Kocaeli Ordulular Derneği'nden depremzedeler için anlamlı proje!

Kocaeli Marmara Ordulular Derneği, YEDEP işbirliği ile 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenerek ilimize sığınan afetzedeler için anlamlı bir projeye imza atıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi ve Kocaeli Marmara Ordulular Derneği işbirliği ile düzenlenen yerel destek programı “Afetzedelerin yaralarını hep birlikte sarıyoruz” projesi kapsamında, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenerek Kocaeli’ye gelen depremzedeler için yardımlaşma seferberliği başlatıldı. Kocaeli Marmara Ordulular Dernek Başkanı Mehmet Çun ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya; Başiskele Karadenizliler mahalle muhtarı Şamettin Alınlı, Kocaeli Korganlılar Yardımlaşma Derneği başkanı Hüseyin Duman, Kocaeli Marmara Ordulular Derneği Koordinatörü Zafer Yıldız, İzmit Karaca Bayii ortağı Necati Duman katıldı.

“BİZLERİ HİÇBİR ZAMAN GERİ ÇEVİRMEDİLER”
Kahvaltı organizasyonunda ilk olarak sözü alan Kocaeli Marmara Ordulular Dernek Başkanı Mehmet Çun, “Hepiniz kahvaltı programımıza hoş geldiniz. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’a, Kartepe Belediye Başkanımız Mustafa Kocaman’a ve Kent Konseyi’mize bize verdikleri desteklerden dolayı çok teşekkür ederiz. Ne zaman kapılarını çalsak bizleri hiçbir zaman geri çevirmediler. Derneğimize çok önemli bir proje daha kazandırdık.” İfadelerine yer verdi.

“HİBE DESTEĞİ ALMAYA HAK KAZANDIK”
Projeye ilişkin detayları paylaşan Kocaeli Marmara Ordulular Derneği Koordinatörü Zafer Yıldız ise şu ifadelere yer verdi; “Proje bilgilendirme kahvaltımıza hoş geldiniz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kent konseyi işbirliği ile Yedep tarafından açılmış olan programda derneğimiz 5. Olarak hibe desteği almaya hak kazanmıştır. Projemizin amacı Kartepe’de bulunan bin 300 depremzedenin kent aidiyet duygusunu ve kentsel adaptasyonunu sağlamak üzere bir dizi sosyo-psiko destek faaliyetlerinin düzenlenmesidir. Bu kapsamda derneğimiz Seka kampında bir kaynaşma pikniği düzenlemiştir.

“BU FELAKETLER HER YIL OLMAKTADIR”
Bu pikniğe yaklaşık 2 bin aile ve depremzede katıldı. Cuma günü ise depremzedeler için Ormanya gezisi yapıldı. Projemizin hedef kitlesi 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depreminden etkilenen ve Kocaeli’ye sığınan afetzedelerdir. Günümüzde sel, deprem, ani sel, kuraklık, kasırga, toprak erozyonu ve heyelan gibi çeşitli düzensiz doğa olayları şehirleri etkileyen önemli doğal afetlerdir. Dünyadaki birçok ülke doğal afetlere karşı savunmasızdır ve her yıl doğal afetler milyonlarca insanın hayatını olumsuz etkilemektedir. Bu felaketler her yıl milyonlarca insanın acı çekmesine neden olmakta ve insan ölümüne ve hastalıklara neden olmaktadır.

“YOĞUN OLARAK FAALİYET GÖSTERMEKTEYİZ”
Bu doğrultuda doğal afetlerle daha etkin mücadele edebilmek için Merkezi İdare, Yerel Yönetimler, Özel Teşebbüs ve Sivil Toplum Kuruluşları gibi paydaşlara çok önemli roller düşmektedir. Marmara Ordulular Eğitim Kültür Sosyal ve Yardımlaşma Derneği olarak; gerek Ordu kültürünün gerekse Kocaeli kültürünün yaygınlaştırılması ve göç ile gelen hemşehrilerimizin şehrimize hızla adaptasyonu için yoğun olarak faaliyet göstermekteyiz. Bu kapsamda, halihazırda çok sayıda eğitim, kültürel etkinlik, mehteran gibi sosyal ögelerimizi içeren etkinliklerimizle Kocaeli'ye hizmet etmekteyiz.

KARTEPE’DE BİN 300 AFETZEDE VAR
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 'Yüzyılın Felaketi' sonrası Kocaeli Kartepe ilçemize sığınan depremzedelerin sayısı 1.300'ün üzerindedir. Bizlerde bu ailelerin fiziksel ihtiyaçlarını karşılamamanın yanı sıra şehre adaptasyonu ve psiko-sosyal desteğin çok önemli olduğunun farkındayız. Büyük felaket sonrasında 11 ilden vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu İkamet ettikleri illeri terk etmek zorunda kalmışlardır. Aileler büyük mağduriyetler yaşarken tüm bu acı ve travmalardan en çok etkilenenler ise evleri, aileleri, okulları ,arkadaş çevreleri darmadağın deprem bölgesinin çocukları olmaktadır. Yaşamları, eğitimleri ve refahları olumsuz yönde etkilenmiş, büyük çoğunluğu komşu illere veya yakınlarının bulunduğu yerlere göç etmek zorunda kalmıştır. Gelecekleri belirsiz durumdadır. Kartepe ilçemize deprem bölgesinden gelen 1.300 civarında vatandaşımızı ağırlamaktadır. Gelen
insanımızın yarıya yakınını da çocuk ve gençlerimiz oluşturmaktadır. Bu sayının da ilerleyen zamanlarda artarak devam etmesi beklenmektedir. İlimize gelen çocuk ve gençlerimizin, aileleriyle birlikte hayata tutunma mücadelesi, ruhsal açıdan yaşadıkları sosyal ve psikolojik acılarının, travmalarının üstünü örtmekte sorunlarını ve acılarını paylaşacakları ortam bulmaları; Kent ve sosyal yaşamla entegre olma süreçleri ise tesadüflere
bırakılmaktadır.

KAYNAŞMA PİKNİĞİ
Bu amaçla, kaynaşma pikniği, tarih ve kültürel gezilerden oluşan bir dizi faaliyet ile depremzede ailelerin Kocaeli kültürüne adaptasyonu ivedilikle ve çok sayıda farklı aktörün (kamu-özel-STK) ortak çalışması ile yürütülmesi gerekmektedir. çocuklarının,sosyal, psikolojik aktivitelerle desteklenmesinin, yapılacak etkinlikler ile üzerlerindeki travmaların azaltılması amaçlanmaktadır. Ayrıca yaşamış oldukları şehrin imkanlarını, tarihi ve turistik yerlerini tanımanın sosyal ve kültürel açıdan
bilinmesinin de şehre adapte olmakta fayda sağlayacağı şanılan sorunların üstesinden gelmelerini de kolaylaştıracaktır.”