Ali Sağlık'tan önemli açıklandı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Eylül Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi.

Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde gerçekleşen toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Üyeleri katılım sağladı. Eylül ayı Meclis toplantısının konukları Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı, Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Oral Erdoğan ve İSU Genel Müdürü  Ali Sağlık oldu.

Toplantıda 4 ana Gündem maddesi görüşüldü. Gündem maddeleri sırasıyla  Ağustos Ayı karar zabıt özeti ,gündem ana hesap  mizahı gelir giderlereleri, aylık  veri faaliyet raporu ve  meslek komiteleri oldu.

KSO Yönetim kurulu başkanı Zeytinoğlu 3.Gündem maddesi olan Aylık faaliyet raporunu sundu.

“2024 2.çeyrek büyüme oranı arasında en büyük oran ihracat verileri oldu. Yüzde 2.4 büyüme ithalata  yüzde 10,8 bir azalma söz konusu. Tüketim mallarında yüzde 1.1  yavaşlama söz konusu.

En fazla ithalat yaptığımız ülke sırasıyla Çin Rusya, Almanya ABD  burada Çin dikkat çekiyor çünkü karşısında neredeyse hiç ihracatımız yok. İthalata azalmadan ötürü dış ticaret açığımız  oluştu. Kocaeli ihracatı yüzde 10.2 ithalata yüzde 6.6 artışı bulunmaktadır. Diğer iller baktığımızda İlk sırda İstanbul 2. Kocaeli  yüzde 20,26  artış da yer almaktadır.  Enflasyon verilerine baktığımızda  kurun hızlı atması olumsuz etkiliyor.

OVP DEĞERLENDİRMESİ

“Orta vadeli Program (2025-2027) enflasyon ,işsizlik,Dolar /Tl tahmini  Cari açık verilerini baktığımızda , işsizlik oranımız 32 milyon 712 kişi denk geliyor. Bütçemiz ithalata yaşanan açıkla 129 milyar açık verdik. Doların 2027 sonu itibarı ile  46 TL bulması bekleniyor. Bu konuda endişelerimiz var yılda 1  milyon  genci iş hayatını katmamız  gerekiyor .Çalışan sayısı artırılması beşeri sermayenin güçlendirilmesi ,bizim yabancı sermaye çekmemiz lazım.”

 

Toplantıda konuşan İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, “Şu anda gezegenimizin sadece yüzde 2,5’u tatlı su. Ve bunun yüzde 79’u buzullarda, yüzde 20’si yeraltında ve şu anda sadece yüzde 1’i ulaşılabilir durumda. Su kamesi mümkün olmayan bir kaynak. Geçtiğimiz elli yılda su kaynakları kullanımı 3 kat artmış, 2030 yılında da yaklaşık yüzde 50 oranında artacağı öngörülmektedir.

“SU KAYNAKLARI EN OPTİMUM ŞEKİLDE KULLANILMALI”

Dünyada genel olarak kişi başına düşen yıllık su tüketimi 1000 metreküpün altındaysa su sıkıntısı yaşayan bir ülke olarak kabul görüyor. 2000 metreküpün üzerinde ise su sıkıntısı yok olarak görülüyor. Şu anda kişi başına 1300 metreküp su düşüyor. Türkiye’nin su potansiyeline baktığımız zaman kaynakların kısıtlı olması mevcut su kaynaklarının en optimum şekilde kullanılmasını gerektirmekte.

“BİZ YÜZDE 24 İLE BU HEDEFLERİ AŞMIŞ BULUNMAKTAYIZ”

Su ihtiyacındaki talep bu şekilde artarken, talep yönünden kayıp kaçakla alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda İSU Genel müdürlüğü olarak çok fazla emek sarf ediyoruz. 2004’ten bu yöne sürekli yatırım yapıyoruz. Her sokakta, her caddede. 2023 sonu itibarı ile Kocaeli’deki kayıp kaçak su oranı yüzde 24. Türkiye oranına baktığımızda çok iyi ama bizim için yeterli değil. Çevre Bakanlığı 2 hedef belirledi. 2023 yılında Büyükşehir kayıp kaçak oranının yüzde 30’a indirilmesini 2028 yılında ise yüzde 25’e indirilmesi. Biz yüzde 24 seviyesiyle bu hedefleri aşmış bulunmaktayız. Ama hedefimiz yüzde 20’lere indirmek. Eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tasarruf için teknolojik ürünlere yönelmemiz de gerekiyor. Ve suyun rasyonel fiyatlandırılması. Bu konuda da Kocaeli’yi göz önüne alarak bir fiyatlandırma yapmaya çalışıyoruz.

“2060 YILINDA NÜFUS BEKLENTİSİ 4,5-5 MİLYON”

İçinde yaşadığımız şehrin son durumu 2023 sonu itibarı ile 2 milyon 102 bin nüfusumuz var. Abone sayımız 923 bin. 169,8 bin metreküp su arıtımı gerçekleştirdik. 13 adet içme suyu arıtma tesisimiz, 23 tane de atık su arıtma tesisimiz bulunmakta. Kocaeli’nin su potansiyeli, mevcut yıllık 260 milyon metreküp. Yatırımların tamamlanması ile 381 milyon metreküp olacak. Peki bu yeterli mi? Değil. Kocaeli 2060 yıllarında nüfus kapasitesi 4,5-5 milyon olarak beklenmekte. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor, 2018 yılında Ballı Kaya barajı vardı. Yaklaşık 190 milyon metreküp bir baraj. Barajın gövdesi bitti, bunla alakalı şu anda proje çalışmaları devam ediyor. 2030 yılına planladık.

“KIRMIZI ÖLÇÜT ALANINA GİRMEKTE”

Su kaynaklarımızın şu andaki durumu, Yuvacık Barajı şu anda yüzde 33 seviyesinde. Geçen sene aynı gün yüzde 61 seviyesindeydi. Gidişatın nereye doğru gittiğini görmeniz açısından bu rakamlar. Geçen yıl baraja aynı gün 95 bin ton su girerken, bu yıl aynı gün 45 tona düştü. Yani iyiyye gitmiyoruz şu anda. Bizim hem tasarrufa hem de yeni kaynaklara ihtiyacımız var. Su kullanım indeksi denen bir kavram var. Kocaeli’nin planlanan su kapasitesinin hazır hale gelmesi durumunda bu kaynakların tümü kullanıma açılsa bile 2023 yılı indeksine göre su kaynaklarımız yüzde 47 olarak hesaplanmaktadır. Bu değer de uluslararası ölçütlere göre kırmızı ölçüt aralığına girmektedir.

“21 ADET İLERİ BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ, 2 ADET BİYOLOJİK ARITMA TESİSİMİZ VAR”

Kocaeli’nin alternatif su kaynaklarına ihtiyacı var. Arıtılmış atık sularının endüstriye kazandırılmasıyla yeraltı suları ve şebeke suyu kullanımını azaltmayı ve böylece su kaynakları üzerindeki baskıyı hafifletmek amaçlanmaktadır. Bazı endüstrilerde de yavaş yavaş kullanılmaya başlandı. Şu anda 21 adet ileri biyolojik arıtma tesisi, 2 adet biyolojik arıtma tesisimiz var. En büyük arıtma suyu kullanıcımız şu anda Tüpraş. Toplamda 20 firmamız var bu suyu kullanan. Başkanım benden 2 ay önce bu sunumu yapmamı rica etti, Kroman Çelik ve Sarkuysan fabrikaları içe geri kazanım suyu temini için protokol imzalamış bulunmaktayız. Projede seramik mebran olarak 2.kalite geri kazanım suyu elde edilecek. Sadece bu iki fabrika için değil gelecekte bölgedeki diğer firmalarımız için de su temin edilebilecek şekilde geliştireceğiz. Sarkuysan ve Kroman Çelik’e teşekkür ederim bu projede bizim önümüzü açtı. Diğer sanayicilerimizin de daha iyi teknolojileri de kullanabileceğimiz alanların mümkün olduğunu da belirtmek isterim.

“GELECEK ÇOK PARLAK GÖRÜNMÜYOR”

7-8 yıl önce Singapur’a gitmiştim. Singapur’da bu arıtılmış sular paketlenip satılıyor. İçiliyor yani. Bu nedenle çekingenliklerinizi de anlıyorum, gelecek çok parlak görülmüyor. İklim değişikliğinin etkileri her geçen gün artarak devam ediyor. Su kaynaklarımız da sıkıntı, Kocaeli’mizin de şöyle bir sıkıntı var. Asıl su kaynaklarımız hep şehrin güneyinde, kullanacaklar ise hep kuzeyinde. Biz arıttığımız suların sanayide çok rahat kullanılabileceğine inanıyoruz. Sizleri bu konuda çalışma yapmaya davet ediyoruz. Biz KBB olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Hem bizim açımızdan hem sizin açınızdan gelecek yönlü baktığımızda bu çok önemli.” İfadelerine yer verdi.