Kocaeli Ticaret Odası'ndan işletmelerde yangın ve patlamalara yönelik çalıştay

Kocaeli Ticaret Odası, Türkiye'de sektör özelinde ilk çalışma olan kamu, STK ve özel sektör temsilcilerinin bir araya gelerek gerçekleştirdiği, işletmelerde meydana gelen yangın ve patlamaların nedenlerine ve önleyici faaliyetlerin belirlenmesine ilişkin önemli bir çalıştaya ev sahipliği yaptı

Kocaeli Ticaret Odası, işletmelerde meydana gelen yangın ve patlama olaylarının temeline inmek ve bu yolla oluşan iş kazalarını önlemek amacıyla önemli bir çalıştaya ev sahipliği yaptı. Danışmanlık Hizmetleri Grubu’nun yer aldığı KOTO 18. Meslek komitesi organizasyonunda, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile Risk Yönetimi Derneği işbirliğinde gerçekleşen ‘Yangın ve Patlamalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Çalıştayı’ konunun tüm taraflarını çalışma masasında buluşturdu.

Kocaeli Ticaret Odası’ndan işletmelerde yangın ve patlamalara yönelik çalıştay
TÜM TARAFLARIN KATILIMI İLE…
İki gün süren çalıştay açılış toplantısı ile başladı. KOTO Başkanı Necmi Bulut’un, 18. Meslek Komitesi Başkanı Osman Sağlık, Komite Başkan Yardımcısı Zeynep Usta, Meclis Başkan Yardımcısı Fikret Yıldırım, Meclis Üyeleri Emine Nilay Özkan, Fatih Özcan ve Komite Üyesi Hadiye Akkurt ile birlikte ev sahipliği yaptığı açılış toplantısına; ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Kamil Işık, Sektörel Risk Yönetimi Daire Başkanı Seyfettin Şile, Risk Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Anar, ÇSGB çalışma uzmanları, eğitim uzmanı, Rehberlik ve Teftiş Kurulu müfettişi ile kamu, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, özel sektörden uzmanlar ve İSG profesyonelleri katıldı.

BAŞKAN BULUT: HASSASİYETİMİZ
Açılış toplantısında konuklarına hitap eden KOTO Başkanı Necmi Bulut, konunun işletmeler için hayati önemine vurgu yaparak, “Bildiğiniz üzere Kocaeli imalat sektörünün kalbi konumunda ve bu noktada firmalarımızın bakanlıklar tarafından belirlenen yönetmeliklere uyması da hayati önem taşımaktadır. Elbette bu yönetmelikler oluşturulurken sahadan görüş ve önerilerin alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Biz de KOTO olarak sahanın sesinin ilgili kurumlara iletilmesi noktasında üstün çaba sarf ediyoruz. Bu konuda hassasiyetle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

ANAR: HAYATİ ÖNEMİ VAR
Risk Yönetimi Derneği Başkanı Abdullah Anar, tüm paydaşları çalışma masasında buluşturan KOTO’ya teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Tüm tarafların burada olması çok önemli. Risk Yönetimi Derneği olarak bu çalıştayı çok önemsiyoruz. Sahada yer alan uzmanların, genel müdürlükle ve bakanlıklarla buluşmasının hayati önem taşıdığını düşünüyoruz. Patlamadan korunma dokümanı ile ilgili 2 gün sürecek bir çalışma gerçekleştireceğiz. Sahadaki sıkıntılarımızın çözümüne, yönetmelik ve standartlar tarafındaki ihtiyaçlarımızın tespitine yönelik önemli bilgi akışı olacağını öngörüyoruz. Tüm tarafları çalışma masasında bir araya getirebilmek üstün bir önem taşıyor” ifadelerine yer verdi.

Kocaeli Ticaret Odası’ndan işletmelerde yangın ve patlamalara yönelik çalıştay
IŞIK: İŞ KAZALARINDA ‘SIFIR TOLERANS’
ÇSGB İş sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Kamil Işık:  İş kazalarının ve meslek hastalıklarının çalışan açısından en önemli sonucunun, çalışanın hayatını kaybetmesidir. Biz Genel Müdürlük olarak bu bilinçle mevzuatımızla ve yaptığımız çalışmalarla, güvenlik kültürü oluşturmaya çalışıyoruz. Bu çalıştayımızla birlikte de bilinçlendirme çalışmalarımızı sektöre yayacak, sektörün ihtiyaçlarını belirleyecek ve mevzuatımızda güncellenmesi gereken hususların üzerine sıfır toleransla yoğunlaşacağız” ifadelerine yer verdi. Bununla birlikte işletmelerde meydana gelen yangın ve patlamaların, maddi manevi kayıplarına vurgu yaparak bildiğiniz üzere iş kazaları can ve mal kaybının yanında ülke ekonomimize büyük bir yük getirmektedir. KOBİ niteliğindeki bir işyerinde meydana gelen iş kazası, KOBİ’nin ana sermayesinin yüzde 30’una tekabül etmektedir. Eğer bu iş kazası ölümle sonuçlanırsa işletme ana sermayesinin yüzde 63’üne yakın bir maliyete sebep olmaktadır. Dolaylı görünen maliyetlerle birlikte zarar daha yukarılara tırmanmaktadır. Bu vesileyle iş kazalarında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, halen tedavisi devam eden yaralılara da acil şifalar diliyorum. Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte sıfır toleransla hareket ederek daha sağlıklı yarınlar oluşturmak adına görüşlerimizi sunacağız” dedi.

ÇALIŞTAY ANA BAŞLIKLARI
Konuşmaların akabinde çalışma masalarına geçildi. Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Suna Balcı’nın ana moderatörlüğünü üstlendiği çalıştayda; Patlamadan korunmaya ilişkin ulusal ve uluslararası İSG mevzuatı ve uygulamaları, Tehlikeli alan sınıflandırması sorunları, Tutuşturma kaynakları ve yönetimi, Ex-proof ekipman sorunları, Patlamadan korunmaya ilişkin bilgilendirme materyallerinin gerekliliği, Sektöre özgü yazılım gereklilikleri konuları üzerine grup çalışması gerçekleştirildi. Verimli geçen çalıştayın sonuç raporu, ilgili taraflarla paylaşılacak.