İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Belediyesi çatısı altında çocuklara, gençlere ve kadınlara değerli bilgiler öğreten ve gelişimlerine destek olan eğitimciler ve öğretmenlerle 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde bir araya geldi. DoubleTree by Hilton Otel’de düzenlenen ve oldukça eğlenceli geçen programa, TBMM Başkanvekili Haydar Akar, İzmit Halk Eğitim Müdürü Zeki Kalaç, İzmit Belediyesi başkan yardımcıları, koordinatörleri ve birim müdürlerinin yanında İzmit Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (İZMEK), İzmit Sanat Akademisi ve İzmit Kadın Girişimciler Merkezi eğitmenleri, Yeşilova Çınar Çocuk Evi öğretmenleri ile İzmit Belediyespor antrenörleri ve aileleri katıldı.
AKAR, ATATÜRK’ÜN ÖĞRETMENLERE VERDİĞİ DEĞERE DEĞİNDİ
Programın açılışında konuşan TBMM Başkanvekili Haydar Akar, “Bizleri bu akşam buluşturan sayın belediye başkanımız Fatma Kaplan Hürriyet’e teşekkür ediyorum. Mustafa Kemal Atatürk, Büyük Taarruz sonrası ‘Asıl savaşımız şimdi başlıyor. Asıl savaşımız cehalet iledir” diyor. O gün itibariyle yüzde 8’lerde olan okuma oranı olan bir toplumdan, herkesin okuma yazma öğrenebileceği bir sistemi kurmak için çaba sarf ediyor. Bunu öğretmenle yapıyor. Öğretmenlerimiz için özel çaba sarf etti. Tahtanın başına geçti. Gerektiğinde eğitimleri kendisi verdi.
AKAR: ÖĞRETMENLER HAK ETTİĞİ DEĞERİ BULMUYOR
Öğretmenlik çok kutsal bir meslek. Hiçbir karşılık beklemeden, yaşam koşullarını düşünmeden okula gittiğinde öğrencilere yeni bir şey öğretmenin mutluluğunu yaşadığı bir meslek grubu. Ama bu meslek bugünkü karşılığını buluyor mu? Mustafa Kemal Atatürk’ün öğretmene vermiş olduğu kıymeti bugün alabiliyor mu? Maalesef alamıyor. Bugün biliyorum ki Eğitim Fakültesi’ni bitirmiş birçok öğretmen arkadaşımız işçi statüsünde çalışabilmenin yollarını arıyor.
ATANAMAYAN DEĞİL ‘ATANMAYAN’
Bugün en büyük dert atanamayan değil ‘atanmayan’ öğretmen problemi. Bunu çözmek zorundayız. Bundan 20 yıl önce 30 bin öğretmenimiz atanamıyordu. Bugün 500 binlerin üzerine çıktı. Eğitim Fakültesi’ni bitirip öğretmen diploması alanlar evlerine ekmek götürmek için farklı işleri tercih etmek zorunda kalıyorlar. Atanmayan öğretmen meselesini Türkiye’de çözmek zorundayız. Bunları bizler gerçekleştireceğiz. Fırsat verildiğinde ilk yapacağımız iş Öğretmen Meslek Kanunu çıkartmak olacak.
KÖY OKULLARINA DEĞİNDİ
Bugün Milli Eğitim Bakanlığına göre 120 bin, Sayıştay raporlarına göre 147 bin, OECD raporlarına göre 180 bin öğretmen açığımız var. Dışarıda da atanmayan 500 bin öğretmenimiz var. İlk fırsatta bu öğretmenlerimizi eksik kadrolara atayacağız. Sonra köy okullarımız tekrar açılacak. Taşımalı eğitim sitemi ile saatlerini yolda geçirerek mağdur olan köylerdeki çocukları, tekrar kendi köylerinde kendi öğretmenleriyle eğitim almalarını sağlayacağız.
ÖĞRETMENİN GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKİYOR
Öğretmenlerimizin en büyük problemlerden bir tanesi de ekonomik sıkıntı. Bugün bir öğretmen evde tek çalışansa bir maaşla evi geçindirmesi mümkün değil. Benim ilkokul öğretmenim biz 5’inci sınıftayken ortaokul sınavları için test kitaplarını cebinden alabilecek bir ücrete sahipti. Şimdi, bir öğretmenin öğrencilere cebinden test kitabı alma şansı yok. Her şeyin başında öğretmen var. Eğer bu ülke gelecek hedeflerine ulaşmak istiyorsa öğretmenin güçlendirilmesi gerekiyor. İlk yapacağımız işlerden biri de bu olacak.
ATATÜRK’ÜN ÇİZDİĞİ HEDEFLER DOĞRULTUSUNDA
Bir ülkenin eğitimi milli olmalı. Bizim ‘milli’ diye başlayan bir eğitim sistemimiz var. Ama gelen siyasi iktidarlara ve bakanlara göre değişen bir sistem var. Böyle bir sitemin sürdürülebilir olması mümkün değil. Bakandan bakana değişen bir eğitim sistemi değil, Mustafa Kemal Atatürk’ün bize çizdiği hedefler doğrultusunda bir eğitim sitemini inşallah hep birlikte hayata geçireceğiz.
İZMİTLİLER FATMA BAŞKAN’I ÇOK İSTİYORDU
2019 yılındaki belediye başkanlığı seçiminde ‘Fatma Hanım’ı biz değil, İzmitliler istiyor’ diyordum. İzmitliler çok istedikleri Fatma Kaplan Hürriyet’i başkan seçti. İzlediğimiz sunumdaki projelerde tünel, inşaat, köprü yok. Fatma Kaplan Hürriyet’in projelerinde insan var. Kente yaşayan toplumun beklentileri var. Sosyal donatı alanları, tarım, kreş ve daha birçok sosyal işler var. Hepsinin odağında da insan var.
FATMA KAPLAN HÜRRİYET GİBİ İNSANA DOKUNURSA…
Unutturulmaya çalışılan milli bayramları İzmit’te yaşamaya başladık. İnşallah bundan sonra daha kuvvetli bir şekilde yaşayacağız. Bir belediye başkanı Fatma Kaplan Hürriyet gibi insana dokunduğu zaman başarılı sayılır. İnsanların problemlerini çözdüğü zaman başarılı sayılır. Fatma Başkan’ın yaptıkları ortada. Alzheimer Merkezi ile ailelerin, kreşiyle çalışan annelerin dertlerine deva oluyor. Çok başarılı işler yapıyor. İnşallah yapmaya da devam edecek” ifadelerini kullandı.
HÜRRİYET: YAPTIĞINIZ İŞ ÇOK KIYMETLİ
Konuşmasına tüm öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlayarak başlayan Fatma Kaplan Hürriyet, “Çok kıymetli bir gün. Kurumumuzun hizmetlerinde görev alan bütün eğitmenlerimiz ve öğretmenlerimizle bir arada olmak istedik. Beraberce bugünü kutlamak istedik. Soframızı paylaştığınız için teşekkür ediyoruz. Hepiniz öğrencilerinize öncelikle hayatı sevmeyi, kardeşliği, üretmeyi, saygıyı, hoşgörüyü öğretiyorsunuz. Yaptığınız iş, kentimize ve ülkemize kattığınız değer çok kıymetli. Hepinize kentimiz adına teşekkür ediyorum.
KENTE DEĞER KATIYORSUNUZ
Öğretmen olmak kolay değil. Özlük hakları konusunda yaşadığınız sıkıntılara rağmen fedakâr bir şekilde çalışıyorsunuz. Eğitim alanında kente değer katan hizmetler sunuyorsunuz. Üreten kent vizyonumuza sizlerle birlikte katma değeri yüksek işler ortaya koymak çok kıymetli. Eğitim üretimi de beraberinde getiriyor. Üretim de beraberinde kente katma değeri yüksek olan işleri getiriyor. Bu anlamda da kurumumuzda görev yapan eğitmenlerimiz ve öğretmenlerimizin yapılan işlere katkısı çok ama çok büyük. Sizlere çok şey borçluyuz.
O IŞIK HALA YOLUMUZU AYDINLATIYOR
Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal eden bütün öğretmenlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Atatürk, her konuşmasında her bildirgesinde eğitime ve eğitimcilere verdiği önemi vurgulamış. Bununla ilgili ülkenin geleceğine ışık tutan sözler söylemiş. O ışık hala yolumuzu aydınlatıyor. Sizler iyi ki varsınız. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nüzü en içten dileklerimle kutluyorum. Çok daha iyi koşullarda görevlerinizi yapmak nasip olsun diyorum” sözleriyle konuşmasını noktaladı.
KALAÇ, ATATÜRK’Ü ANLATTI
Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Milli Mücadele’yi başlatmasından Cumhuriyet’i kurmasına uzanan süreci anlatan İzmit Halk Eğitim Müdürü Zeki Kalaç, “Bağımsızlık için verilen savaşlar insanlarımızı yormuştu. Atatürk’e ‘Artık savaşlar bitti mi?’ diye sordular. Mustafa Kemal Atatürk de artık çağdaş milletler seviyesine ulaşmak için savaşılacağını söyledi. Mustafa Kemal Atatürk, bu yüzden ilke ve inkılaplar kurdu.
YENİ ALFABEYLE OKUMA YAZMA ORANI YÜKSELDİ
1927 yılında yapılan nüfus sayımında ülkemizde okuma yazma oranı yüzde 8.70’ti. Bunun 0.90’ı kadınlardı. Bugün Türkiye’de kadınların da yüzde 99’u okuma yazma öğrendi. Yeni alfabe oluşturulması neticesinde ülkemizde okuma yazma oranı yükseldi. Benim için Türkiye Cumhuriyet’inde öğretmenin yeri ayrıdır. Mustafa Kemal Atatürk de öğretmenlerin dünyanın en muhterem unsurları olduğunu söylüyor” dedi.
PROTOKOL, EĞLENCEYE ORTAK OLDU
Açılış konuşmalarının ardından 24 Kasım Öğretmenler Günü’ne özel pasta kesildi. Daha sonra ise İzmit Belediyesinde görev yapan öğretmenler şarkılar ve halk oyunları eşliğinde doyasıya eğlendi. TBMM Başkanvekili Akar, Başkan Hürriyet ve Müdür Kalaç da öğretmenlerin eğlencesine ortak olarak bu özel günü hep birlikte kutladı.
YORUMLAR