Çeker: Sağlık personelinin ücreti kesilmemeli
Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı'nca korona virüsü nedeniyle yayınladıkları genelge çerçevesinde idari izinli sayılan sağlık çalışanlarının izinli olduğu sürede ücret kesintisi yapılması, Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan 21 maddelik ekonomik istikrar paketinde sağlık çalışanlarının göz ardı edilmesi nedeniyle Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi Ömer Çeker, şubede basın açıklaması yaptı.
Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı’nca korona virüsü nedeniyle yayınladıkları genelge çerçevesinde idari izinli sayılan sağlık çalışanlarının izinli olduğu sürede ücret kesintisi yapılması, Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan 21 maddelik ekonomik istikrar paketinde sağlık çalışanlarının göz ardı edilmesi nedeniyle Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi Ömer Çeker, şubede basın açıklaması yaptı.
Çeker yaptığı açıklamada şunları söyledi:
Tüm dünyada etkisini gösteren COVİD-19 vakalarının, alınan tüm önleyici ve bilgilendirici tedbirlere rağmen ülkemizde de görüldüğü bizzat Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmıştır. Bu süre içerisinde hastalığın ülkemizde görülmemesi adına Sağlık Bakanlığının yanı sıra, ilgili merciler bir dizi tedbirler almışlardır. Alınan bu tedbirlerden en fazla etkilenen kesim ise sağlık çalışanlarıdır.
Salgının yoğun yaşadığı ülkelere baktığımızda en riskli meslek gurubu sağlık çalışanlarıdır. Sağlık çalışanları, hayatlarını hiçe sayarak virüsün kendilerine bulaşma ihtimalini göze alarak 24 saat esaslı gece gündüz vatandaşlarımıza sağlık hizmeti vermektedir.
Korona virüsünün ülkemizde görüldüğü günden bu yana sağlık çalışanlarının iş yükünün artması virüs bulaşma ihtimali ile ruhen ve bedenen bir travma ile karşı karşıya kalmışlardır. Evde ufak çocuğu olan veya eşi başka iş kolunda çalışan sağlık çalışanlarının bir çoğu, virüsün kendilerine bulaşma ihtimaline karşı evlerine gitmemekte, otelde kalmakta veya başka ev kiralama yolunu seçmektedirler.
Bu nedenle eş ve çocuklarından ayrı yaşamak zorunda kaldıklarından moral ve motivasyonları bozulmuştur. Sağlık Bakanlığı bu yönde acilen tedbir almalı, sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığını vermelidir.
Bu tür olumsuzlukların üzerine Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye uygun mazeretleri olanlar 12 gün idari izinli sayılmaları sağlanmıştır.
Ülkemizdeki olağan üstü şartlar nedeniyle yayınlanmış olan genelge çerçevesinde Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) görev yapan Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanı yerine bakacak biri ile anlaşmaz ise ücreti kesilmektedir. Bu nedenle ASM çalışanları izin kullanamamaktadırlar.
Korona virüsünün bulaşma ihtimaline karşı mecbur kalmadıkça vatandaşın sağlık birimlerine baş vurmaması, evlerinden çıkmaması yetkililerce istenmektedir. Bu nedenle Aile Sağlığı Merkezlerinde performansa tabi işlemler olarak adlandırılan “Performansa Esas Gebe, Bebek, Çocuk ve Aşı İzlem, İşlemleri” de ilgili kişilerin evden çıkmak istememesi ve ASM’ye gelmemeleri nedeniyle sıkıntılar yaşanabileceği, bu kapsamda çalışanlardan performans kesintisi yapılacağı öngörülmekte olup, bu kesintilerin virüsle mücadele programı süresince yapılmaması için gerekli düzenleme ve çalışmaların ivedilikle yapılması sağlanmalıdır.
İl, İlçe Sağlık Müdürlükleri, 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonları ve Hastanelere de görev yapan çalışanlar çalıştıkları süreler içerisinde Döner Sermaye ek ödemesi alabilmektedirler. 12 Günlük İdari izne çıktıklarında bu haktan mahrum kalmaktadırlar. 12 günlük idari izine ayrılan sağlık çalışanlarının ek ödemelerinin kesilmemesi hususun da gerekli işlemler tesis edilmelidir.
Sağlık çalışanlarının ekonomik yönden desteklenmesi durumunda moral ve motivasyonlarının arttırılması sağlanacak, daha etkin ve nitelikli sağlık hizmeti sunulması sağlanacaktır.
Bazı sağlık kurumlarında idari izinler ile ilgili yayınlanan genelge çerçevesinde hak sahiplerine idari izinlerin idarelerce kullandırılmadığı, dilekçeleri kabul edilmediği bilgileri tarafımıza intikal etmiştir. Yetkili merciler tarafından çalışana verilmiş hakkı yok saymak kimsenin hakkı da, haddi de değildir, Bu konuda mağdur olan sağlık çalışanları sendikamızdan hukuki destek alabilirler, İdareleri de konu ile ilgili hassasiyete davet ediyoruz. Aksi vuku bulduğunda sendikamıza resmi bir şikayet geldiğinde ilgililer hakkında hukuki süreci başlatmakta tereddüt etmeyiz.
21 MADDELİK EKONOMİK İSTİKRAR PAKETİNDE
SAĞLIK ÇALIŞANLARI GÖZ ARDI EDİLMİŞTİR
Dünyayı saran Korana virüs olayında hastalığın yayılmaması ve hasta olan vatandaşların teşhis ve tedavisinde ruhen ve bedenen yıpranan, travmalara maruz kalan vatandaşa hizmet noktasında canlarını veren kesim sağlık çalışanlarıdır. Bu nedenle sağlık çalışanlarına hak ettiği değer verilmelidir.
Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan 21 maddelik Ekonomik İstikrar paketinde sağlık kurumlarında görev yapan çalışanları göz ardı edilmiş yok sayılmıştır. Sağlık çalışanlarının dışında diğer meslek guruplarına, sanayicilere, esnaflara vs iyileştirme yapılırken yine sağlık çalışanı unutulmuştur. Virüse karşı millet olarak yapacağımız mücadelede en ağır yük sağlık çalışanlarına düşmektedir. Bu nedenle sağlık çalışanları her yönüyle desteklenmeli maddi ve manevi olarak ödüllendirilmelidir.
Personel dağılım cetvellerine (PDC) göre Kurumlarda sağlık personeli istihdamı sağlanmalı, acilen personel alımına gidilmeli, özlük haklarında iyileştirmeler yapılmalı, (Döner sermaye ek ödemeleri emekliliğe yansıtılması, 3600 Ek Göstergenin hayata geçirilmesi için yasal düzenleme yapılarak Virüsle ilgili mücadelede sağlık çalışanlarının moralleri yükseltilmelidir.
Virüsle yapılacak mücadele süresince Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sağlık çalışanlarının mesaiye geliş ve gidişlerinde belediye ye ait toplu taşıma araçlarını kullanmaları durumunda ücret almamalı, konu ivedilikle Büyükşehir belediye meclisinde görüşülerek karara bağlanmalıdır.
Her an Korona virüsü bulaşma (taşıma) ihtimaline sahip halkımız ile karşı karşıya kalan sağlık çalışanları canı pahasına sağlık hizmeti sunarken ödeyeceği bedelin karşılığını görmelidir. Gerek resmi bayramlarda gerekse olağanüstü hallerde kesintisiz sürdürülen sağlık hizmetinde üstün gayret ve çaba sarf eden fedakar ve cefakar sağlık personelini göz ardı etmek, yok saymak talihsizliktir. Bu süreçte halkımızın uzak durduğu hastane ortamında görev yapmanın oluşturduğu psikolojik travmanın görmezden gelinmesi kabullenilecek bir tutum değildir.
Sağlık Bakanlığının bir an önce sağlık çalışanlarını sahiplenmesi ve yeni düzenlemelerle yığınla birikmiş mağduriyetlerinin önüne geçmesi gerekmektedir.