevlerini ise şaşkınlıkla izlemekteyiz.

İZMİT MİLLİ EĞİTİME YÜKLENDİLER

Bundan 2 ay önce İzmit Milli Eğitim Müdürlüğü şu kitapları sosyal yardımlaşma vakfı aracılığı ile almıştır. Yazarı eğitimci ve pedagog olmamasına rağmen kitaplar ince ve çok pahalıdır. Bu kitaplar Türkiye geneli hiçbir dağıtımcıda ve yayınevinde o an itibariyle temin edilemiyordu. Temin aşaması hangi yollardan yapılmıştır. Bakanlık tarafından bandrol verilmiş midir? Yazarın tanınırlığı olmayan, okuyucunun süzgecinden geçip Milli Eğitimin temel amaçlarına aykırı hususların olup olmadığı bilinmeyen yayınevi dahi meçhul eserlerdir. Yıllar boyu bakanlığın belirlediği 100 temel eserler bu kitapların 1/3 fiyatınadır. Satılmayan ve pahalı olan kitaplar nasıl oluyor da bu listelere girebiliyor. Türk edebiyatımızın binlerce güzide yazarlarından olan Necip Fazıl, Peyami Safa,  Yusuf Atılgan, Tarık Buğra, Orhan Kemal, Sabahattin Ali  Sait Faik Abasıyanık, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Mehmet Akif  Ersoy vb. hiç bir yazarın eseri bu yarışmada hiç seçilmemiştir. Bu yazarların birçoğunun kitapları yüzlerce baskı yapmış olup, Türkiye geneli çoğu ilde ödev listelerinde ve MEB 100 temel eser kategorisindedir. Fiyatları İzmit MEM’in seçtiği kitaplardan yarı yarıya daha uygundur.

VİCDANİ BİR DAVRANIŞ MI!

İzmit Milli Eğitim Müdürlüğüne soruyoruz; Acaba olan bitenden haberiniz var mıdır? 16 kitabında aynı yayın gurubundan seçilmesi tesadüfi müdür? Bu yarışmanın amacı eğitim faaliyeti midir yoksa ticari amaçla birilerini zengin etmek midir? Bu kitaplar toplumun genel ahlakı, Milli Eğitimin Temel Amaçları, Millî birlik, pedagoji, çocuk psikolojisi ve fiyatı yönünden incelenmiş midir? Bu kitaplar sayfa sayılarına bakarsak çok pahalı değil mi? (Tabloda belirtildiği gibi 48-200 sayfa arası 18-30 TL arası değişirken Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin Mehmet Akif Ersoy ve yüzlerce yazarın kitabı 5 ila 10 TL arasında satılmaktadır.) Benzerlerine göre çok pahalı olan kitapların seçilmesinden dolayı müdürlüğünüze komisyon ve ya bağış yapılmış mıdır?  Bu krizde 5 ile 10 TL arasında binlerce kitap varken aynı yayın gurubuna ait kitapların 4 kat fazla fiyatla velileri kitap almaya zorlamak ve yönelmek vicdani bir davranış mıdır?”