Kocaeli Arkeoloji Müzesi vitrinlerindeki onarım çalışmaları tamamlandı

Bakım ve onarım çalışmaları tamamlanan Kocaeli Arkeoloji Müzesi tekrar ziyarete açıldı.

Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kocaeli Arkeoloji Müzesi'ne bağlı Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi 2006 yılında hizmete açılmıştı. 2021 yılında müzede yar alan etnografya bölümünün Atatürk Redif ve Etnografya Müzesi'ne taşınmasıyla Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin adı Kocaeli Arkeoloji Müzesi olarak değiştirilmişti. Geçen zaman içinde bilgi panolarının eksik oluşu, aydınlatmalarının yetersiz oluşu ve eskiyen müze vitrinleri nedeniyle Arkeoloji Müzesi 24 Aralık 2022 tarihinde bakım onarım çalışmaları için geçici süreliğine ziyarete kapatılmıştı.


Bakım ve onarım çalışmaları tamamlanan Arkeoloji Müzesi tekrar ziyarete açıldı. Açılmasının ardından müze depolarında bulunan ve hiç sergiye çıkmayan 28 eser ilk defa ziyaretçilerle buluştu. Farklı temalar oluşturularak ziyaretçilerin dikkatini çekecek yeni sergileme alanları oluşturuldu. Bu alanlardan bir kaçına değinecek olursak özellikle “Anadolu Kadını” temalı sergileme alanında; “Anadolu’da kadın tüm yaratıcılığı, üretkenliği ve mücadelesiyle bütün uygarlıklara damga vurmuştur. Karşımıza bazen yaratıcı ve koruyucu gücüyle bir tanrıça, bazen şefkatli bir yurttaş, bazen ülkesine egemen bir yönetici, öğretmen, yazar, iş kadını, sanatçı ve her zaman aileyi yönlendirici bir anne olmuştur. Çağlar boyunca farklı bir kimlikle ifade edilen Anadolulu kadınının tüm izlerini müzemizdeki eserde görebilirsiniz” başlığında Roma dönemine ait kadın takıları dikkat çekiyor.


Tüm eserlere ait bilgilendirme çalışmaları tamamlanırken bronz eserler, sikke ve takılara ait eserde farklı bir sergileme türü seçildiği görülüyor.
Ayrıca Bthinya Günlükleri adı altında iki ayda bir farklı eserin sergileneceği sergileme alanı ve müze ziyaretçilerinin eserlerle iletişime geçebileceği dikkat çeken bir alan daha oluşturuldu. Bu alanda müzenin gizemli eserleri “Bak, düşün, tahmin et” başlığı altında ziyaretçilere “Bu eser sizce nedir? Ne için kullanılmış olmalıdır?” soruları sorularak, tahminlerin Q koduyla okutulması istenerek ziyaretçilerin katılım sağlayacağı bir sergileme alanı oluşturuldu. Doğru tahminde bulunan ziyaretçiler arasından 10 kişiye kitap veya seramik kupa hediye edilerek ziyaretçilerin ödüllendirilmesine gidildi. Ayrıca dünyanın en önemli eserleri arasında yer alan M.S. 3. yüzyıl sonlarında kent merkezinde inşa edilmiş bir imparatorluk sarayı kompleksinin kalıntıları olan Çukurbağ rölyefleri de müzede tüm ihtişamıyla sergilenmeye devam ediyor.