"Deprem, Korona virüsten daha tehlikeli"
AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gerçekleştirdiği basın toplantısında, 'Deprem, korona virüsten daha tehlikelidir' dedi.
AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın mensuplarıyla bir araya gelerek açıklamalarda bulundu. Depremin, pandemi olarak ilan edilen corona virüsünden daha tehlikeli olduğunu ve bu yüzden ülke olarak milletçe ciddi önlemler alınması gerektiğini ifade etti. Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda bakanlığın ve hükümetin almış olduğu tedbirler ve etkili önlemler sayesinde sürecin şimdilik hafif atlatıldığını ifade eden Şeker; “Virüsün yayılmasını önlemeye yönelik verdikleri mücadeleden dolayı, Başta Cumhurbaşkanımız Sn.Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere, milletimizin takdirini kazanan Sağlık Bakanımız Sn. Fahrettin Koca’ya, Hükümetimize ve sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum.” dedi.
DEPREM ÜLKEMİZ İÇİN DAHA TEHLİKELİ
Bütün dünyayı tedirgin eden corona virüsünden bu güne kadar 6 bin civarında insanın hayatını kaybettiği açıklanırken, sadece 99 Kocaeli Gölcük depreminde 18 bine yakın insan hayatını kaybettiğini söyleyen Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, “Ülkemizde sonuçlarına bakıldığında depremin corona virüsünden daha tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla corona virüsünden korunmak için, aldığımız tedbirlerin katbekat fazlasını depremden korunmak içinde almalıyız. Nasıl ki; corona virüsünden korunmak için ellerimizi yıkayıp diğer tedbirleri de alıyorsak, depremden korunmak için de oturduğumuz binaların, depreme dayanıklı mı, fay hattının üzerinde mi, çökme bölgesinde mi kalıyor diye kontrollerini yaptırmalıyız ve gerekli tedbirleri almalıyız.” ifadelerini kullandı.
KOCAELİ’DE CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPILDI
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 1999 depremi sonrasında yaptığı imar planı çalışmaları ve olası depremlerde can kaybını azaltmak için uygulamaya koyduğu bazı projelerden bahseden Şeker, “Değerli Basın Mensupları, öncelikle planlama çalışmaları için; Kocaeli Fay Etkinliği Araştırma Projesi'ni, zemin Sınıflaması ve Sismik Değerlendirme Projesi'ni, Risk Arz Eden Binalar İçin Yapısal Sismolojik İzleme Projesi gibi projeleri uygulamaya koydu, Kentsel Dönüşüm Araştırma Raporu'nu hazırladı, her yıl Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı’nı yapıyor. Bu projelerle elde edilen bilgiler doğrultusunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından il genelinde imar planları revize edildi. Yapılan imar planı revizyonlarında, öncelikle yapılan jeolojik raporlara göre Kocaeli’nin tamında alüvyon bölgeler, çökme bölgeleri ve heyelan bölgeleri imara kapatıldı. Kartepe ilçemizdeki Rahmiye, Tepetarla, Acısu, Maşukiye bölgelerinden ve Başiskele ilçemizde Kullar, Yuvacık bölgelerinden geçen 18 kilometrelik Kuzey Anadolu Fay Hattı ile koruma bandı imara kapatıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde 5393, 6306, 775 ve 6292 sayılı kanun kapsamında belirlenmiş 5 183 hektarlık arazide kentsel dönüşüm, kentsel yenileme ve kentsel gelişim projeleri uygulanmakta. Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ marifetiyle bu süre içerisinde 20 280 adet konut üretildi.” dedi.