Birleşik Metal-İş Sendikası, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi taleplerini açıkladı

Birleşik Metal-İş, MESS grup sözleşmesi kapsamında hazırladığı TİS taslağını açıkladı.

DİSK/Birleşik Metal-İş, MESS grup sözleşmesi kapsamında hazırladığı TİS taslağını açıkladı. Daha önce ilk 6 ay için talebinin yüzde 140.5 olduğunu duyuran Birleşik Metal-İş, sonraki 6 aylar için enflasyon artı 8 puan talep etti.

Kadıköy Evlendirme Dairesinde yapılan basın açıklamasında Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu konuştu. Serdaroğlu " Türkiye ekonomisinin lokomotifi de metal sektörüdür. Her bakımdan önümüzdeki toplu sözleşme büyük önem taşımaktadır" dedi. MESS kapsamında Birleşik Metal-İş üyesi 34 işletmeden 12 bin işçiyi ilgilendiren tekliflerini açıklamak üzere toplandıklarını vurgulayan Serdaroğlu, "Metal işçilerinin çalışma koşulları ağırlaşırken işçi ücretlerinin alım gücü azalmaktadır. İnsanca yaşayacak ücret politikasının uygulanması zorunlu bir mesele haline gelmiştir. Ücretlerimiz sürekli erimektedir. Bir önceki sözleşme dönemimiz olan 2019 Ağustos ayında ortalama metal işçisinin ücreti asgari ücretin yüzde 91 üzerindeydi. Bugün sadece yüzde 13 üzerinde. Metal işçisinin ücretleri asgari ücrete eşitlendi. Konut fiyatları son sözleşme dönemimizden bu yana yüzde 324 artmıştır. İstanbul'da kira artışı yüzde 471 düzeyindedir. İçi ücretleri bu oranda artmamıştır" diye konuştu.

8 PUAN TALEP EDİYORUZ
Metal patronlarının kârlarına kâr katmaya devam ettiğini söyleyen Serdaroğlu, "En düşük ücret alan metal işçisinin saat ücretinin 65 TL'ye çekilmesini talep ediyoruz. Kıdeme bağlı ücret zammı zorunluluk haline gelmiştir, yıl başına saat ücretine 2 buçuk lira zam istiyoruz. Yüzde 30'u önden olmak üzere toplamda yüzde 140.5 zam istiyoruz. İkramiye dahil bugün bir metal işçisinin ücretine teklifimiz oranında zam yapıldığında ücret 35 bin 64 TL'ye çıkmaktadır. 

Bugün metal işçisinin ortalama 14 bin lira ücreti var. Diğer 6 aylar için ise enflasyon artı 8 puan talep ediyoruz. Eylül ayında zammın bir kısmını önden almanın yollarını deneyeceğiz. Alacağımız zammın toplu sözleşmeden mahsup edilmesini talep edeceğiz" dedi. (Evrensel)