Kocaeli'deki üreticilerin yüzü güldü: Büyükşehir'den tonlarca tohum desteği!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, çiftçilere sonbahar döneminde yüzde 75 hibeli yem bitkisi tohumu desteği sağladı. Yem Bitkisi Tohumu Dağıtım Töreni'nde konuşan Başkan Büyükakın, tarımsal üretim verimliliğinin önemini vurguladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye teşvik ettiği çiftçilerin gelir düzeyini artırmaya ve tarımsal üretimin kesintisiz devam etmesine yönelik desteklerle üreticilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla hayata geçirilen “2024 yılı Sonbahar Yem Bitkisi Tohumu Destekleme Projesi” kapsamında, çiftçilere tohum desteğinde bulundu.


ÖNCE TALEPLER ALINDI
Yüzde 75 hibeli destek doğrultusunda üreticilerden önce talepler alındı. Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce il genelinde yürütülen yem bitkisi tohumu destekleme projesi kapsamında, toplam 9 ilçede 3 bin 250 çiftçiye bin 450 ton arpa, sütotu ve yem bezelyesi tohumlarından oluşan tohum desteği verilecek. Projenin yaklaşık bedeli ise 42 milyon TL.


100 TON TOHUM DESTEĞİ
175 çiftçiye 100 ton yem bitkisi tohumu desteğinin sağlandığı tören, bugün Körfez Sevindikli köyünde düzenlendi. Törene Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Büyükakın’ın yanı sıra Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katılım sağladı.


“KÖYDE YAŞAMAK AYRICALIK”
Yem Bitkisi Tohumu Dağıtım Töreni’nin açılış konuşmasını yapan Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, “Kocaeli’de köyde yaşamak bir ayrıcalık. Kırsal kesimlere her anlamda yaptığımız yatırımların her biri başlı başına önemli. Toplumumuzun kalkınması için çok değerli. Şehirde ne varsa köydede aynısının olması kırsal hayatı destekleyecektir. Bizler de bu nedenden dolayı destek olmaya devam ediyoruz. Bugün köylerimizin doğal gaza kavuşturulması programını da gerçekleştiriyoruz. Köylerimizin büyük kısmını doğal gaza kavuşturduk. Artık vatandaşlarımız şehirde değil köyde yaşamak istiyor. Çünkü buradaki yaşam da konforlu olmaya başladı. Kırsalımız daha yaşanılır daha güzel bir hale gelecek.” dedi.


“ÇOK DEĞERLİ”
Törende konuşan Körfez Muhtarlar Derneği Başkanı Engin Öztürk, “Yüzde seksene varan destek, maliyetlerin son derece arttığı bu dönemde bizim için çok değerli. Emeği geçen herkese bölge halkı adına teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.


74 DESTEKLEME PROJESİ
Törende konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Büyükakın, “Geçtiğimiz 5 yılda 74 destekleme projesi gerçekleştirildi. Bunların maliyeti 783 milyon lira. Bugünkü çalışma kapsamında çiftçilerimize 178 milyon liralık destek verildi. Projeyi çok önemsiyoruz. 851 dekarlık alanda ekim gerçekleştirildi. Yapılan tesislerle birlikte buradan imalata da devam ediliyor. Arıcılıkta 900 üreticimize 7 milyonluk destek verildi. Sulanabilir alanların miktarını arttırmak için Toramanlar Göleti’nden imalata devam ediyoruz. Sadece birinci etabın maliyeti 100 milyon lira. Bu yıl 1800 çiftçimize yüzde 50 hibeli 80 ton mısır tohumu verildi. Törenini bile yapamadık. 26 milyon liraya mal oldu.” dedi.


“DAHA BÜYÜK RİSKLERİ GETİRECEK”
Toprakların ekilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Büyükakın, “İçinde yaşadığımız dünyada gıda güvenliği diğer güvenlik konuları kadar önemli hale geldi. Toprakları ekebilecek insanların olmaması sonrasında daha büyük riskleri beraberinde getirecek. Bu anlamda gerçekleştirilen projelerde şehrimizin geleceğine dair bir kaygıyı taşıyarak hareket ediyoruz. Toplumun yararını, ülke çıkarlarını düşündüğünüzde buranın desteklenmesi gerekiyor. Buranın yaşanılabilir olması gerekiyor. Göç buradan sürekli hale gelirse tarımsal faaliyeti devam etmez. Genç nesilden bu işlerle uğraşan kimse kalmadı. Dolayısıyla desteklenmeleri gerekiyor. Kocaeli’nin tarım sorununu çözdüğümüzü düşünmüyoruz ama en azından can suyu olsun. Koşullar iyileştiğinde toprağı ekecek adamınız olmadığında bir anlamı kalmıyor. Milli güvenlik meselesi bu.” ifadelerini kullandı.


“YAŞAM BİÇİMİ DOĞAYLA UYUMLU HALE GELMELİ”
Temel motivasyonun köylerde yaşam isteği olduğunu söyleyen Büyükakın, “Toprağın ekilemez hale gelmesi problemlerini düşündüğümüzde ekecek yerimiz kalacak mı? Suyu nereden bulacağız? Kocaeli nüfusu 2 milyonu geçti. 3 olsun 4 olsun 5 olsun. 10 oldu. Adım atamayız değil mi? Nasıl olacak? Böyle vahşi şehirleşmenin sürdürülemez olduğu ortada. İnsanoğlunun yeryüzündeki yaşam biçimini gözden geçirmesi, doğayla uyumlu hale getirmesi lazım. Yoksa bu işin sonu kötüye gider. Savaşa doğru giden bir dünyada toprağımızı hayatta tutmamız lazım. Gerçek bir risk var. Geleceğin dünyasındaki risklerin artacağı ön görülüyor. Gidecek yerimiz kalmayacak. Dünyayı büyük bir kaos bekliyor. Önümüzü görmek mümkün değil. Üzerine titreyerek buraları koruyalım. Bunu başaramazsak geleceğimiz olmaz.”
şeklinde konuştu.