'Dönüştürülmeyen yapılar için kaybedecek zaman yok'

Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Feyza Yılmaz Deniz düzenlediği basın açıklamasında imar planı izinlerine değinerek 'Kat adedi sınırıyla kent merkezi dönüştürülemez' dedi.

TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Feyza Yılmaz Deniz, Mimarlar Odası Taş Bina’da basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan Deniz şu sözleri kaydetti:”Son aylarda kenti yönetenler tarafından Darıca Bayramoğlu Mahallesi’nde 43 katlı gökdelen için imar plan tadilatı için onay verilmiş, İzmit Yahyakaptan Mahallesi’nde yer alan bir parselde 4 kat imar izni 8 kata çıkarılmıştır. Kocaeli, gözünü rant bürümüş yatırımcıların elinde oyuncak edilmiştir. Deprem riski Darıca’da İzmit’te imar rantı sağlanan belirli parsellerde unutulurken, kat sınırı sebebiyle dönüştürülemeyen kent merkezlerinin günahı aynı yöneticiler tarafından açıklanmak zorundadır.

İzmit, Gölcük, Gebze gibi merkez nüfusu fazla olan ilçelerin kent merkezlerinde deprem öncesi inşa edilen yapılar hala kullanılmaktadır. Bu yapılar imar planında yer alan kat sınırları, kamulaştırma maliyetleri ve benzer sebeplerle görmezden gelinirken, parsel bazlı imar plan tadilatı yapılarak kat yüksekliklerinin belirli alanlar için artırılması hiçbir mantığa uymamaktadır. Bu imar tadilatlarının çevresel etkileri, oluşturacağı trafik yükü gibi kenti ilgilendiren durumların göz önüne alınıp alınmadığı bilinmemektedir.

Parsel bazlı imar plan tadilatları kentin geleceğine darbe vurmaktadır. Şehir plancıların, mimarların ve ilgili diğer disiplinlerin bilgisine başvurulmadan, kentsel planlama yapılmadan küçük ölçeklerde yapılan büyük müdahaleler kente zarar vermektedir. Doğru çalışma ve doğru planlama ile deprem tehdidi ile karşı karşıya kalan kent merkezlerinin dönüştürülmesi İncelenmelidir. Aksi durumda yaşanması beklenen büyük Marmara depreminin geri dönülemez yıkımlara sebep olacağı açıktır. 20 yıldır dönüşmemiş yapıların dönüştürülmesi için kaybedecek bir gün dahi yoktur.

Tüm kent yöneticilerini parsel bazlı imar plan tadilatı yapmaktan vazgeçmeye, kentin bütününün tasarlanabilmesi için ortak paydada buluşmaya çağırıyoruz. Kentin depreme hazır hale gelmesi ve yapısal dönüşümün sağlanması acil ihtiyaçtır. Kent merkezleri kaderine terk edilmemeli, planlama çalışmalarına bir an önce başlanmalıdır. Kat adedi sınırı koyarak kent merkezlerinin dönüştürülemeyeceği, planlama mantığının uygulamaya konulması gerekliliği açık ve nettir. Kaybedilen her gün kentin geleceğinden, belki yarın gerçekleşecek depremde kaybedeceğimiz hayatlardan çalmaktadır. Tüm bu sorumluluk ve bilinçle, Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi olarak kent için elimizden geleni faydayı sağlamaktan yana olduğumuzu, kamu yararına aykırı olan tüm düzenlemelerin de karşısında olacağımızı bildiriyoruz.”