Gölcük Belediyesi, edebiyat sempozyumlarının dördüncüsünü, geçen yıl vefat eden düşünce ve Türk edebiyatının önemli ismi merhum Sezai Karakoç'un hatırasına atfen düzenlediği Diriliş Dergisi ve Sezai Karakoç Sempozyumu bugün gerçekleştirilen açılış oturumu ile başladı. Açılış oturumuna Diyarbakır Milletvekili ve Eski Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Kocaeli Barosu Başkanı Bahar Gültekin Candemir, siyasi partilerin İlçe başkanları ve temsilcileri, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı, Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölüm başkanı Prof. Dr. Ali Kurt, Belediye meclis üyeleri muhtarlar akademisyenler ve edebiyat sevenleri ile öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını önceki dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker yaptı.
"MEMLEKETİN KÜLTÜR VE EDEBİYATINA KATKI SAĞLAMAYA DEVAM EDİYORUZ
Açılış konuşmasını yapan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer
2019 yılında başlanan sempozyum sergisinin 4.'sünü gerçekleştireceklerini belirterek şunları söyledi: "Yapmış olduğumuz sempozyumların tamamını kitap haline getirdik. Merhum Sezai Karakoç'u ele almamızı sadece edebiyatçı ve düşünce adamı olmakla birlikte son yüzyılda önemli bir yer teşkil eden bir insanı ele almak istedik. Gençlerin aslında düşünce dünyasını anlamalarını istedik. Türkiye’nin şu anda en
Bizler yerelde memleketin Kültür ve edebiyatına katkı sağlamaya devam ediyoruz."
"ADAM GİBİ ADAMDI"
Daha sonra bir konuşma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ise Yaşar Çakmak konuşmasında şu sözleri kullandı:" Bugün bir güzel kültür ortamında Gölcük'te dünyanın farklı üniversitelerinden de katılım olmuştu katılık oldu mutluyuz. Ruhları zevke erdirecek bu tür programlar önemli. Rabbine kavuştu. Adam gibi adamdı. Yedi güzel adamdan biriydi. Kimseye minnet etmedi. Kendi yağında kavruldu. İslam medeniyeti ve batıya dair görüşlerini geniş kitlelere yaymak için çabaladı. Ruhu şad olsun."
MEDENİYETİN BEŞİĞİNDE DOĞDU
Sempozyumda açılış konuşmasını ve oturumunu gerçekleştiren Eski Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker kısaca şunları söyledi: " İlk yazdığı şiirlerden birinde farklı bir formda Mona Roza ile birlikte bizim hayatımıza giriyor. Biz Sezai Karakoç'u Gül ile yad edelim. Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde doğdu. Ergani yeryüzünde insanlığın ilk tarım yaptığı yer. Yani insanlar toplandılar. Koyun orada yetiştirildi. Buğdayın ana vatanı. Bir yandan insanlığın yeryüzünde topluluk halinde yaşadığı kültür inşa ettiği yer. 12 bin sene evvel. Ergani Kuran'ı-Kerim'de ismi geçen Zülküf'ün makamının geçtiği yer. Dolayısıyla Sezai Karakoç medeniyetin topluluk halinde yaşadığı bir yerde doğdu.
BİR AKIM BAŞLATTI
İnsanın derisi olmasa milyonlarca sinir hücresi acı verir. İşte şair hassasiyeti budur. Mona Rosa şiiri. Hocası bunu Hisar dergisinde yayımlıyor. Burada gençleri görünce çok sevindim. Mutlaka okusunlar. Sezai Karakoç masallardan esinlenir. Bin bir gece masalları insanın ufkunu geliştirir. Andersen Masalları'nın ilham kaynağı. İki tane kahramanı var. Sezai Karakoç 19 yaşında Şehrazat şiirini yazdı. Ezop Masalları'nda yılanın süt içmesi var. Sezai Karakoç'un imgeye ve çağrışıma dayalı şiirleri buluştuğu bir akım başlattı. Bu ama kadarki şiirleri ilk dönem şiirleri idi. Sezai Karakoç'un Balkon şiiri yeni bir şiir yolunun açılışının bir örneği.
UMUT VARDIR SEZAİ KARAKOÇ'TA
Karakoç en zor zamanlarda Diriliş dergisini çıkarıyor. 396 sayı 1992'ye kadar çıkardığı sayı. Neredeyse tamamı kendi emeği. Son yıllarda belediyelerin yaşlılar için çıkardığı otobüs kartına da tenezzül etmiyor. Parası bitiyor. Oradan birisi sizin yerinize basayım diyor. Kabul etmiyor ve inerek yürümeye başlıyor. Öyle bir adam. Dolayısıyla Sezai Karakoç üç boyutlu bir prizma. Boyutların her biri birbirinden kıymetli. Sezai Karakoç'u bir cümle ile tasvir etsek İslam Medeniyeti Tasavvuru şairi diyebiliriz. Umut vardır Sezai Karakoç'ta, hiç umutsuz değildir. Büyük bir şair, büyük bir ümmet adamı. "
YORUMLAR