GTÜ Akademisyene TÜBİTAK desteği!
GTÜ Akademisyenin projesi TÜBİTAK'dan destek aldı.
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Polimer Malzemeler Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Merve Mocan danışmanlığında TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Desteği kapsamında başvurulan ‘Nanoselüloz, bakteriyel selüloz ve kenevir lifi katkılı PVA biyokompozitlerinin üretilmesi, karakterizasyonu ve ticari alanlarının belirlenmesi’ başlıklı proje desteklenmeye hak kazandı.
İŞTE PROJENİN AYRINTILARI
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Malzeme Bilimi ve Mühendisliği lisans öğrencilerinden Emrah Tuncer’in proje yürütücüsü ve Cihan Temiz’in araştırmacı olarak görev aldığı, Dr. Öğretim Üyesi Merve Mocan ve Filinia Arge firmasından Prof. Dr. Mehmet Özgür Seydibeyoğlu’nun danışmanlığında yürütülecek olan ‘Nanoselüloz, bakteriyel selüloz ve kenevir lifi katkılı PVA biyokompozitlerinin üretilmesi, karakterizasyonu ve ticari alanlarının belirlenmesi’ başlıklı çalışmada sanayide yaygın olarak kullanılmakta olan polivinil alkol (PVA) polimerine nanoselüloz, bakteriyel selüloz ve kenevir lifi gibi biyo-esaslı malzemelerin katılmasıyla yeni biyokompozit ürünlerin üretimi planlanmaktadır.
PVA, literatürde her ne kadar biyobozunur bir polimer olarak anılsa da bozunma hızının doğal polimerlerden daha düşük olmasından ötürü bu polimer doğada birikerek çevre kirliliğine sebep olmaktadır. PVA ayrıca polistiren, polietilen gibi petrol-esaslı alternatifleri ile karşılaştırılınca daha düşük mekanik ve termal özelliklere ve daha yüksek su buharı geçirgenliğine sahiptir. Bu çalışmada polimerin mekanik, termal, bariyer ve biyobozunurluk özelliklerinin iyileştirilmesi için biyo-esaslı katkılar ile biyokompozitinin üretimi önerilmektedir. Elde edilecek olan bu yeni ürünler biyokompozit literatürüne katkı sağlayacak olup, ürünlerin başta yapıştırıcı ve ambalaj malzemesi olmak üzere potansiyel sanayi uygulamaları tespit edilecektir.
PROJE NE ÜZERİNE?
Gebze Teknik Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Polimer Malzemeler Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Merve Mocan’ın çalışma alanları; biyoplastikler, doğal malzeme katkılı polimerik biyokompozitler, biyobozunur/kompostlanabilir polimerler gibi sürdürülebilir polimerler, blok kopolimerlerin mikrofaz ayrışmasıyla bir araya gelmesi (self-assembly), kontrollü/yaşayan polimerizasyon teknikleri ile düşük molekül ağırlığı dağılımına sahip farklı moleküler mimarilere sahip polimerlerin, RAFT ajanlarının sentez ve karakterizasyonu, polimer ince filmler, polimer ultrafiltrasyon membranları, dış uyarıya duyarlı polimerler ve polimer nanokompozitler üzerinedir.