Kocaeli'de konut krizi büyüyecek!

TÜİK verilerine göre, Kocaeli'de geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine göre konut üretimi azaldı. İhtiyaç artarken konut sayısının azalması krizin önümüzdeki süreçte büyüyeceğini gösteriyor.

Kocaeli’de yılın ilk çeyreğinde konut arzı geçtiğimiz yıla göre düştü. Evlenen çiftler, yüksek öğrenim için gelen öğrenciler ve göç nedeniyle kiralık ve satılık ev ihtiyacı sürekli artarken üretilen konut sayısının düşmesi, konut fiyatlarındaki ve kiralardaki yükselişin en önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor.

ÜRETİLEN DAİRE SAYISI YÜZDE 17 AZALDI
TÜİK verilerine göre, Kocaeli’de 2021 yılının ilk çeyreğinde ruhsat başvurusu yapılan toplam daire sayısı 5 bin 366 iken bu rakam 2022 yılının aynı çeyreğinde 4 bin 450’ye gerileyerek yüzde 17 düştü. Toplam yüzölçümü ise 1 milyon 92 bin metrekareden 936 bin metrekareye gerileyerek yüzde 15 azaldı.

İSKANDA DA DURUM BENZER
Yapı kullanımı izin belgesi istatistiklerine göre, 2021 yılının ilk çeyreğinde 6 bin 511 olan daire sayısı, 2022’nin ilk çeyreğinde 4 bin 915 olarak gerçekleşti. İskan aşamasına gelen daire sayısı yüzde 25 azaldı. 1 milyon 139 bin metrekare olan toplam yüzölçümü de 932 bin 852 metrekareye inerek yüzde 19 geriledi.


MÜTEAHHİTLER NE DİYOR?
Konuyla ilgili  konuşan Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş “Arzda geriye doğru bir düşüş var. Arzın azalması kiralık ve satılık ev fiyatlarında artışı tetikliyor. Rekabeti dengelemek için arzı hızlandırmamız gerekiyor. Müteahhitler olarak konut üretmekte zorlanıyoruz” dedi.

“TEŞVİKLER SADECE PANSUMAN OLUYOR”
Son dönemde devlet tarafından getirilen teşviklerin sadece pansuman olduğunu, soruna kalıcı çözüm gerektiğini belirten Keleş “Devletimizin teşvikleri pansuman oluyor ancak bizim kalıcı çözüme ihtiyacımız var. Bunun için de öncelikle inşaat girdi maliyetleri içinde yüzde 40-50’ye dayanan arsa fiyatlarını geri çekmemiz lazım. Özel arsalarda bu fiyatı geri çekme şansımız yok. Belediyelerin kamuya ait arazileri özel sektörle birlikte inşaata açması halinde orta ve düşük gelir grubuna uygun maliyette konut üretebiliriz” diye konuştu.

“PUSLU BİR HAVA VAR, ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ”
Pandemi döneminde yaşanan tedarik sıkıntısı, kur artışı ve enflasyon nedeniyle artan inşaat maliyetleri nedeniyle puslu bir ortam oluştuğunu ifade eden Keleş şöyle devam etti: “Maliyette bazı kalemlerde yüzde 200-300’lere varan fiyat artışları oldu. İnşaat uzun vadeli bir yatırım sürecidir. Şuan fiyat belirlemek çok zor oluyor. Girdileri düşürmemiz gerekiyor. Bu dönemde inşaat kalemlerinde ciddi bir ihracat avantajı oluştu. İç piyasanın ihtiyacı karşılanmadan yapılan ihracat iç piyasa dengelerini bozuyor. Gerekirse kısıtlama, gerekirse kota gündeme getirilmeli. Bu yapılırsa belki fiyatları eski seviyesine getiremeyiz ama artışı önleriz. Puslu hava ortadan kalkmış olur, arzı artırma imkanı ortaya çıkar.”