Kartepe'de CHP'li başkanın kaçak yapısı yıkılacak

CHP Kartepe eski İlçe Başkan Vekili Kıvanç Özaslan'ın, Kartepe İlçe Başkanı Hasan Bayrak'ın Sapanca Gölü İçme Suyu Koruma Havzası'nda imara aykırı olarak yaptığı dubleks inşaatla ilgili iddiaları üzerine, İSU Genel Müdürlüğü inşaat için yıkım kararı aldı. Yapının imara aykırı olduğu ve çeşitli yasal ihlaller içerdiği tespit edilerek, gerekli işlemlerin yapılması talep edildi

CHP Kartepe eski İlçe Başkan Vekili Kıvanç Özaslan, geçtiğimiz aylarda Kartepe İlçe Başkanı Hasan Bayrak ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atmıştı. Özaslan, Hasan Bayrak’ın Sapanca’da yaptığı dubleks inşaatın, Sapanca Gölü İçme Suyu Koruma Havzası dahilinde yer aldığını ifade etmişti.


YIKIM KARARI ÇIKTI
İmar Yasasına aykırı konumda olması sebebiyle yerel belediyeye gelen vatandaş şikayetlerine duyarsız kalındığını belirten Özaslan'ın açıklamaları sonrası, Hasan Bayrak’ın inşaatı için yıkım kararı alındı.

İSU KARAR VERDİ
Kıvanç Özaslan’ın iddialarının ardından harekete geçen İSU Genel Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, yaptıkları incelemeler ve tespitler sonrasında kararı verdi. Kararda şu ifadeler yer aldı:

MÜMKÜN OLMAMASINA KARŞIN…

“İlgili dilekçe ile ilimiz Kartepe ilçesi Yenieşme Mahallesi 131 Ada 255 parselde Nurcan Bayrak tarafından yapılan yapının imara aykırı olduğu, parselin bir kısmının rekreasyon alanında, bir kısmının kıyı kenar çizgisi üzerinde yer aldığı, parselde yapılan yapının yasal olarak yapılmasının mümkün olmamasına karşın yapı kayıt belgesi alınarak yapıldığı, kıyı kenar çizgisi içerisinde başka bir yapı daha yapıldığı bildirilmekte olup, imara aykırı olarak yapılan yapıların yapı kayıt belgelerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından iptal edilmesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi himayesinde Kartepe Belediye Başkanlığı tarafından yıktırılması ve gerekli işlemlerin yaptırılması hususu talep edilmektedir.”


HOBİ BAHÇESİ YAPMIŞ

Genel Müdürlüğümüz teknik ekipleri tarafından yerinde ve harita üzerinde yapılan incelemelerde, Yenieşme Mahallesi 131 Ada 255 parselin bir kısmının Sapanca Gölü Havzası 'Mutlak Koruma Alanı'nda, bir kısmının ise DSİ Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen 32,5 metre maksimum su kotu dikkate alınarak belirlenen yeni kıyı kenar çizgisi alanı içerisinde kaldığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planına göre parselin bir kısmının ‘Rekreasyon Alanı’nda, bir kısmının ise Sapanca Gölü ‘Kıyı Kenar Çizgisi’ alanında kaldığı tespit edilmiştir. Parselin rekreasyon alanında kalan kısmında bulunan ahşap yapının yapı kayıt belgesinin bulunduğu, parselin kıyı kenar çizgisi kısmında kalan 2x5 metre boyutunda izinsiz olarak camlı kamelya yapıldığı, parsel sınırlarının dış kısmında Sapanca Gölü'ne sıfır noktasında taş duvar yapısı ile yükseltilmiş bir yapının içi toprakla doldurularak hobi bahçesi yapıldığı tespit edilmiştir.


GEREKLİ İŞLEMLER YAPILSIN
Sapanca Gölü Havzasında bulunan Yenieşme Mahallesi 131 ada 255 parselde şikayete konu olan ahşap yapı, kamelya ve taş duvar yapısı ile ilgili gerekli işlemlerin İmar Kanunu’nun 32. Maddesi kapsamında yapılması ve yapılan işlemler hakkında tarafımıza bilgi verilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz rica ederiz.”