Kocaeli Vergi Dairesi Başkanı Osman Eşgin yapılandırma kapsamını açıkladı
Kocaeli Sanayi Odası meclis toplantısına katılan Kocaeli Vergi Dairesi Başkanı Dr. Osman Eşgin, 'Kocaeli'nin inanılmaz bir vergi kapasitesi var, Türkiye'de en hızlı KDV iade yapan illerdenizdir.' dedi
Kocaeli Sanayi Odası mayıs ayı meclis toplantısı bugün oda binasında bulunan Burhan Kasım Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis toplantısında Hasan Tahsin Tuğrul başkanlık yaptı. Toplantıya Kocaeli Vergi Dairesi Başkanı Dr. Osman Eşgin konuk konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda 31 aralık 2022 tarihi öncesi vergi cezalarına ilişkin yapılandırma kapsamı hakkında bilgi veren Dr. Osman Eşgin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Kocaeli’nin inanılmaz bir vergi kapasitesi var. Kamu kurumu olduğumuz için çok her şeyi her yerde konuşamıyoruz. Değerli başkanım bizim boşluğumuzu dolduruyor. Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığı olarak ne yaptığımızdan bahsedeyim.
“KOCAELİ HER YIL VERGİ KAPASİTESİNİ ARTIRIYOR”
Kocaeli ilinde vergileri tahsil ediyoruz, gelir vergisi, kurumlar vergisi olur. Bu anlamda benim gördüğüm Kocaeli her geçen yıl vergi kapasitesini artırarak yoluna devam ediyor. Mart sonu itibarıyla 2.sıradayız. İstanbul yüzde 45, Kocaeli yüzde 11 vergi katkısı sağlıyor. Her zaman en ön sıralardayız, malum yapılandırma kanunu var. Neden yapılandırma kanunu çıkıyor? Vergiler tahsil edilemiyor mu? İş dünyamızın, sanayicilerimizin önünü açacak bir kanun, Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına dair 7440 sayılı kanun.
“ TÜRKİYE’DE EN HIZLI KDV İADE YAPAN İLLERDENİZ”
İade talep eden mükelleflerimize iade yapıyoruz. Kocaeli ihtisas ve Gebze olmak üzere 2 merkezimiz var. Biz kurum olarak elimizden geleni yaparız, hızlandırırız ama biz de geçen süre ile siz de geçen süre arasında fark var. Türkiye’de en hızlı KDV iade yapan illerdenizdir. Bu firma bazında da değişebilir. Herhangi bir sıkıntı yaşamadan çok hızlı bir şekilde işleyiş sürüyor. 1 hafta sonra cevap gelirse biraz daha süre sarkabilir. Destek olursa daha da hızlanabiliriz iki taraflı bir süreç çünkü. Firmalarımız kurumsal ama zaman zaman başka ortamlarla başka odalarda gündeme gelebiliyorlar. Onunla ilgili de biz gerekli tedbirlerimizi alıyoruz.
YAPILANDIRMA KAPSAMI
31.12.2022 öncesi dönemlere ait vergi ve bu tarihten önceki tespitlere göre kesilen vergi cezaları, 31.12.2022 öncesi verilen ve 12.03.2023 öncesi tebliğ edilen idari para cezaları , Vergi dairelerince 6183’e göre tahsil edilen ve 12.03.2023 itibarıyla vadesi geçmiş ya da ödemesi başlamış adli para cezaları ve diğer alacaklar 7440 ile vergi dairelerince takip eden alacaklar dışında SGK, Gümrük idaresi, belediyeler, YİKOP, il özel idareleri ve bazı mesleki kuruluşlarının alacakları da yapılandırma kapsamındadır.
YAPILANDIRMA İLE İLGİLİ DİĞER HUSUSLAR
Yapılandırma hakkında diğer hususlardan bahsedeyim. 1 ve 2. Taksitler süresinde ödenmez ya da eksik ödenirse, 1 yıl içinde 3’ten fazla taksit süresinde ödenmez ya da eksik ödenirse, 1 yıl içinde 3 ve daha az ödenmeyen, eksik ödenen taksit, son taksiti izleyen ay sonuna kadar geç ödeme zamlı ödenmezse. Borcu yoktur yazısı; kanunun 2 .maddesi kapsamında yapılandırılan borçların en az %10unun ödenmiş olması şartı ile verilir. Araç Muayenesi; Araç muayenesi geçmiş olanlar, 31 Eylül tarihine kadar yaptırmak şartı ile normalde %5 gecikme bedeli yerine 12.03.2023’e kadar Yİ-ÜFE, muayene tarihine kadar ise %0,75 oranında ödeme yapar.
EK VERGİ
Kurumlar Vergisi Mükellefleri ( deprem bölgelerindekiler hariç) 5220 sayılı kanuna göre faydalanmış olduğu indirimli kurumlar vergisi matrahı ile indirim ve istisnaların tutarı üzerinden yüzde 10 oranında ek vergi hesaplayarak kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan eder ve 2 taksit halinde ödeyebilir. İştirak kazancı ile yurtdışında elde edilen ve en az yüzde 15 vergi yükü taşıyan kazançlarda yüzde 5 diğerlerinde yüzde 10 ek vergi hesaplanır. Ek verginin konusuna girmeyen istisnalar ise; Yatırım fon ve ortaklığı portföy işletmeciliği kazancı, koop, risturn kazancı, Sat-Kirala-geri al işlem kazancı, varlık kiralama işlem kazancı, KKM ve katılım hesap kazanları, tevfikat yapılmış yatırım indirimidir. Ek verginin konuşuna giymeyen indirimler ise; Sponsorluk harcaması, yapılan bağış ve yardımlar, VUK 325/A’ya göre girişim sermayesi fon indirimi, Engelliler kanuna göre korumalı işyeri indirim.”