Büyükakın: "Lojistik Master Planı ilk defa Kocaeli'de yapılıyor!"
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın 'Ulaştırma 2053 Körfez Lojistik Çalıştayı' programında, 'Son 20 yılda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı hem Kocaeli için hem Türkiye için devasa projelere imza attı, atmaya da devam ediyor.' açıklamasında bulundu.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın düzenlediği Körfez Lojistik Çalıştayı bugün Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. “Ulaştırma 2053 Körfez Lojistik Çalıştayı” programına Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Dr. Yunus Emre Ayözen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürü Murat Baştor, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Gebze Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Hasan Aslan, Gölcük kaymakamı Cengiz Karabulut, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, MHP İl Başkanı Yunus Emre Kurt, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ve sektör temsilcileri katıldı.
ALTYAPI ÇALIŞMALARINA DESTEK
İlimizdeki altyapı çalışmaları için Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’ndan destek istediklerini belirten KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “ Odamıza kayıtlı 3 bin 400 firmamız var bunların 338’i yabancı sermaye. Körfezimizde 35 adet limanımız var bu sayı önümüzdeki dönemde bir tane daha artabilir. İlimiz hem bir sanayi kenti, hem de bir liman kenti. İlimide 14 adet OSB var. 5 tane teknoparkımız var, Teknoloji transfer ofisleri ve 3 tane üniversitemiz bulunmakta. Kocaeli’den yapılan ihracatın 35,5 milyon olduğunu hesap etmiştik. İthalatımız 59,2 milyon dolar seviyede. İlk bin ihracatçı listesinde ilk 10’da 3 adet Kocaeli’den firma var. 2021 yılında topladığımız vergi 110 milyar TL. Kişi başına topladığımız vergi, 54 bin 202. Odamızın üyesi ve merkezleri başka yerlerde olan firmaların verdiği vergilerde tam 2 misli. OSB’lerin katkılarıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de bakanlığımızın uzantısı şeklinde burada çalıştığını belirtmek istiyorum. İlimizin altyapı çalışmalarında biraz sizden destek istiyoruz.” Dedi.
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI 20 YILDA DEVASA PROJELERE İMZA ATTI
Lojistiğin önemine değinen ve son 20 yılda devasa projelere imza attıklarını ifade eden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Bakanımız Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na teşekkür etmek istiyorum. Bir vakit önce kendileriyle bir araya geldiğimizde lojistik ile ilgili çalıştayın Kocaeli’de yapılmasını konuştuğumuzda, arkadaşlarına talimat vererek Kocaeli’de lojistik çalışmasını yapalım dediler. Bu nedenle kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Son 20 yılda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı hem Kocaeli için hem Türkiye için devasa projelere imza attı, atmaya da devam ediyor.
TÜRKİYE’NİN KADERİNİ ETKİLEYECEK BİR ÇALIŞMA
Lojistik belki çok motto haline gelebilecek sözlerle abartılı anlatılabilir. Lojistik hayattır diyen var, bazı arkadaşlarımız ise lojistik yoksa hayat yoktur diyor… Şöyle baktığınızda, tarih boyunca ipek yolu, baharat yolunu düşündüğünüzde uzun yıllar devletlerin birbirleri üzerinde hakimiyet mücadelesi verdiği alandır. Lojistik, bir ülkenin zenginliğinin en büyük kaynaklarından biridir. Lojistik yatırımlar ile birlikte var olan potansiyel için de bir kapı açmış oluyoruz. Lojistik Çalıştayı bundan sonraki yıllarda Türkiye’nin kaderini etkileyecek önemli bir çalışma. Çok sayıda sektör temsilcisi bugün aramızda. Yapılan işin ciddiyetini ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapacağımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum. Kocaeli’nin ihtiyaçları konusunu her vesilede arz ediyorum.
LOJİSTİK KÖY OLUŞTURULMASI GEREKİYOR
Türkiye’nin ihracatının yüzde 60’ı deniz yoluyla yapılıyor. Ülkemiz liman ve iskelelerinde 484 milyon ton yük elleçleniyor. Bizim üretmemiz, büyütmemiz gerekiyor evet ama sürdürülebilirliği de düşünmemiz gerekiyor. Kent için doğru olanı yapalım bir taraftan ihracatımızı büyütelim ama bir taraftan da insanımızın soluduğu havayı solunabilir olmaktan çıkarmayalım diyoruz. Özetle aslında bu figürle hareketle lojistik köy oluşturulması gerekiyor. Lojistik köy derken minimum 100 hektarın üzerinde bir alan.
LOJİSTİK MASTER PLANI SADECE KOCAELİ’DE YAPILDI
Limanların elleçleme kapasitesini demiryolu ile artırabiliriz. Bizim lojistik master planımız tamamlandığında bulduğumuz çıkarımlar bunlardı. Türkiye’de tüm iller arasında Lojistik Master Planı başka ilde yapılmadı, ilk Kocaeli’de yapıldı. Kuzey Marmara Otoyolu’na yakın bir yerde dağıtımın yapıldığı büyük bir kurgu ve Marmara ile etkileşim içerisinde olan diğer illerin de içerisinde olduğu büyük bir kurgu düşünülmesi gerekiyor. İşin içinde maliye ve gümrük kısmının da olduğu, belki de Bakanlıklar arası ve disiplinler arası bir çalışma gerekiyor. Kocaeli’nin lojistik master planı verilerine göre günlük 200 bin kamyon hareket ediyor. “Güney Marmara Otoyolu yapıldı, Kuzey Marmara Otoyolu yapıldı tamam iş bitti” demek ihtiyacı tam olarak kavrayamamak demek.
LİMAN YAPMADAN DA YAPILACAK ÇOK ŞEY VAR
Üretim ve depolama alanlarının uluslararası demiryolları ile güçlendirmek belki bu çalıştayın en önemli temas noktalarından biri olacak. Karayollarımızın üzerindeki ağır baskı da azalmış olacak. Kocaeli’nin toplam elleçleme kapasitesini artırmanın yolu limanlar olacak. Körfez’in her yerinin liman olacak hali yok. Bizim modlar arasında iyileştirmeler yapmamız gerkiyor. Liman yapmadan da yapılacak çok şey var, onları da düşünmemiz gerekiyor. Dubai Port limanına yaptığınız bağlantı, son derece hayati bir bağlantı. Yük taşımacılığında deniz taşımacılığının payının artırılması önemli olacak. Önümüzdeki süreçte bu çalışmalara vereceğiniz destek için teşekkür ediyorum.”
KOCAELİ, BİLİŞİM VE İNOVASYON SIFATINI DA KAZANDI
Büyükakın’ın ardından sözü alan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “Kocaeli bilim,sanayi ve teknoloji üssü olduğu kadar bilişim ve inovasyon sıfatını da kazandı. Önümüzdeki süreçte nasıl bir yol alınabileceğini çalışmak gerekiyor. Geçmiş dönemden bu yana ulaşım yollarına hakim olmak devletler arası bir rekabet haliydi. Mal ve hizmetleri üretmek kadar bunları kısa sürede pazara ulaştırmak ve maliyetleri de aşağıya çekmek önemli bir konu. Lojistik köy kurulmasıyla ilgili, Kocaeli’nin buna çok müsait olduğunu değerlendirmemiz gerekiyor.
DEĞİŞİME SÜREKLİ DEVAM EDECEĞİZ
Kocaeli’de sanayi yeterli diyenler için şunu söyleyebiliriz ki, biz sanayi kuruluşlarına yapmayın desek de onların tercihi yine bu kent olacaktır. O nedenle OSB’lere izin vermediğiniz sürece buralarda binalar yapıp yine üretim yapmaya devam edeceklerdir. Şehrimizin bu önder ve lider konumunu devam ettirmesi önemli. İstanbul, Tekirdağ bölgesinden gelen tüm araçların geçiş noktası burası. Kuzey Marmara Otoyolu’ndan sonra trafikte nasıl bir rahatlama olduğunu görebilirsiniz. 14 OSB’miz var birisi de yıl sonu itibarıyla temelini atacak. 14. OSB’de yıl sonu ile birlikte üretim yapmayı hedefliyor. Biz değişime sürekli devam edeceğiz ve daha çok yatırım yapacağız.”