Büyükakın: Şapkayı önümüze koymamız lazım
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Marmara Denizi Günü kapsamında İzmit Sahilinde kıyı temizliği ve çöp toplama etkinliği düzenledi
Türkiye Çevre Haftası’nın bir parçası olarak kutlanan 8 Haziran " Marmara Denizi Günü" kapsamında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin arka tarafındaki İzmit Balıkhan'ın arkasındaki deniz kıyısında bir çevre ve kıyı temizliği etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ın yanı sıra BBP İl Başkanı Remzi Kaya, Çevre dernekleri, öğrenciler Belediye birim müdürlükleri katıldı.
ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMALIYIZ
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir etkinlik hakkında bilgiler verirken şu açıklamalarda bulundu: "Marmara'ya kıyısı olan tüm belediyeler kamu kurumları üniversite ve bilimsel araştırma yapan merkezler hepsi bir arada koordineli bir şekilde mücadele veriyor. Bugün yine bir farkındalık çalışması yapalım dedik. Bugün Marmara'ya kıyısı olan tüm iller ile eş zamanlı olarak benzer etkinlikler gerçekleştiriyor. Marmara Denizi ile ilgili gelecekteki riskleri doğru yönetmek Marmara Denizi'ni korumak Marmara Belediyeler Birliği'nin kuruluş amacı. Bu bir havza yönetimi aynı zamanda. Özellikle müsilaj meselesinde son derece başarılı bir koordinasyon yürütüldü. Tüm İl Valilikleri ve belediyeler üzerine düşeni yapıyor. Mecliste de bir kanun hazırlığı var. Özellikle atık su yönetimi konusunda ciddi tedbirler alınacak. Önemli olan Marmara hepimizin bilincini yaygınlaştırmak. Tek bir noktada temizlik yapmanın bir faydası yok. Hep birlikte üzerimize düşeni yapmalıyız.
CİDDİ MESAFE KAT EDİLDİĞİ SÖYLENEMEZ
Eski düşünme biçimi ile Belli problemlere yol açıyoruz. Çözüm oluşturmuyorsanız düşünme biçiminizde problem var demektir. Bunun üzerine sayısız tebliğ yayınlandı toplantılarda. Sonrasında en önemli vurgu pandemi müsilaj ile birlikte, birlikte hareket etme vurgusu idi. Son 20 yılda dünyadaki orman miktarı yüzde 1 den biraz fazla azaldı. Türkiye ortalaması ise yüzde 3 arttı. Şehrimiz açısından ortalama yüzde 50 mertebesinde. İnsan nüfusunun yüzde 70'lere varan bölümü metropolde yaşıyor olacak. Uzunca bir süredir sürdürülebilir bir çevre anlayışı ile hareket etmemiz gerektiği söyleniyor ama bu konuda ciddi mesafe kat edildiği henüz söylenemez. Bu konuda çocuklara ciddi eğitim verilmesi gerekiyor.
MAVİ EKİP KURDUK
Marmara'ya kıyısı olan şehirlerde bu etkinlikler çok kıymetli. Sıfır atık kapsamında bir mavi ekip takımı kurduk. Oluşturduğumuz mavi takım kıyıda atıkların toplanmasını sağlayacak.
İNSAN FAALİYETİNİN SONUCU
Bu maalesef modern yaşama biçiminin getirdiği bir şey. Ekosistemi tehdit eden en tehlikeli tür. Bizim doğayı insanlardan koruması gerekiyor. Denizden çıkarılan atıklar hem Ekosistemi hem insan yaşamını tehdit ediyor. Şu gördüğünüz atıklar tamamen bir insan faaliyetinin bir sonucu. Yaşarken düşünmemenin bir sonucu. Bunları denizden toplamak bir problem. Özellikle pandemi döneminde tek kullanımlık plastik poşet ve malzeme kullanımı arttı. Buna da müdahale edilmesi gerekiyor.
ŞAPKAYI ÖNÜMÜZE KOYMAMIZ LAZIM
Aslında asıl mesele kirletmemek. Doğayla uyum içinde yaşamak. İktisadi gelişimin sonucunda son yüzyılda bundan önceki tüm tarih boyunca atmosfere salınan sera gazını son yüzyılda bıraktı. Eğer sera gazı salınımını bir yerde tutmayı başaramazsak buzulların erimesi sıcaklık artışı gibi problemler ile karşı karşıya kalacağız. İnsanlığı çok ciddi tehditler bekleyecek. Dolayısıyla insanlığın durup biz ne yapıyoruz diye sorması lazım. Bugün yaşadığımız yer bu küresel ısınma durmaz ise yaşanmaz hale gelecek. İlla başımıza kötü bir şey gelmeden bir an önce şapkayı önümüze koymamız lazım.
NEREDEYSE BİR BARAJ HACMİ KADAR
Farkındalık konusunda önemli işler yapıldığını düşünüyorum. Yakında körfezde bir birikim var. Bu yılların ortaya çıkardığı bir birikim. Çevre Bakanlığı ile görüştük. Müsilaj konusunda Marmara Denizine hayat verecek bir proje olacağını değerlendirdik. Çevre Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı liderliğinde dip çamurunun alınması çalışmaları yapılacak. Ama yapılacak daha çok şey var. Marmara Denizine hala günde 4.5 milyon ton deşarj yapılıyor. Bu deşarjın yüzde 53'ü ön arıtma ile yapılıyor. Biz yaptığımız uygulamalarda gri su adını verdiğimiz geri kazanç suyunu miktarını ciddi oranda artırdık. Toplam kapasite 41 milyon metreküp. Neredeyse bir baraj hacmi kadar geri kazanım suyu hacmi var. "
PİL DİZME REKORU
Programın sonunda toplanan atıklar etkinlik alanında sergilendi. Ayrıca Saraybahçe İlkokulu’nun iklim değişikliği sıfır atık ve geri dönüşüme dikkat çekmek için yaptığı 1380 pili arka arkaya dizerek 70 metre uzunluğundaki rekor denemesi Guinness tarafından tescillendi. Pil dizme dünya rekorunun sahibi olan Saraybahçe İlkokulu Müdürü Yusuf Kılıç’a belgelerini Başkan Büyükakın takdim etti.