Keleş: "Depreme hazırlıklı bir şehir için hep birlikte çalışacağız"

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 25. yıl dönümünde yaptığı basın açıklamasında bulundu.

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 25. yıl dönümünde yaptığı basın açıklamasında;

"Ülke nüfusumuzun yüzde 71’inin, topraklarımızın ise yüzde 66’sının deprem riski altında olan ülkemizde olan bu zamana kadar meydana gelen depremlerde 130 binin üzerinde canımızı kaybettik. Son 6 Şubat depremi hepimize depremin yıkıcı sonuçlarını bir kez daha hatırlattı ve yaşattı. Daha fazla depremlerde can ve mal kaybetmemek ve acı sonuçları değiştirmek için bütün gücümüz ile mücadele edip sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz” İfadelerine yer verdi.

“99 DEPREMİ’NİN ACILARINI HALA YAŞIYORUZ”
99 yılında çok büyük bir acı yaşadık. Yaklaşık 18 Bin canımızı kaybettik. Ülke olarak depremin en ağır yıkıcı ve acı sonuçlarıyla tanışan ilk şehirlerinden biri olduk. 99 depreminden bugüne kadar şehrimizi depremlere hazırlama noktasında arzu ettiğimiz mesafeyi alamasak da belli oranda Kentsel Dönüşüm çalışmaları gerçekleştirdik.


Bugün geldiğimiz süreçte olası bir Kuzey Marmara ve İstanbul depreminin şehrimizde oluşturacağı hasar riskini öngörmekteyiz. Şehrimizde depreme hazırlık noktasında eğer bir başarı hikayesi yazmak istiyorsak bunu sadece istemek bizi gayeye ulaştırmayacaktır. Yaklaşık 100 Binin üzerinde konutumuzun, olası bir depremde risk altında olduğu ön görülmektedir.

Yapacağımız ada bazlı rezerv alanda ve yerinde dönüşüm çalışmaları ile hem şehir merkezlerimizi tekrar planlayıp, ihtiyaç duyulan, yol, otopark ve sosyal donatı ihtiyaçlarımızı giderecek, hem de bizlere olası bir deprem öncesi güvenli yaşam alanları sunacaktır.

‘KOCAELİ,KENTSEL DÖNÜŞÜM FİNANSMAN DESTEKLERİNDE PİLOT BÖLGE OLMALI’
Deprem gerçeğiyle ilk yüzleşen ve 25 yıldır gündemi kentsel dönüşüm olan Kocaeli’miz artık ulusal ve uluslararası kentsel dönüşüm finansman desteklerinde öncelikli il olarak seçilmeli, mümkünse pilot bölge ilan edilmelidir.

Dünya Bankası’ndan sağlanan 330 milyon Euro’luk düşük maliyetli finansman kredisinde İzmir, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlattığı ‘Yarısı Bizden Kampanyası’nda da İstanbul’a pilot bölge seçilmiştir. Bugün gelinen noktada tıpkı İzmir ve İstanbul örneklerinde olduğu gibi Kocaelimizin de gerek ulusal- gerek uluslararası kentsel dönüşüm finansman desteklerinde öncelikli il olarak konumlandırılması gerekmektedir.


Çünkü sanayi şehri olan Kocaelimizin, olası bir İstanbul depremi sonrasında ortaya çıkması muhtemel insani ve ekonomik yardım rolü göz önünde bulundurulduğunda, bu destekler önem arz etmektedir. 

Kentsel Dönüşümde başarı hikayesi yazmak istiyorsak bunu sadece yerel ve merkezi yönetimin yapacağı çalışma ve gayretler ile değil, oluşturulacak yeni planlamalar ,sunulacak teşvik ve imkanlar ile biz Müteahhitler olarak sürece güçlü katkı sağlamamız gerekmektedir.

Nitekim Geçtiğimiz yıl  Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile üyesi olduğumuz İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonumuz (İMKON) ‘Kamu Yararı Statüsü’ kazanmış, bu karar da Kocaeli Müteahhitler Birliği olarak bizlere çok daha fazla sorumluluk yüklenmiştir.


Bu duygu ve düşüncelerle 25 yıl önce aramızdan ayrılan deprem şehitlerimizi saygıyla anıyor, bugün bile depremin izlerini üzerinde taşıyan vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz" ifadeleri kullandı.