Kocaeli'de 112'ye yapılan ihbarların yarısı gereksiz çıktı!
Kocaeli'de acil çağrıların yüzde 50'sinin gereksiz ihbarlar olduğunu açıklayan İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzman Doktor Murat Soyuduru, 'İlimizde acil çağrı merkezine, 870 çağrı gelmekte, bunların 435'i ambulans vakasına dönüşmektedir. Yani bu çağrıların yüzde 50'si gereksiz çağrı olarak acil çağrı merkezini meşgul etmekte. Saliselerin önemli olduğu bir anda bu iş birilerinin insafına bırakılamaz' dedi.
Kocaeli’de Acil Sağlık Hizmetleri Haftası kapsamında "Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver" programında ilimizde ambulans vakaları için yapılan çağrıların sonucunu açıklayan İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzman Doktor Murat Soyuduru, duyarlılık çağrısında bulundu. Kocaeli Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Aslan Avşarbey, İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, kurum müdürleri, Acil Sağlık Hizmetleri İstasyon Sorumluları, sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı.
PEHLEVAN: 1 SANİYE BİLE ÇOK ÖNEMLİ
Sağlık görevlilerinin zamanla yarıştığına dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, “Acil sağlık hizmetleri zamanla yarışan, insan hayatını kurtarma çabasında büyük fedakarlıklar gösteren bir disiplindir. Bu hizmetlerin etkinliği, hızı, doğrudan hayat kurtarır. Bu nedenle acil sağlık hizmetleri çalışanlarımızın azimli çalışmalarını takdir ediyoruz. Onların gayretlerinin her zaman yanındayız, arkasındayız, her türlü desteğe her zaman hazırız. Bu kapsamda Sayın Sağlık Bakanı'nın dün lansmanını yaptığı kampanya da büyük bir önem taşımaktadır. Amacımız acil durumlarda ambulansların hızlı ve güvenilir bir şekilde olay yerine ve hastaya ulaşmasını sağlamak. Aynı zamanda trafikteki sürücülerimizin bu konudaki bilinç düzeyini artırmaktadır. Fermuar sistemi, trafikteki araçların ambulanslara yol açmak için koordineli ve düzenli bir şekilde hareket etmelerini öngören bir sistemdir” şeklinde konuştu.
AVŞARBEY: AMBULANSIN ÖNÜNÜ KESMEYİ MARİFET SANAN VAR
Ambulans görevlilerinin yaşadığı zorlukları anlatan Vali Yardımcısı Aslan Avşarbey, “Öncelikle acil sağlık haftanızı kutluyorum. Her birinize insan hayatına dokunan emekleriniz için ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bugün bu çağda, bu tarih itibariyle biz hala aracın nasıl kullanılacağını, trafikte ambulansa nasıl yol verileceğini konuşuyoruz. Üzülerek bazen basında görüyoruz ki işte birileri ambulansın önünü kesmeyi marifet sayıyor. Ve ondan sonra gerekli yaptırımlar uygulanıp kamuoyu vicdanı tam rahatlatılmadığı yönde eleştiriler alıyoruz. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Yani araç sürebilen, hayatı her şekilde yaşayabilen, bu iletişim çağında bizim hala bugün bu konuyu konuşuyor olmamız, kendi adıma çok büyük üzüntü verici bir şey. Biz bu kadar gayri ahlaki, gayri insani davranan bir toplumda olamayız. Saliselerin önemli olduğu bir anda bu iş birilerinin insafına bırakılamaz. Sağlık personellerimiz iyi ki varlar. Bizim de üzerimize düşen onlara kolaylık sağlamak” dedi.
‘ÇAĞRILARIN YÜZDE 50’Sİ YARISI GEREKSİZ’
Toplantıda söz alan İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzman Doktor Murat Soyuduru, “İlimizde acil sağlık hizmetlerini, 56 adet acil sağlık hizmetleri istasyonu ile yürütmekteyiz. Ve yılda ortalama 160 bin vaka ile yaklaşık 3 milyon kilometre yol yapmaktayız. Acil vakalara ilişkin ortalama sürelere baktığımızda, acil çağrı merkezine çağrının düşmesinden ekiplerin vakaya ulaşmasına kadar geçen sürede ortalama harcadığımız vakit 7,5 dakika. Bu sürenin uzamasına sebep olan çeşitli faktörler var. Bunlara baktığımızda 112 çağrı merkezinin gereksiz yere meşgul edilmesi, bazı yollarda ambulanslar ve geçiş üstünlüğü olan araçlar için güvenli iş yerinin olmaması, yine sürücülerin ambulansa yol verme konusunda duyarsız davranmaları ve yaşanan trafik yoğunluğu gibi nedenlerle gecikme yaşamaktayız. İlimizde acil çağrı merkezine, 870 çağrı gelmekte, bunların 435'i ambulans vakasına dönüşmektedir. Yani bu bize şunu gösteriyor, yaklaşık yüzde 50'si gereksiz çağrı olarak acil çağrı merkezini meşgul etmekte. Yine kentsel olarak ulaşım sürelerine baktığımızda, trafikteki yoğun saatler ve normal saatleri kıyasladığımızda, yoğun saatlerde hızımızın 56 km saatten 37 km saate düştüğü, yaklaşık vaka başına da 2 dakika süremizin uzadığını görmekteyiz. Daha yoğun olan Ankara, İstanbul, İzmir gibi kentlerde bu süre daha da uzamakta. Tabi ki vakaya geç ulaştığımızda istemediğimiz görüntülerle karşı karşıya kalıyoruz. Her saniye bir yaşamın kurtulmasına giden yolda çok büyük bir öneme sahip. Ülkemizdeki bu trafik kültürünün oluşması büyük önem arz ediyor. Ambulans, sadece bir araç değil hayata açılan bir kapıdır” diyerek açıklamasını tamamladı.kocaelikoz